Nielen Rakúsko. Obmedzené povinné očkovanie platí aj v ďalších štátoch. Jedna krajina zašla ešte ďalej

TA3 TASR hm
19.11.2021 20:15

Na povinné očkovanie proti koronavírusu na Slovensku zatiaľ nie je politická vôľa, uviedol ešte na konci októbra premiér Eduard Heger. Krok najnovšie avizovalo susedné Rakúsko, povinnosť zaočkovať však platí pre niektoré skupiny obyvateľstva aj v iných krajinách Európy.

Povinné očkovanie nechystá len Rakúsko. V obmedzenej forme platí aj v okolitých krajinách
TASR/AP (ilu)

Rakúsko

Viedeň pristúpila k nekompromisným opatreniam po tom, ako začali pribúdať nové prípady infekcie v rekordných počtoch. Rakúsko po avizovanom lockdowne pre nezaočkovaných pritvrdilo a ohlásilo, že celoštátna uzávera bude od pondelka platiť pre všetkých, teda aj pre zaočkovaných. Lockdown bude trvať najmenej desať a maximálne dvadsať dní. Okrem toho pristúpilo k radikálnemu kroku a od 1. februára bude platiť v krajine povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov.

Maďarsko

V Maďarsku preniesla vláda zodpovednosť za povinné očkovanie pracovníkov na ich zamestnávateľov, voči čomu sa ohradili tamojší odborári, ktorí rozhodnutie kritizovali. Okrem toho majú v krajine povinnosť zaočkovať sa zdravotníci, čo ešte počas letných prázdnin oznámil premiér Viktor Orbán.

Ukrajina

Povinné očkovanie učiteľov a štátnych úradníkov zaviedla Ukrajina. Zamestnanci základných a stredných škôl, vysokoškolskí učitelia, štátni úradníci a pracovníci vedeckých inštitúcií budú mať mesiac na to, aby sa dali zaočkovať prvou dávkou vakcíny. V prípade, že tak neurobia, budú bez nároku na mzdu "suspendovaní". Očkovanie nie je povinné len pre osoby, ktoré majú zdravotné kontraindikácie uznané ministerstvom.  

Belgicko

Povinné očkovanie zdravotníkov plánuje zaviesť aj Belgicko. Vláda tento týždeň dokončila návrh zákona, ktorým sa zavedie povinnosť vakcinácie všetkých zdravotníckych pracovníkov. Od 1. januára do 31. marca 2022 by mala platiť prechodná fáza a po 1. apríli budú musieť byť všetci lekári, sestričky a ostatní členovia zdravotného personálu zaočkovaní, inak im hrozí prepustenie z pracovného pomeru alebo strata licencie.

Anglicko

Povinné očkovanie pre zdravotníkov v prvej línii plánujú zaviesť aj v Anglicku. Plne zaočkovaní budú musieť byť najneskôr do jari budúceho roku. Proti covidu nie je zaočkovaných od 80-tisíc do 100-tisíc zamestnancov Národnej zdravotnej služby. Povinnosť vznikla aj pracovníkom domovov dôchodcov.

Kostarika

Rázny krok ohlásil aj karibský štát Kostarika. Ako prvá na svete zavedie od budúceho roka povinné očkovanie proti koronavírusu pre deti a tínedžerov. Proticovidová vakcína sa tak v tejto stredoamerickej krajine zaradí medzi povinné očkovacie látky proti vírusovým ochoreniam, ako sú ovčie kiahne či obrna. Vakcína bude povinná pre všetky osoby do 18 rokov.

USA

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena stanovila 4. január 2022 ako termín, dokedy sa musia ľudia pracujúci vo firmách s viac ako 100 zamestnancami dať zaočkovať oboma dávkami vakcíny proti koronavírusu. V opačnom prípade sa budú musieť podrobiť každý týždeň testovaniu na prítomnosť vírusu a nosiť rúška.

Opatrenia budú platiť i pre 17 miliónov zdravotníkov či ošetrovateľov - pre nich však nebude k dispozícii alternatíva pravidelného testovania, ale budú musieť byť zaočkovaní, no budú mať právo požiadať o výnimku zo zdravotných či náboženských dôvodov.

Kanada

Rovnaký zámer oznámila ešte v auguste aj Kanada. Povinné očkovanie plánovala vyžadovať od federálnych zamestnancov a väčšiny cestujúcich v železničnej, leteckej a lodnej doprave.

Nový Zéland

V októbri oznámila povinné očkovanie proti covidu pre väčšinu zdravotníkov a učiteľov aj novozélandská vláda. V rámci avizovanej politiky "no jab, no job" (bez vakcíny – bez práce) budú musieť byť všetci lekári, zdravotné sestry i ďalší zdravotníci v prvej línii boja proti koronavírusu zaočkovaní dvoma dávkami vakcíny. Táto povinnosť, ktorej zavedenie podporila aj novozélandská komora všeobecných lekárov, začne platiť od 1. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok