ONLINE: Rusi sa snažia udržať dočasne dobyté územia. Rusko nútene presúva obyvateľov Ukrajiny

TA3 TASR ČTK ČT24
10.11.2022 06:46

Rusi sa snažia udržať dočasne dobyté územia, usilujú sa o narušenie akcií ukrajinských síl a vedú útočné operácie na smeroch Bachmut a Avdijivka. Ruské úrady nútene presúvali a deportovali ukrajinských civilistov na ruské alebo Ruskom kontrolované územie. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:50 Pod ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova sa ruská taktika zmenila pod velením generála Sergeja Surovikina, ktorý sa na čele ruských inváznych síl na Ukrajine postavil v októbri. "Používa teroristické taktiky proti civilistom a infraštruktúre s využitím striel s plochou dráhou letu, rakiet a dronov," povedal.

22:42 Po oslobodení Chersonu na juhu Ukrajiny budú mať ukrajinské sily možnosť ostreľovať komunikácie, ktoré vedú na polostrov Krym a pre Rusko sú kľúčové z hľadiska zásobovania, upozornil denník Financial Times. Znovudobytie centra Chersonskej oblasti by tak mohlo Rusom skomplikovať snahy o udržanie zvyšných obsadených území.

21:08 Podľa ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova potrvá najmenej týždeň, kým Rusi stiahnu svoje jednotky z Chersonu. Podľa spravodajcov zatiaľ mesto neopúšťajú.

20:25 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc, ktorá podľa bezpečnostného poradcu Bieleho domu zahrnie aj systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra Reuters. Poradca Jake Sullivan tiež povedal, že pomoc obsiahne aj obranný komplet Avenger so strelami Stinger.

19:44 Rusko sa v posledných týždňoch pripravovalo na test torpéda s jadrovým pohonom, zatiaľ ho ale nevykonalo, uviedla americká stanica CNN s odvolaním sa na nemenované zdroje. Do príprav podľa informácií stanice bola zapojená aj ponorka Belgorod, ktorá dokáže odpaľovať podvodné drony vrátane obávaného torpéda Poseidon.

18:32 Ukrajinský konzul v talianskom Miláne požiadal vedenie tamojšieho operného domu La Scala, aby nezačínalo budúci mesiac novú sezónu operou Boris Godunov ruského skladateľa Modesta Petroviča Musorgského. Konzul žiadosť zdôvodnil tým, že by sa tak jeden z najslávnejších operných domov sveta mal vyhnúť možnej ruskej propagande.

18:00 Ukrajinský štátny koncern Ukroboronprom a česká agentúra AMOS sa dohodli na vzniku spoločných podnikov. Cieľom je zvýšiť výrobu vojenského materiálu pre Ukrajinu. Zástupcovia oboch organizácií podpísali príslušnú dohodu, oznámilo tlačové oddelenie ministerstva obrany.

17:09 Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite G20 na indonézskom ostrove Bali nezúčastní pre "obavy z pokusu o atentát" zo strany Západu. Vo štvrtok to uviedol bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov na sociálnej sieti Telegram. Informuje o tom britská spravodajská stanica Sky News.

16:55 Európska únia nebude uznávať ruské pasy vydané na okupovaných územiach Ukrajiny alebo ľuďom žijúcich v týchto regiónoch. Zhodli sa na tom zástupcovia členských štátov vedení českým predsedníctvom a Európskym parlamentom. Obmedzenie reagujúce na ruskú inváziu na Ukrajinu a expanzívnu politiku Moskvy sa bude vzťahovať aj na separatistické regióny Gruzínska. Dohodu musí formálne odsúhlasiť Rada EÚ a europoslanci, aby mohla nadobudnúť platnosť.

16:07 Ukrajinským úradom sa doposiaľ nepodarilo identifikovať pozostatky dvoch tisíc civilistov, ktorí zomreli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa ruskojazyčného servisu BBC to povedala námestníčka ukrajinského ministra vnútra Meri Akopjanová. Ukrajinským úradom s identifikáciou mŕtvych pomáhajú partneri zo zahraničia, najmä zo Spojených štátov a Nemecka. Dodávajú im napríklad potrebný materiál a techniku.

15:48 Stiahnutie ruských síl z okupovaného juhoukrajinského mesta Cherson by pre ukrajinskú armádu znamenalo významný pokrok. Zhodli sa na tom počas telefonického rozhovoru britský premiér Rishi Sunak a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uviedla Sunakova kancelária. Zelenskyj a Sunak sa obaja domnievajú, že Ukrajina by mala byť ohľadom ruských vyhlásení o stiahnutí jednotiek obozretná, aspoň dovtedy, kým nad "mestom opäť nezavlaje ukrajinská vlajka," uviedol hovorca britského premiéra.

15:35 Predstavitelia Organizácie Spojených národov a Ruska budú v piatok v Ženeve rokovať o dohodách o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny a Ruska cez Čierne more. Informuje o tom agentúra AFP.

14:55 Stiahnutie ruských síl z okupovaného juhukrajinského mesta Cherson by pre ukrajinskú armádu znamenalo významný pokrok. Zhodli sa na tom počas telefonického rozhovoru britský premiér Rishi Sunak a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, uviedla Sunakova kancelária.

14:37 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok vyhlásil, že nateraz nemôže potvrdiť, ani vyvrátiť informáciu o oznámenom začiatku sťahovania ruských jednotiek z Chersonu. Podľa britskej stanice BBC dodal, že ukrajinské jednotky pokračujú v ofenzíve v súlade so svojím vlastným plánom. 

14:21 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg čaká na to, ako sa prejaví stiahnutie ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Ak sa tento odsun potvrdí, bude to podľa Stoltenberga "ďalšie víťazstvo pre Ukrajinu".  

14:20 Ukrajina za posledných 24 hodín postúpila v Chersonskej oblasti v dvoch smeroch o sedem kilometrov a oslobodila 12 sídiel. Oznámil to na telegrame vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, podľa ktorého ukrajinské sily od 1. októbra oslobodili od ruskej okupácie územie s rozlohou 1381 kilometrov štvorcových. Tvrdenie jednotlivých bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

13:34 Litva sa chystá kúpiť od Spojených štátov osem salvových raketometov HIMARS, informovala vo štvrtok agentúra AFP.

12:57 Európsky parlament (EP) vo štvrtok odobril dohody medzi EÚ, Ukrajinou a Moldavskom o uľahčení cezhraničnej prepravy tovarov. 

12:46 Ruské sily sa v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti začali plánovane presúvať na pripravené pozície na ľavom brehu Dnepra, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Stiahnutie vojakov za rieku v stredu nariadil minister obrany Sergej Šojgu, ktorý sa však vyhýbal slovu ústup. Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok uviedol, že ide o "manéver".

12:19 Rusko chcelo ukrajinský Cherson zmeniť na "mesto smrti", uviedol poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychaljo Podoljak. Ruská armáda podľa neho v meste zamínovala všetko, čo mohla, od bytov po kanalizácie. Teraz má v pláne ostreľovať juhoukrajinské mesto z druhého brehu rieky Dneper.

12:12 Pozdrav Žyve Belarus! (Nech žije Bielorusko!) zaradilo bieloruské ministerstvo vnútra do zoznamu zakázaných nacistických symbolov. Ocitla sa tam aj odpoveď na toto zvolanie: "Žyve!" (Nech žije!). Informovalo o tom vo štvrtok Rádio Sloboda (RFE/RL) s pripomenutím, že tento pozdrav aktívne používajú predstavitelia bieloruskej opozície. 

12:00 Británia zmrazila ruským oligarchom a ďalším jednotlivcom a subjektom majetok v celkovej hodnote 18 miliárd libier (vyše 20 miliárd eur). Oznámila to vo štvrtok britská vláda, ktorá obmedzenia zaviedla v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Rusko tak podľa britského ministerstva financií prekonalo Líbyu a Irán na zozname Londýnom najviac sankcionovaných krajín, napísala agentúra Reuters.

11:45 Ukrajinské jednotky vo štvrtok vytlačili ruskú armádu z mesta Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny a opäť nad ním získali kontrolu. Podľa britskej stanice BBC o tom generálny štáb ukrajinskej armády informoval na svojom kanáli na platforme Telegram. Toto oznámenie sprevádzalo zverejnenie záberov, na ktorých vidno, že v meste je vztýčená ukrajinská vlajka.

11:28 Británia zmrazila ruským oligarchom a ďalším jednotlivcom a subjektom majetok v celkovej hodnote 18 miliárd libier (približne pol bilióna korún). Oznámila to vo štvrtok britská vláda, ktorá obmedzenia zaviedla v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Rusko tak podľa britského ministerstva financií prekonalo Líbyu a Irán na zozname Londýnom najviac sankcionovaných krajín, napísala agentúra Reuters.

10:24 Spojené štáty sa rozhodli, že Ukrajine neposkytnú moderné útočné bezpilotné lietadlá Grey Eagle MQ-1C, hoci ich o to opakovane žiadali Kyjev aj časť členov amerického Kongresu. Informoval o tom v noci na štvrtok denník Wall Street Journal (WSJ).

9:59 Ruský špión sa vo Francúzsku vydával za českého konzultanta, aby získal k spolupráci nádejných mladých inžinierov. Informoval o tom denník Le Monde s odvolaním sa na zdroj z ministerstva vnútra, podľa ktorého ruskí agenti na inzertnom serveri hľadali perspektívnych študentov a absolventov prestížnych škôl, ktorí tu ponúkali doučovanie. Na stretnutiach sa z nich potom snažili vylákať citlivé informácie o politike, výskume či technologických inováciách.

8:17 Ruská armáda podnikla na Ukrajinu za posledných 24 hodín 11 raketových a 22 ďalších leteckých útokov, uviedol vo svojom vyhlásení ukrajinský generálny štáb. Na ukrajinské územie útočila aj zo salvových raketometov.

7:46 Ruské úrady nútene presúvali a deportovali ukrajinských civilistov na ruské alebo Ruskom kontrolované územie. Vo štvrtok zverejnenej správe to uvádza ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), podľa ktorej sa konanie Ruska v podstate rovná vojnovému zločinu a pravdepodobne aj zločinu proti ľudskosti. Nútené presuny sa podľa AI týkali aj detí, starších osôb alebo ľudí s postihnutím a civilisti pri nich čelili zlému zaobchádzaniu a v niektorých prípadoch aj mučeniu.

7:20 Viac ako 100-tisíc príslušníkov ruskej armády zomrelo alebo bolo ranených vo vojne na Ukrajine, odhaduje najvyššie postavený americký generál Mark Milley. Straty na strane Ukrajiny, ktorá už od februára vzdoruje ruskému napadnutiu, sú pravdepodobne zhruba rovnako početné, uviedol Milley podľa agentúry Reuters. Moskva priznáva iba výrazne nižšie straty. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo zhruba o 78-tisíc ľudí. Vyhlásenie strán konfliktu však nejde overiť. "Pozeráte sa na vyše 100-tisíc zabitých a zranených ruských vojakov. To isté pravdepodobne na ukrajinskej strane. Veľa ľudského utrpenia," uviedol Milley, ktorý vedie americký zbor náčelníkov štábov.

7:15 Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na summite lídrov skupiny G20, ktorý sa budúci týždeň uskutoční na indonézskom ostrove Bali. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii.

7:07 Rusi sa snažia udržať dočasne dobyté územia, usilujú sa o narušenie akcií ukrajinských síl a vedú útočné operácie na smeroch Bachmut a Avdijivka, hlási ukrajinský generálny štáb.

7:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že jeho krajina bude konať v súvislosti so stiahnutím ruských vojsk z mesta Cherson na juhu Ukrajiny "veľmi opatrne". Podľa amerického prezidenta Joea Bidena naznačuje toto stiahnutie vojsk, že Rusko má "skutočný problém". Informovala agentúra AFP.

6:38 Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní nadchádzajúceho summitu veľkých svetových ekonomík G20 na indonézskom ostrove Bali. S odkazom na vyhlásenie indonézskej vlády o tom informovala agentúra Reuters. Svoju účasť už skôr podľa médií potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ale podmienil ju Putinovou neprítomnosťou. Ukrajina sa už od februára bráni ruskej invázii.

6:36 Ruské úrady nútene presúvali a deportovali ukrajinských civilistov na ruské alebo Ruskom kontrolované územie. Vo štvrtok zverejnenej správe to uvádza ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), podľa ktorej sa konanie Ruska v podstate rovná vojnovému zločinu a pravdepodobne aj zločinu proti ľudskosti. Nútené presuny sa podľa AI týkali aj detí, starších osôb alebo ľudí s postihnutím a civilisti pri nich čelili zlému zaobchádzaniu a v niektorých prípadoch aj mučeniu.

6:35 Udalosti sme sledovali aj v stredu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok