Tretinu územia Ukrajiny je potrebné odmínovať. Úrady nepoznajú identitu stoviek vojnových obetí

ta3 čtk
10.11.2022 16:21

Ukrajinským úradom sa doposiaľ nepodarilo identifikovať pozostatky 2000 civilistov, ktorí zomreli od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Vo štvrtok to podľa ruskojazyčného servisu BBC povedala námestníčka ukrajinského ministra vnútra Meri Akopjanová.

Tretinu územia Ukrajiny je potrebné odmínovať. Úrady nepoznajú identitu stoviek vojnových obetí
TASR/AP

Ukrajinským úradom s identifikáciou mŕtvych pomáhajú partneri zo zahraničia, najmä zo Spojených štátov a Nemecka. Dodávajú im napríklad potrebný materiál a techniku.

Akopjanová tiež povedala, že pokračuje odmínovanie oblastí, kde sa odohrávali boje medzi ruskými inváznymi jednotkami a ukrajinskou armádou. Ide o 175 000 kilometrov štvorcových, čo zodpovedá približne tretine ukrajinského územia. "Podľa optimistických odhadov potrvá odmínovanie sedem rokov," povedala Akopjanová. Ukrajinské úrady chcú z prostriedkov, ktoré im poskytli Spojené štáty, najať sto ďalších tímov na odstraňovanie mín.

Ukrajinské ministerstvo vnútra uvádza, že Ukrajina je v súčasnosti najviac zaminovanou krajinou na svete. Podľa Akopjanovej od 24. februára, keď Rusko Ukrajinu vojensky napadlo, bolo zneškodnených už 275-tisíc výbušných predmetov.

Podľa štatistiky OSN zverejnenej pred niekoľkými dňami počas ruskej invázie zomrelo na Ukrajine 6490 civilistov. Ich skutočný počet ale bude výrazne vyšší. Zranenie utrpelo asi 10-tisíc ľudí. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley v stredu povedal, že od začiatku konfliktu bolo zabitých 40-tisíc ukrajinských civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok