Ukrajinská armáda úspešne likviduje vrtuľníky Ka-52. Rusko prišlo už o viac ako 25 percent flotily

TA3 TASR
25.10.2022 10:30

Rusko prišlo vo vojne na Ukrajine už o viac ako 25 percent svojich útočných vrtuľníkov Ka-52. Podľa britskej stanice BBC sa to uvádza v najnovšej zvodke britského ministerstva obrany.

Ukrajinská armáda úspešne likviduje vrtuľníky Ka-52. Rusko prišlo už o viac ako 25 percent flotily
Wikipédia/Alex Beltyukov

BBC vo svojej správe píše, že od začiatku invázie na Ukrajinu tak Rusko prišlo o viac ako 25 percent flotily svojich celkovo 90 vrtuľníkov Ka-52. Straty v segmente vrtuľníkov Ka-52 tvoria takmer polovicu celkových strát ruských vrtuľníkov na Ukrajine. Ruské útočné vrtuľníky pravdepodobne utrpeli vážne škody v dôsledku toho, že ukrajinská armáda používa prenosné systémy protivzdušnej obrany.

Britské ministerstvo - s odvolaním sa na zistenie svojej vojenskej rozviedky - tiež uviedlo, že vrtuľníky na dôvažok často operujú nedostatočne kryté bojovými lietadlami, čo nie je úplne v súlade s ruskou vojenskou doktrínou.  

Britské ministerstvo pritom konštatuje, že ruskí velitelia sa pravdepodobne budú stále viac uchyľovať k nebezpečným operáciám s nasadením bojových vrtuľníkov ako k jednému z mála dostupných spôsobov podpory jednotkám v boji.

Podľa Londýna si Rusko naďalej nedokáže udržať vzdušnú prevahu, aby svojim jednotkám poskytovalo účinnú a trvalú podporu zo vzduchu. Okrem toho Rusku dochádza aj delostrelecká munícia. Britské ministerstvo obrany vydáva svoje denné zvodky o vojenskej situácii na Ukrajine od začiatku agresívnej vojny rozpútanej Ruskom koncom februára. Moskva obviňuje Londýn z cielenej dezinformačnej kampane, uzavrela agentúra DPA monitorovaná agentúrou TASR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok