Rusko vedie na britskom sankčnom zozname. Londýn zmrazil majetok v hodnote 18 miliárd libier

TA3 ČTK
10.11.2022 11:57

Británia zmrazila ruským oligarchom a ďalším jednotlivcom a subjektom majetok v celkovej hodnote 18 miliárd libier (vyše 20 miliárd eur). Oznámila to vo štvrtok britská vláda, ktorá obmedzenia zaviedla v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. Rusko tak podľa britského ministerstva financií prekonalo Líbyu a Irán na zozname Londýnom najviac sankcionovaných krajín, napísala agentúra Reuters.

Rusko vedie na britskom sankčnom zozname. Londýn zmrazil majetok v hodnote 18 miliárd libier
TASR/AP

"Uvalili sme na Rusko najprísnejšie sankcie v histórii, čo ochromuje ich vojnovú mašinériu," uviedol predstaviteľ ministerstva financií Andrew Griffith. "Náš odkaz je jasný: nedovolíme (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi v tejto brutálnej vojne zvíťaziť," dodal. Zmrazený ruský majetok je o šesť miliárd libier (takmer sedem miliárd eur) vyšší ako čiastka vykázaná vo všetkých ostatných britských sankčných režimoch.

Rusko tento rok 24. februára zaútočilo na Ukrajinu, čo vyvolalo rozsiahly odpor Západu, ktorý v konflikte podporuje Kyjev. Británia odvtedy zaviedla sankcie voči 1200 jedincom a viac ako 120 subjektom v Rusku, medzi ktorými sú aj výrazné osobnosti ruskej scény a spoločnosti prominentných podnikateľov a politikov. Podobné kroky voči Rusku podnikla aj Európska únia alebo Spojené štáty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok