ONLINE: Rusi sa sťahujú na ľavý breh Dnepra, Únia poslala na Ukrajinu 500 generátorov elektriny

TA3 ČTK TASR ČT24
9.11.2022 06:42

Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra. Členské štáty EÚ reagovali na žiadosť Ukrajiny o pomoc a poslali 500 generátorov elektriny po ruských úderoch na zariadenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:54 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:32 Akýkoľvek územný kompromis medzi Ukrajinou a Ruskom záleží na Kyjeve, uviedol americký prezident Joe Biden. Očakáva tiež, že pomoc Ukrajine zo strany USA bude naďalej neprerušene pokračovať.

22:50 Rusko je pripravené vrátiť sa k rokovaniu s Ukrajinou a vziať pritom do úvahy "súčasnú realitu", oznámila novinárom podľa agentúry RIA Novosti hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Ruské ministerstvo obrany zároveň informovalo, že minister obrany Sergej Šojgu vydal príkaz na stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu rieky Dneper na juhu Ukrajiny, kde leží aj mesto Cherson.

21:16 Ruskí vojaci útočia kazetovou muníciou na okres Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti, píše server Ukrajinska pravda s odvolaním sa na náčelníka vojenskej správy mesta Kryvyj Rih Oleksandra Vilkula. Ten na sieti Telegram upozornil, že je možný veľký rozptyl kazetovej munície. Vilkul vyzval obyvateľov okresu Kryvyj Rih, aby "dávali pozor, kam šliapu", dávali pozor na svoje deti a nezbierali úlomky striel, ktoré vyzerajú ako lesklé valce.

20:00  Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v stredu britskému premiérovi Rishimu Sunakovi poďakoval za úlohu, ktorú Spojené kráľovstvo zohráva pri podpore Ukrajiny i za kľúčový prínos pre NATO v rozhodujúcich časoch.

19:50 Rusko zavedie kurz základného vojenského výcviku na školách od budúceho školského roka, uviedol v stredu podľa agentúry TASS ruský minister školstva Sergej Kravcov. Námestník ruského ministra obrany Valerij Gerasimov odporučil žiakom v posledných dvoch ročníkoch stredoškolského vzdelávania (t. j. vo veku od 16 do 18 rokov) absolvovať tento kurz v rozsahu 140 hodín ročne.

18:52 Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj podpísal dekrét o vymenovaní štyroch vedúcich pracovníkov okresov v Chersonskej oblasti. Tieto štyri okresy sa nachádzajú na ľavom brehu rieky Dneper, ktorý Rusko stále okupuje. Noví vedúci boli menovaní do Kachovky, Hola Prystan, Chrestivky a Dolmativky.

17:49 Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová uviedla, že Rusko je pripravené na rokovanie s Ukrajinou s ohľadom na súčasnú realitu, uviedla ruská štátom kontrolovaná tlačová agentúra RIA Novosti. Obvinila tiež Spojené štáty z nátlaku na Moskvu a z účasti na vojne na Ukrajine. Vyhlásenie o pripravenosti Ruska na rokovanie prichádza v súvislosti s jeho oznámením, že sa sťahuje zo severnej Chersonskej oblasti vrátane mesta Cherson, pretože nie je možné toto územie brániť.

17:13 Robiť závery z oznámenia o stiahnutí Rusov z Chersonu by bolo unáhlené, povedal ukrajinský zástupca Mychajlo Podoljak. Časť ruských síl podľa neho zostáva.

17:12 Ruské sily ničia mosty na západnom brehu rieky Dneper v ukrajinskej Chersonskej oblasti s cieľom spomaliť postup ukrajinskej armády. Informuje o tom The Guardian. Predstavitelia ukrajinských úradov a miestni obyvatelia oznámili, že v stredu Rusi zničili najmenej štyri mosty.

16:52 Ruský minister obrany Sergej Šojgu nariadil v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny stiahnutie ruských vojsk z pravého brehu Dnepra, uviedol podľa agentúry TASS jeho rezort. Na pravom brehu rieky leží stredisko oblasti Cherson, jedno z najväčších miest, ktoré sa ruským vojskám podarilo počas invázie na Ukrajinu dobyť.

16:20 Európska komisia v stredu predstavila plán pravidelnej finančnej pomoci Ukrajine, podľa ktorého by Európska únia v budúcom roku požičala vojnou zasiahnutej krajine až 18 miliárd eur na podporu základných funkcií štátu. Očakávaný balík únijná exekutíva spojila so záväzkami Kyjeva ohľadom protikorupčných a iných reforiem. Osud skôr sľúbených troch miliárd zostáva nejasný.

15:50 Členské štáty EÚ reagovali na žiadosť Ukrajiny o pomoc a poslali 500 generátorov elektriny po ruských úderoch na zariadenie ukrajinskej energetickej infraštruktúry, oznámila podpredsedníčka ukrajinskej vlády pre európsku a euroatlantickú integráciu Olha Stefanišyna na Twitteri.

15:21 Veľká Británia poskytne ozbrojeným silám do polovice decembra 25-tisíc sád oblečenia do extrémne chladného počasia. Británia tiež pošle ďalších 12-tisíc spacích súprav do extrémne chladného počasia a 150 vyhrievaných stanov, čím "zaistí, aby vojaci boli schopní fungovať a prežiť klesajúce teploty na Ukrajine", uviedol v stredu britský premiér Rishi Sunak. "Musíme aj naďalej podporovať ukrajinský ľud v jeho odpore proti brutalite (ruského prezidenta Vladimira) Putina," povedal Sunak.

14:48 Zástupca šéfa ruskej okupačnej správy v ukrajinskej Chersonskej oblasti Kirill Stremousov v stredu zahynul pri dopravnej nehode. Informovala o tom agentúra TASS, ktorá sa odvoláva na miestne úrady. Smrť jednej z najvýraznejších postáv Moskvou dosiahnutej správy v okupovanej časti Ukrajiny prichádza v čase množiacich sa správ o ruskom ústupe z Chersonskej oblasti.

14:26 Niekoľko tisíc obyvateľov Kyjeva už podpísalo petíciu, ktorou vyzýva mestské orgány, aby pred koncoročnými sviatkami nestavali v meste vianočný strom. Navrhujú, aby peniaze vyhradené na tento účel poputovali radšej armáde a ľuďom vysídleným v dôsledku vojny s Ruskom.

14:25 Európska komisia navrhuje požičať budúci rok Ukrajine až osemnásť miliárd eur na financovanie chodu štátu, podporu spája s inštitucionálnymi reformami.

14:10 Ukrajinci a Rusi zvádzajú ťažké boje o mesto Snihurivka, ktoré významným opevneným bodom brániacim ukrajinskému postupu na strategicky dôležitý prístav Cherson. Ruské sily podľa ukrajinských úradov v oblasti vyhodili do povetria niekoľko mostov a pripravujú ústup.

14:08 Ruské sily zabili v Doneckej oblasti v utorok troch ľudí a ďalších jedenásť zranili, uviedol predseda oblastnej správy Pavlo Kyrylenko.

12:48 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov navštívil v utorok Ruskom okupované mesto Luhansk na východe Ukrajiny a stretol sa tam s miestnymi novinármi a predstaviteľmi proruských úradov.

11:51 Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi zostanú zlé bez ohľadu na výsledok terajších volieb do amerického Kongresu, uviedol v stredu podľa agentúry TASS hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Prípadný úspech republikánov by mohol ovplyvniť podporu Kyjeva zo strany Washingtonu.

11:01 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov navštívil Donbas, kde viedol školenie pre zástupcov médií a tlačových hovorcov. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol zástupca šéfa ruskej prezidentskej kancelárie Sergej Kirijenko.

10:43 Americký herec Sean Penn daroval jedného zo svojich dvoch Oscarov ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému. Stalo sa tak počas Pennovej návštevy Kyjeva, uviedla v utorok spravodajská stanica BBC News. 

10:39 Ruská armáda za posledných 24 hodín zaútočila na Ukrajine siedmimi raketami a vykonala 32 vzdušných úderov, uviedol v rannom súhrne situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské územie ruskej jednotky tiež ostreľovali zo salvových raketometov. Dnipro, metropolu Dnepropetrovskej oblasti, v noci na stredu podľa oblastnej správy zasiahli bezpilotné lietadlá, ktoré po náraze explodovali.

9:43 Účastníci akcie nazvanej Zjazd ľudových poslancov v záverečnej deklarácii uviedli, že ruský prezident Vladimir Putin si "uzurpuje moc". Zjazd zorganizovali bývalí ruskí opoziční poslanci na varšavskom predmestí Jablonna. Informoval o tom český portál Novinky.cz, ktorý správu prebral z currentime.tv.

9:25 Ukrajinské úrady vytvorili v Charkove "cintorín" pre zvyšky ruských rakiet a delostreleckých granátov, ktoré invázne sily vystrelili na druhé najväčšie ukrajinské mesto. Nachádza sa na ňom podľa nich vyše tisíc častí rakiet zo systémov Grad, Uragan, Smerč, ale aj balistických striel typu Iskander alebo delostreleckých granátov. Zhromažďujeme ich ako súčasť dôkazov proti Rusku, povedal ČTK hovorca charkovskej prokuratúry Dmytro Čubenko, ktorý zároveň zvyšky rakiet ukázal novinárom.

8:57 V blízkosti prístavného mesta Mariupol na východe Ukrajiny bolo od júna vykopaných viac ako 1500 nových hrobov. Informovala o tom britská stanica BBC, pričom pripomenula, že Mariupol, ktorý sa nachádza v administratívnom regióne Donecká oblasť, okupujú ruské jednotky už od mája. 

8:33 Tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev je na návšteve v Iráne. Podľa expertov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) je pravdepodobným účelom jeho cesty "diskutovať o potenciálnom predaji iránskych balistických rakiet Rusku". Na svojom webe o tom v stredu informovala britská stanica BBC. 

8:05 Kerčský most medzi okupovaným Krymom a ruskou pevninou, ktorý zničil mohutný výbuch na začiatku októbra, sa vráti do plnej prevádzky najskôr v septembri budúceho roka. Uviedlo to v stredu britské ministerstvo obrany. Výbuch zničil cestnú aj železničnú časť mosta a Rusko pracuje na jeho oprave. Poškodenie tejto infraštruktúry sťažilo pohyb a zásobovanie ruských jednotiek na juhu Ukrajiny.

7:57 Rusko zaplatilo Iránu za dodávky bezpilotných lietadiel v hotovosti a ukoristenými britskými a americkými zbraňami. Uviedla to v utorok večer stanica Sky s odvolaním sa na zdroj z tajných služieb. Výmenou Rusko dostalo z Iránu 160 dronov vrátane tých, ktoré môžu slúžiť na vedenie útokov.

7:36 Rusko zasiahlo iránskymi samovražednými dronami logistickú firmu v meste Dnipro, informoval predseda správy Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko. Štyria pracovníci spoločnosti sú zranení, z toho traja ťažko. Píše ČT24.

7:25 Ukrajinský generálny štáb vo svojom pravidelnom rannom hlásení na Facebooku okrem iného uviedol, že Rusi za predchádzajúcich 24 hodín odpálili sedem rakiet, vykonali 32 náletov a sedemdesiatkrát zaútočili za pomoci salvových raketometov. Informácie bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

6:34 Spojené štáty a Rusko sa podľa očakávania čoskoro stretnú, aby prediskutovali možné obnovenie inšpekcií v rámci kľúčovej zmluvy o jadrovom odzbrojení medzi oboma krajinami, uviedlo v utorok americké ministerstvo zahraničných vecí. Informovala agentúra AFP. 

6:32 Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) bude na budúci týždeň v pondelok hlasovať o rezolúcii, ktorá vyzýva Rusko, aby sa zodpovedalo za porušenie medzinárodného práva v súvislosti s inváziou na Ukrajinu vrátane zaplatenia reparácií. Informovala agentúra AP. 

6:30 Udalosti sme s vami sledovali aj v utorok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok