Ukrajina tvrdí, že jej vojská v Chersonskej oblasti postúpili o sedem kilometrov, oslobodili aj 12 sídiel

TA3 ČTK
10.11.2022 14:05

Ukrajina za posledných 24 hodín postúpila v Chersonskej oblasti v dvoch smeroch o sedem kilometrov a oslobodila 12 sídiel. Oznámil to na telegrame vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl generál Valerij Zalužnyj, podľa ktorého ukrajinské sily od 1. októbra oslobodili od ruskej okupácie územie s rozlohou 1381 kilometrov štvorcových. Tvrdenie jednotlivých bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

Ukrajina tvrdí, že jej vojská v Chersonskej oblasti postúpili o sedem kilometrov, oslobodili aj 12 sídiel
TASR/AP

Od začiatku minulého mesiaca podľa náčelníka generálneho štábu celkom ukrajinské jednotky postúpili o 36,5 kilometra za pôvodné nepriateľské línie a znovu získali kontrolu nad 41 sídlami. „Iba za posledný deň, v smere Petropavlivka-Novorajsk, postúpili obranné sily o sedem kilometrov, prevzali kontrolu nad šiestimi sídlami a vrátili až 107 kilometrov štvorcových území Ukrajine. V smere Pervomajske-Cherson sme postúpili o sedem kilometrov, prevzali kontrolu nad rozloha oslobodeného územia je 157 kilometrov štvorcových," napísal Zalužnyj.

Petropavlivka a Novorajsk ležia na pravom brehu Dnepra na severozápade Chersonskej oblasti, oblastná metropola Cherson potom na juhozápade pri ústí Dnepra do Čierneho mora. Ruské vojská sa teraz podľa tvrdenia ruských úradov sťahujú z pravého brehu Dnepra. Hoci by sa jednalo o veľký úspech ukrajinských síl, ktoré v tejto oblasti začali v lete protiofenzívu, sú ukrajinskí činitelia opatrní a varujú a pred možnými nástrahami. Rusko presun zdôvodňuje okrem iného ochranou civilistov.

"V súčasnosti nemôžeme potvrdiť alebo vyvrátiť správy o takzvanom stiahnutí ruských okupačných síl z Chersonskej oblasti. Pokračujeme v ofenzívnej operácii podľa nášho plánu," napísal Zalužnyj. Pripomenul zároveň, že podobným "prejavom dobrej vôle", teda ústupu zo strany Ruska v Kyjevskej či Charkovskej oblasti alebo na Haďom ostrove v Čiernom mori tiež predchádzala tvrdá práca ukrajinských vojakov.

"Priamo v smere na Cherson obranné sily Ukrajiny zničili logistické trasy a podporný systém, narušili kontrolný systém nepriateľských vojakov. Nepriateľovi preto nezostalo nič iné ako utiecť," dodal veliteľ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok