Arriva má podľa Drobu nôž na krku. Ako riešia situáciu s nedostatkom vodičov?

TA3
18.11.2021 21:38

Verejné obstarávanie na dopravcu v Bratislavskom kraji vyhrala Arriva, mala priniesť aj viac spojov. Realita je však napokon taká, že vodiči chýbajú a mnohí ľudia nestíhajú do školy či do práce. Ako rieši situáciu kraj? V Téme dňa odpovedal jeho predseda Juraj Droba.

Lokality v Bratislave
TA3 / David Duducz

"S Arrivou sme v kontakte niekoľkokrát denne, som rovnako nazlostený, ako obyvatelia kraja. Cez víkend chýbala približne stovka vodičov. Arriva robí nábor a situáciu by mala vysvetľovať," uviedol Droba v relácii Téma dňa. Jeho úlohou je vraj dotlačiť Arrivu k tomu, aby začala plniť zmluvné podmienky. Župa má aj nástroje, ako vyrúbiť vysoké pokuty.

Ako je však možné, že verejné obstarávanie vyhrala firma, ktorá nemá dostatok šoférov? Podľa Drobu je proces taký, že najprv niekto vyhrá a potom musí dodať šoférov. "Funguje to tak všade v Európskej únii," dodal. Za svojimi kolegami z kraja plne stojí, verejné obstarávanie podľa neho uskutočniť museli, lebo im končila zmluva.

"Začali sme už 19 mesiacov predtým, Úrad pre verejné obstarávanie však rozhodol v takom čase, že víťaz mal len 9 týždňov na to, aby sa pripravil a zmobilizoval," vysvetlil Droba. "Celý náš úrad tlačí na to, aby Arriva poskytovala takú dopravu, ako sme si objednali," dodal.

Existuje podľa neho aj plán B, a to vypovedať zmluvu. K tomu sa však dostať nechce, pretože by hrozila úplná trojmesačná absencia akejkoľvek dopravy v Bratislavskom kraji. Reagoval aj na náborový príspevok vo výške 4-tisíc eur pre nových vodičov, kraj ho vraj platiť nebude a išlo o rozhodnutie Arrivy. "Majú od nás nôž na krku, myslím, že robia všetko pre to, aby situáciu okamžite vyriešili," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok