Rusi podnikli za posledný deň desiatky útokov, tvrdé boje pokračujú pri Bachmute v Doneckej oblasti

TA3 ČTK
10.11.2022 08:16

Ruská armáda podnikla na Ukrajinu za posledných 24 hodín 11 raketových a 22 ďalších leteckých útokov, uviedol vo svojom vyhlásení ukrajinský generálny štáb. Na ukrajinské územie útočila aj zo salvových raketometov.

Rusi podnikli za posledný deň desiatky útokov, tvrdé boje pokračujú pri Bachmute v Doneckej oblasti
TASR/AP

Okupačné jednotky sa podľa Kyjeva snažia udržať dočasne dobyté územia a v určitých oblastiach sa sústredia na obmedzenie operácií ukrajinskej armády. Inde, napríklad v okolí Bachmutu a Avdijivky na východe Doneckej oblasti, pokračujú aj naďalej v útočných akciách. Podľa správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) bitka o mesto Cherson neskončila, ruské sily totiž vstúpili do novej fázy. Dávajú prednosť stiahnutiu svojich síl cez rieku Dneper v dobrom stave, a chcú tak ukrajinské sily pozdržať, namiesto toho, aby sa snažili ukrajinskú protiofenzívu úplne zastaviť.

Stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny nariadil v stredu ruský minister obrany Sergej Šojgu. Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť.

Ako k tomu poznamenal americký inštitút, "ukrajinská protiofenzíva v smere na Cherson, ktorá prebiehala od augusta - koordinovaná kampaň s cieľom donútiť ruské sily stiahnuť sa cez Dneper bez nutnosti veľkých ukrajinských pozemných ofenzív - pravdepodobne uspela"

Ako ISW dodal, ruské stiahnutie zo západného brehu Dnepra pravdepodobne nebude len "pasca, ktorá má nalákať ukrajinské jednotky do nákladných bojov blízko Chersonu, ako naznačili niektoré ukrajinské a západné médiá". Tvrdenie jednotlivých bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok