FOTO: Pred budovou parlamentu sa zišli stovky ľudí, Fico kritizoval vládu i prezidentku

TA3 TASR
17.11.2021 13:24

Pred národnou radou sa zišli podporovatelia opozičných strán. Vedenie Smeru-SD položilo vence k pamätníku Alexandra Dubčeka pred budovou parlamentu. Na protestné zhromaždenie prišli stovky ľudí, zaplnili celé námestie. S príhovormi vystúpili predstavitelia Smeru-SD.

"Preto sme sem prišli, aby sme sa poklonili veľkému humanistovi, sociálnemu demokratovi Alexandrovi Dubčekovi," vyhlásil podpredseda strany Juraj Blanár. Dodal, že 17. novembra si pripomíname Deň boja za demokraciu a slobodu. Poukázal pritom na aktuálnu situáciu a kritizoval vládu, ktorá podľa neho zabudla na 100. výročie narodenia Dubčeka.

Líder Smeru-SD Robert Fico zas poznamenal, že na mieste sú ozbrojení policajti. Podľa vlastných slov im nechce vyčítať, že si robia svoju prácu, odkázal však dočasne poverenému prezidentovi Policajného zboru Štefanovi Hamranovi a ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, že na proteste sú slušní ľudia. Protestné zhromaždenia sa konajú aj na iných miestach v Bratislave. 

Podotkol, že občania sú nahnevaní a stúpa agresivita. Na riešenie by však podľa neho stačilo prijímať rozumné opatrenia na boj s pandémiou. Kritizoval vládu aj pre neriešenie zdražovania a prezidentku Zuzanu Čaputovú za zmarenie referenda. Nevylúčil opätovný zber podpisov pod referendum za predčasné voľby. "Nech žije Dubček! Nech žije Slovensko! Za predčasné parlamentné voľby!" ukončil prejav.

Dav na námestí pred zhromaždením skandoval rôzne heslá, napríklad aj "rúška dole", po Ficovom prejave zas "Nech žije Smer". Časť protestujúcich ostala na mieste aj po odchode vedenia strany. Na mieste sú naďalej pripravení aj príslušníci Policajného zboru. Priamo k budove parlamentu verejnosť počas akcie nepúšťali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok