Putin sa na summite G20 v Indonézii nezúčastní. Delegáciu povedie Sergej Lavrov

TA3 TASR
10.11.2022 07:14

Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na summite lídrov skupiny G20, ktorý sa budúci týždeň uskutoční na indonézskom ostrove Bali. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii.

"Môžem potvrdiť, že ruskú delegáciu na (summite) G20 povedie (ruský minister zahraničných vecí) Sergej Lavrov," uviedla vedúca odboru protokolu Julija Tomská z ruského veľvyslanectva v Indonézii.

To, že Putina na tomto summite nahradí Lavrov potvrdil pre AFP ešte jeden nemenovaný zdroj, ktorý zároveň nevedel povedať, či sa šéf Kremľa na summite nezúčastni aspoň virtuálne.  

Toto rozhodnutie bolo prijaté po niekoľkých mesiacoch špekulácií o účasti šéfa Kremľa na summite skupiny G20, ktorý sa uskutoční 15. - 16. novembre na Bali. Indonézia, ktorá tento summit hostí, presadzuje neutrálnu zahraničnú politiku a odmietla výzvy západných krajín, ktoré žiadali, aby Putina na tento summit nepozvala.

Lavrov, ktorý má Putina na summite nahradiť, v júli odišiel zo stretnutia ministrov zahraničných vecí G20 na Bali po tom, čo zahraniční predstavitelia tvrdo odsúdili Rusko za jeho vojenskú inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Svoju účasť na summite G20 tento týždeň potvrdil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa na ňom zrejme zúčastní formou videokonferencie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok