ONLINE: Rusi útočia na Bachmut. Kremeľ naďalej varuje, že Kyjev plánuje použiť špinavú bombu

TA3 TASR ČTK
25.10.2022 06:45

Rusi zaútočili na nemocnicu v Bachmute, uviedla hovorkyňa regionálnej správy Doneckej oblasti Teťjana Ihnatčenková. Kremeľ trvá na tom, že jeho varovanie pred údajným ukrajinským plánom použiť takzvanú špinavú bombu je potrebné brať vážne. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:45 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:25 Nový britský premiér Rishi Sunak hovoril v utorok s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uistil ho o neochvejnej podpore svojej vlády voči Ukrajine. Informoval o tom hovorca Downing Street. "Obaja lídri sa zhodli, že je potrebné pokračovať v tlaku na barbarský režim (ruského prezidenta Vladimira Putina) prostredníctvom ekonomických sankcií," povedal hovorca. Sunak povedal, že dúfa, že sa so Zelenským čoskoro stretne osobne.

22:30 Skupina progresívnych demokratických členov amerického Kongresu v utorok uviedla, že stiahla list adresovaný Bielemu domu, v ktorom vyzývala prezidenta Joea Bidena, aby viedol priame rokovania s Ruskom. Napísala o tom agentúra AP, podľa ktorej výzva vzbudila vlnu nevôle v radoch Demokratickej strany a vyvolala otázky o tom, aká silná je jej podpora Ukrajine.

22:09 Rusko v utorok prednieslo obvinenie, že Ukrajina pripravuje použitie tzv. špinavej bomby, v Bezpečnostnej rade OSN. Kyjevom i západnými krajinami odmietané tvrdenie zopakovalo na zasadnutí za zatvorenými dverami, informovala agentúra Reuters.

21:51 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v Kyjeve oznámil, že Ukrajina dostane z Nemecka ďalšie dva raketomety MARS, štyri húfnice a systémy protivzdušnej obrany.

21:40 Ak by ruské sily vyhodili do povetria Kachovskú vodnú elektráreň na juhu Ukrajiny, pripravilo by to polostrov Krym na desať aj 15 rokov o dodávky vody. V rozhovore so stanicou Sky News to povedal tajomník ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov. Polostrov, ktorý v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko, trápi nedostatok vody už od tohto pripojenia.

21:23 Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Rusko pred použitím jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine a povedal, že takéto vystupňovanie konfliktu by bolo ťažkou chybou.

20:50 Demokratický svet bude neúnavne podporovať Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii. Zhodli sa na tom v utorok účastníci prvého parlamentného summitu Krymskej platformy v Záhrebe. V deklarácii potvrdili reštriktívne opatrenia voči Rusku a odsúdili porušovanie ľudských práv na Kryme. 

20:33 Ukrajinská polícia zachránila osemročného chlapca, ktorého rodičov zabilo ruské ostreľovanie v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. V utorok o tom informoval portál britského denníka The Guardian, ktorý sa odvolal na bývalú hovorkyňu ukrajinského prezidenta Juliju Mendeľovú.

20:19 Ukrajina bude v budúcom roku potrebovať z externých zdrojov v prípade optimistického scenára približne 3 miliardy USD (3,04 miliardy eur) mesačne. Nie je však vylúčené, že suma môže vzrásť až na 5 mld. USD na mesiac, ak by sa útoky Ruska zintenzívnili. Povedala to v utorok šéfka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová. 

19:55 Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyzval na efektívnejší rozhodovací proces počas bojových operácií na Ukrajine. Uviedol to na zasadnutí novovytvorenej Koordinačnej rady, ktorej úlohou je zvýšiť podporu pre ruskú "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine. 

19:18 Demokratický svet bude neúnavne podporovať Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii. Zhodli sa na tom v utorok účastníci prvého parlamentného summitu Krymskej platformy v Záhrebe. V deklarácii potvrdili reštriktívne opatrenia voči Rusku a odsúdili porušovanie ľudských práv na Kryme.

19:08 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov naznačil, že ruského prezidenta Vladimira Putina by v úrade rád časom nahradil bývalý ruský premiér Sergej Kirijenko. Budanov sa takto vyjadril v rozhovore pre server Ukrainska pravda, z ktorého v utorok cituje spravodajská stanica Sky News.

18:41 Predseda ruskej koordinačnej rady Michail Mišustin uviedol, že je potrebné zvýšiť výrobu ochranného vybavenia pre ruských vojakov. "Je potrebné zapojiť všetky kapacity ľahkého priemyslu, vrátane malých podnikov, do výroby vojenského materiálu (...) Musíme zabezpečiť, aby našim obrancom nechýbalo vybavenie," uviedol v súvislosti so sťažnosťami, že si mnohí vojaci musia kupovať vlastné vybavenie, pretože v armádnych zásobách ho nie je dostatok, alebo úplne chýba.

18:24 Ruské obviňovanie Kyjeva z prípravy takzvanej špinavej bomby pôsobí dojmom, že Moskva plánuje operáciu pod cudzou vlajkou, povedal podľa agentúry Reuters šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. S tvrdením, že sa Ukrajina chystá použiť zbraň, ktorá spôsobí rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny, prišiel cez víkend ruský minister obrany Sergej Šojgu. Západní predstavitelia aj Kyjev ho označili za falošné.

17:51 Rusi zaútočili na nemocnicu v Bachmute, uviedla hovorkyňa regionálnej správy Doneckej oblasti Teťjana Ihnatčenková. V ostreľovaných obciach zasiahli aj rodinné domy. "Sme svedkami úmyselných úderov mierených proti civilnému obyvateľstvu. Úmyselného ničenia civilnej infraštruktúry," uviedla.

17:16 Rusko musí zrýchliť spôsob, akým prijíma rozhodnutia ohľadom svojich vojenských akcií na Ukrajine, povedal ruský prezident Vladimir Putin koordinačnej rade na zabezpečenie potrieb "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva označuje svoju pokračujúcu agresiu voči Ukrajine. Informovala o tom ruská agentúra TASS.

17:00 Ukrajinský prevádzkovateľ jadrových elektrární Enerhoatom varoval, že ruské sily vykonávajú utajovanú a podozrivú aktivitu v Záporožskej jadrovej elektrárni. Enerhoatom tiež vo vyhlásení na platforme Telegram uviedol, že podľa jeho dohadov by Rusi mohli pripravovať teroristický útok s použitím jadrového materiálu.

16:19 Nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, ktorý ráno pricestoval na Ukrajinu, zastihol poplach v meste Korjukivka v Černihivskej oblasti na severe Ukrajiny, kde musel stráviť poldruha hodiny v kryte, uviedli nemeckí novinári. Steinmeier zostúpil do pivnice, kde pokračoval v debate s miestnymi obyvateľmi.

16:08 Kremeľ trvá na tom, že jeho varovanie pred údajným ukrajinským plánom použiť takzvanú špinavú bombu je potrebné brať vážne. Vyplýva to z utorkového vyjadrenia hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

15:48 Ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková vyzvala Ukrajincov s pobytom v cudzine, aby sa nevracali na zimu domov. Krajina podľa nej potrebuje zimu nejako prežiť a energetické siete, poškodené ruskými útokmi, by návrat miliónov ľudí nezvládli.

15:40 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier sa v utorok počas neočakávanej návštevy Kyjeva zaviazal k ďalšej podpore Ukrajiny, predovšetkým v oblasti protivzdušnej obrany. Ide o jeho prvú cestu na Ukrajinu od vpádu Ruska 24. februára.

14:52 Fínski seizmológovia zaznamenali minulý týždeň v ruských teritoriálnych vodách v Baltskom mori päť podmorských výbuchov. Oznámili to v utorok vedci z Inštitútu seizmológie na Helsinskej univerzite (ISUH). Informovala agentúra Reuters. 

14:32 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v utorok požiadal spojencov o viac zbraní a munície, aby Ukrajina zvíťazila vo vojne proti Rusku. Šmyhaľ to uviedol v Berlíne na medzinárodnej konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny.

14:31 Nórske bezpečnostné zložky zadržali v pondelok brazílskeho štátneho príslušníka, ktorého podozrievajú, že v Nórsku žil pod falošným menom a identitou. Podľa nórskej tajnej služby PST sa v skutočnosti zrejme jedná o ruského občana, ktorý pracuje pre ruskú rozviedku, informovala nórska televízia NRK.

14:28 V dôsledku poškodenia elektrickej siete spôsobenej ostreľovaním ruskou armádou bola v utorok na niekoľko hodín prerušená dodávka elektriny vo všetkých ukrajinských oblastiach, informuje agentúra DPA.

13:53 Kremeľ nevidí "žiadnu nádej" na zlepšenie vzťahov so Spojeným kráľovstvom pod vedením nového britského premiéra Rishiho Sunaka. V utorok to uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov .

13:52 Hlavná správa vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany na svojom webe v utorok informovala, že súkromná polovojenská spoločnosť spájaná s Kremľom v ruských väzniciach verbuje aj väzňov trpiacich závažnými infekčnými chorobami vrátane tých, ktorí sú nakazení vírusom HIV a hepatitídou C.

13:43 Svet sa nachádza v "prvej skutočne globálnej energetickej kríze", uviedol šéf Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol. Informovala agentúra Reuters.

13:42 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok na konferencii o povojnovej obnove Ukrajiny v Berlíne vyhlásil, že tí, čo nepodporujú Ukrajinu v boji proti ruským silám, buď zradili hodnoty západnej civilizácie, alebo im Rusko vymylo mozgy. TASR správu prevzala z agentúry PAP. 

13:33 Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom v utorok upozornil na neoprávnené stavebné práce ruskej armády v okupovanej Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES). TASR správu prevzala z agentúry AP. 

12:58 Turecká polícia v utorok prehľadala priestory viacerých prokurdských médií a vykonala razie v domoch novinárov v Istanbule a ďalších mestách vrátane juhovýchodnej časti krajiny s väčšinovým zastúpením Kurdov. Ochrancovia práv označili túto policajnú operáciu za cenzúru. 

12:23 Ukrajina získala telá 25 ukrajinských vojakov padlých v bojoch s ruskou armádou. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informovalo ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území.

11:56 V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kde je práve na neohlásenej návšteve nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier, bol vyhlásený letecký poplach, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Varovanie pred náletmi dal do súvislosti s informáciami nemenovaných zdrojov z rozviedky, podľa ktorých z Bieloruska odštartovalo desať ruských dronov Šáhed-136 iránskej výroby, používaných na priamy útok na cieľ.

11:23 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok vyhlásil, že obnova Ukrajiny brániacej sa proti ruskej vojenskej ofenzíve je "generačnou úlohou", ktorej plnenie sa musí začať okamžite.

10:38 Sedem civilistov zahynulo a ďalší traja utrpeli zranenia v pondelok v meste Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, uviedol v utorok tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. Informovala agentúra AFP.

10:31 Rusko prišlo vo vojne na Ukrajine už o viac ako 25 percent svojich útočných vrtuľníkov Ka-52. Podľa britskej stanice BBC sa to uvádza v najnovšej zvodke britského ministerstva obrany. BBC vo svojej správe píše, že od začiatku invázie na Ukrajinu tak Rusko prišlo o viac ako 25 percent flotily svojich celkovo 90 vrtuľníkov Ka-52. Straty v segmente vrtuľníkov Ka-52 tvoria takmer polovicu celkových strát ruských vrtuľníkov na Ukrajine.      

10:21 Pri výbuchu, ktorý v utorok otriasol Ruskom okupovaným mestom Melitopol na juhu Ukrajiny, utrpelo zranenia päť ľudí. Podľa agentúry AFP o tom informovala promoskovská správa mesta. 

10:15 Rusko v noci na utorok ostreľovalo ukrajinské mesto Nikopol a obce Marhanec a Myrove v Dnepropetrovskej oblasti. Oznámil to oblastný gubernátor Valentyn Rezničenko, podľa ktorého útok spôsobil škody, ale obete si nevyžiadal.

9:44 Spojené štáty zvažujú, že Ukrajine pošlú svoj starší systém protivzdušnej obrany Hawk, aby sa mohla lepšie brániť pred útokmi ruských dronov a striel s plochou dráhou letu. V utorok to pre agentúru Reuters povedali dvaja americkí predstavitelia. 

9:21 Čečenský vodca Ramzan Kadyrov opäť kritizoval spôsob vedenia bojových operácií na Ukrajine. Vyzval tiež zrovnať so zemou celé mestá Ukrajiny, pretože je to podľa neho primeraná reakcia na ukrajinské ostreľovanie území, ktoré Rusko považuje za svoje "nové" územné celky.

8:29 Ruské sily sa zrejme pripravujú na obranu juhoukrajinského mesta Cherson, domnievajú sa analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Neisté je postavenie ruských jednotiek na severe Chersonskej oblasti, ktorý pravdepodobne ukrajinské jednotky znovu získajú pod svoju kontrolu do konca tohto roka, píše sa v správe inštitútu.

7:48 Rusko vo svojej invázii na Ukrajine zlyháva, a to vo veľkom rozsahu, uviedol v noci na utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Moskva vojensky vtrhla na Ukrajinu pred ôsmimi mesiacmi, 24. februára, agentúra DPA. 

7:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok Izrael, aby sa pripojil k boju proti Rusku a znovu požiadal o izraelský protivzdušný obranný systém. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

7:30 Skupina 30 demokratických kongresmanov vyzvala v otvorenom liste amerického prezidenta Joea Bidena k väčšiemu diplomatickému úsiliu ohľadom konfliktu na Ukrajine. Americká administratíva by sa podľa nich mala zasadiť o rýchly koniec vojny a preskúmať všetky spôsoby, ako dosiahnuť prímerie, a to vrátane priamych rozhovorov s Ruskom. Stojí to v liste, o ktorom v pondelok informovala stanica CNN. Podľa Bieleho domu počínanie ruskej armády na Ukrajine ukazuje, že Moskva o rozhovory nestojí.

7:26 Svetová banka oznámila, že Ukrajine vyplatila ďalších 500 miliónov dolárov na pomoc s následkami ruskej invázie. Napísala to dnes agentúra Reuters. Celkovo SB pripravila pre Ukrajinu pomoc vo výške 13 miliárd dolárov, z ktorých vyplatila 11,4 miliardy dolárov.

7:10 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval v utorok ráno do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu. Uviedla to agentúra DPA. Steinmeier mal do Kyjeva odcestovať minulý týždeň, cestu ale z bezpečnostných dôvodov zrušil. Je to prvýkrát, čo sa nemecký prezident vydal do ukrajinskej metropoly od začiatku ruskej invázie.

7:10 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa chystá v nasledujúcich dňoch poslať na žiadosť Kyjeva svojich inšpektorov do dvoch ukrajinských jadrových zariadení. Ide o reakciu na tvrdenia Ruska, že Ukrajina môže použiť tzv. špinavú bombu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters zverejnenej v noci utorok.

6:40 Skupina 30 demokratických kongresmanov vyzvala v otvorenom liste amerického prezidenta Joea Bidena k väčšiemu diplomatickému úsiliu ohľadom konfliktu na Ukrajine. Americká administratíva by sa podľa nich mala zasadiť o rýchly koniec vojny a preskúmať všetky spôsoby, ako dosiahnuť prímerie, a to vrátane priamych rozhovorov s Ruskom.

6:37 Rusko plánuje vzniesť v utorok na Bezpečnostnej rade OSN (BR OSN) obvinenie, že Ukrajina plánuje útok tzv. špinavou bombou, uviedli nemenovaní diplomati. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vyzval v liste generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, aby zabránil takémuto útoku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok