Ruské sily sa začali sťahovať z pravého brehu Dnepra, oznámila Moskva. Uviedla, že ide o manéver

TA3 ČTK
10.11.2022 12:37

Ruské sily sa v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti začali plánovane presúvať na pripravené pozície na ľavom brehu Dnepra, oznámilo vo štvrtok ruské ministerstvo obrany. Stiahnutie vojakov za rieku v stredu nariadil minister obrany Sergej Šojgu, ktorý sa však vyhýbal slovu ústup. Hovorca ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok uviedol, že ide o "manéver".

Ruské sily sa začali sťahovať z pravého brehu Dnepra, oznámila Moskva. Uviedla, že ide o manéver
TASR/AP

"V mykolajivskom-kryvorožskom smere manévrujú jednotky ruskej armády na pripravené pozície na ľavom brehu rieky Dneper v prísnom súlade so schváleným plánom," citovala Konašenkova agentúra TASS.

Stiahnutie ruských jednotiek za Dneper by pre Rusko znamenalo veľkú stratu, najmä kvôli oblastnej metropole Cherson, ktorá leží na pravom brehu rieky. Znovudobytie mesta, jedného z najväčších, nad ktorým Rusko od začiatku invázie získalo kontrolu, je pre Ukrajinu jedným z hlavných vojenských a politických cieľov, píše ruskojazyčný server BBC. Ukrajinskí predstavitelia však na stredajšie oznámenie ruského velenia reagovali s obozretnosťou, môže sa podľa nich jednať o pascu na ukrajinských vojakov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok