ROZHOVOR: Chaos v autobusoch okolo Bratislavy: To, čo sa tu deje, sme nezažili nikde, vraví šéf Arrivy

TA3/mm
20.11.2021 11:00

Počet zazmluvnených vodičov stúpa každý deň. A keď ich nakoniec bude málo, zavoláme pomoc z Ukrajiny, odhaľuje plány Arrivy, prevádzkovateľa regionálnej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji, jej generálny riaditeľ László Ivan.

Raňajky s Arrivou
TA3 / David Duducz

Začiatok problému, prečo v posledných dňoch meškajú prímestské spoje, vidí v tom, ako sa umelo naťahovalo verejné obstarávanie zo strany konkurencie. Každého vodiča, ktorý podpíše zmluvu, sme schopní do 24 hodín zaradiť na linku, dodáva.

Začnime jednoducho, kde sa stal problém, ktorého výsledkom sú výpadky v spojoch, meškania, zrušené spoje? Je to spôsobené dĺžkou verejného obstarávania, ktoré stále niekto napádal a predlžoval, alebo tým, že len 9 týždňov pred začatím platnosti zmluvy ju mohol župan podpísať po uzavretí VO, alebo...?

Áno, neúspešný kandidát a žiaľ, aj niektoré inštitúcie, využili všetky možné lehoty na podávanie námietok a ich posudzovanie na maximum, čo skrátilo dobu prípravy na zabezpečenie dopravy na minimum. Napriek tomu sme boli schopní splniť všetky technické podmienky tendra – vrátane zabezpečenia moderných autobusov a zázemia pre vodičov. Zostávalo zabezpečiť ľudí – najmä vodičov. Keďže sú výmeny dopravcov po verejných súťažiach v európskych krajinách bežné a rovnako bežné je aj to, že väčšina zamestnancov pôvodného dopravcu pokračuje v poskytovaní služieb cestujúcim u nového dopravcu, ponúkli sme prácu pôvodným vodičom. Ponúkli sme im porovnateľné platové podmienky a modernejšie autobusy. Žiaľ, za volanty si 15. novembra sadla len asi tretina z nich. Preto sme zabezpečili doplnenie vodičmi z iných častí Slovenska a zazmluvnili sme príchod vodičov z Ukrajiny.

Stále si myslíme, že by bolo najlepšie, keby pôvodní vodiči vozili svojich cestujúcich, ktorí sú na nich zvyknutí. Garantujeme im náborový príspevok vo výške 4 000 eur vyplatený s prvou výplatou, priemernú mzdu 1 500 eur, 600 eur navyše, keď získajú ďalšieho kolegu – vodiča, každoročné zvýšenie platu o 5 % počas najbližších 10 rokov. Verím, že pre časť vodičov pôvodného dopravcu bude tento plat a náborový príspevok, ktorý záujemcom vyplatíme spolu s prvou výplatou, dostatočným argumentom.

Treba ale povedať, že nedostatok vodičov nie je len problém Bratislavy a jej okolia. Akútny nedostatok vodičov v prímestskej doprave v Bratislavskom kraji vyriešime. Zvyšovaním miezd, náborovým príplatkom alebo dovezením vodičov zo zahraničia. To všetko pomôže cestujúcim v prímestskej doprave Bratislavského kraja. Som však presvedčený, že nedostatok zamestnancov v rôznych odvetviach na Slovensku je potrebné riešiť aj systémovo. Potrebné sú štrukturálne a legislatívne zmeny na trhu práce. Pre odvetvie verejnej dopravy je na prvom mieste potrebná novelizácia zákona o cestnej premávke, ako aj zákona o organizácii pracovného času v doprave, ďalej zmena zákonníka práce a prípadne zníženie odvodov. A v dlhodobom horizonte aj systémové propopulačné opatrenia.

Koľko máte dnes zazmluvnených, podpísaných vodičov z tej stovky, o ktorej sa hovorí, že chýbajú?

Počet zazmluvnených vodičov stúpa každý deň. Po zverejnení náborového príspevku vo výške 4 000 eur nám v priebehu posledných dvoch dní prakticky neustále zvonia telefóny. Od včera (štvrtok 18. 11. 2021, poz. red.) nás kontaktovalo viac ako 60 záujemcov, z toho väčšina má záujem o prácu vodiča.

Ako prebiehajú rokovania s týmito ďalšími vodičmi?

Priebežne. S každým záujemcom o prácu hovoríme individuálne. A každého vodiča, ktorý podpíše zmluvu, sme schopní do 24 hodín zaradiť na linku.

Dokedy budete mať zabezpečený plný stav potrebný na prevádzku objednaných spojov?

V tejto chvíli to závisí najmä od ochoty bývalých vodičov pôvodného dopravcu vrátiť sa za volanty a od covidu. Samozrejme – priebežne pracujeme na tom, aby počty vodičov voziacich cestujúcich v Bratislavskom kraji stúpali. Akonáhle budú linky obsadené vodičmi, doprava sa vráti k bežným cestovným poriadkom.

Vy hovoríte, že výpadky nie sú také veľké, podľa predchádzajúcich grafikonov, podľa ktorých jazdil Slovak Lines, je to ale vraj úbytok 43 percent, aspoň v niektorých dňoch. Ako to teda je?

Od 15. novembra platia úpravy cestovných poriadkov, resp. spojov, ktoré pripravila Bratislavská integrovaná doprava bez ohľadu na zmenu dopravcu. V nich sú zmeny oproti predchádzajúcim grafikonom. K nim sa pridali obmedzenia dopravy spôsobené nedostatkom vodičov. Pripomienky cestujúcich i vodičov k úpravám cestovných poriadkov prediskutujeme s Bratislavskou integrovanou dopravou, ktorá je zodpovedná za tvorbu cestovných poriadkov pre prímestskú dopravu v Bratislavskom samosprávnom kraji. Veríme, že 12. decembra, teda ku dňu, kedy sa každoročne upravujú cestovné poriadky na celom Slovensku, budú cestovné poriadky upravené Bratislavskou integrovanou dopravou na základe požiadaviek cestujúcich i vodičov.

Čo hovoríte na slová bratislavského primátora Valla, ktorý nervózne prijal informáciu o 4-tisícovom náborovom príspevku? Podľa jeho slov sa tým začala cenová vojna, na ktorú môže doplatiť Dopravný podnik Bratislava, pretože aj im chýba cca 60 šoférov.

Chcem veľmi jasne povedať: náborový príspevok 4-tisíc eur sme ponúkli vodičom preto, aby mal kto voziť cestujúcich v Bratislavskom kraji do práce, do školy či k lekárovi. To od nás očakávajú cestujúci i vedenie kraja. Preto sme zvýšili ponuku na 4-tisíc eur. Kvôli cestujúcim a nášmu objednávateľovi. Aby mali aj pôvodní vodiči bývalého dopravcu motiváciu vrátiť sa za volanty. Keďže priemerný minimálny plat 1 500 eur, hodinová mzda 7,37 eura a ročné zvyšovanie mzdy o 5 % neboli pre nich dostatočne motivačné, ponúkli sme im aj náborový bonus vo výške 4-tisíc eur. Ešte raz opakujem: robíme to pre cestujúcich a preto, že rozhodné kroky od nás očakáva objednávateľ i obyvatelia Bratislavského samosprávneho kraja.

Náborový príspevok môžu ľudia získať do budúceho piatku – teda do 26. novembra. Potom sa musíme zariadiť inak.

Tlačou prebehla informácia o tom, že sa pokúšate dieru zaplátať vodičmi z Ukrajiny. Do akej miery je táto možnosť reálna?

Už sme komunikovali, že prvá skupina vodičov z Ukrajiny príde na Slovensko koncom novembra. Ak to bude potrebné, budú aj cestujúcich v Bratislavskom kraji voziť vodiči zo zahraničia. Samozrejme – bol by som radšej, keby ľudí na Slovensku vozili vodiči zo Slovenska. Ale keď ich je nedostatok alebo sa im takého platové podmienky nezdajú dostatočné, musíme hľadať aj inde.

Dokážete garantovať splnenie predmetu zákazky, respektíve zmluvy s Bratislavským samosprávnym krajom, aj po tom, čo vám stúpnu neočakávané náklady? Nejde len o spomínané náborové príspevky, pokuta od BSK? Nemôže sa stať, že po piatich rokoch usúdite, že sa vám to "neoplatí" a z BSK odídete?

To, čo sme v zmluve podpísanej s BSK sľúbili, to aj splníme.

Máte informáciu o výške pokuty, ktorú vám zvažuje dať BSK? Čo to bude pre vás znamenať?

Sankcie sú zakotvené v podpísanej zmluve.

Dopravu prevádzkujete aj v iných krajoch. Stretli ste sa s takýmito problémami po uzatvorení zmlúv aj inde?

Arriva je jedným z popredných poskytovateľov osobnej dopravy v Európe, zamestnáva vyše 46-tisíc ľudí a ročne prepravuje 2,1 miliardy cestujúcich v 14 európskych krajinách. Aj preto, že pôsobíme v 14 európskych krajinách vieme povedať, že výmeny dopravcov po verejných súťažiach sú v európskych krajinách úplne bežné. Rovnako bežné je aj to, že väčšina zamestnancov pôvodného dopravcu pokračuje v poskytovaní služieb cestujúcim u nového dopravcu. S podobnou situáciou, aká nastala v Bratislavskom kraji, sme sa nestretli nielen na Slovensku, ale pokiaľ viem ani v žiadnej inej európskej krajine.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok