Vagnerova skupina verbuje i nakazených s HIV a hepatitídou, podľa Ukrajiny sú už zajatí

TA3 TASR
25.10.2022 13:51

Hlavná správa vojenskej rozviedky ukrajinského ministerstva obrany na svojom webe v utorok informovala, že súkromná polovojenská spoločnosť spájaná s Kremľom v ruských väzniciach verbuje aj väzňov trpiacich závažnými infekčnými chorobami vrátane tých, ktorí sú nakazení vírusom HIV a hepatitídou C.

Vagnerova skupina verbuje i nakazených s HIV a hepatitídou, podľa Ukrajiny sú už zajatí
TASR/AP

Podľa informácií ukrajinskej vojenskej rozviedky ide už o pomerne rozšírený jav. Len z jednej trestaneckej kolónie v Leningradskej oblasti na severe európskej časti Ruska najala ruská polovojenská spoločnosť, známa aj ako Vagnerova skupina, viac ako sto väzňov s potvrdenou diagnózou HIV alebo hepatitídou C. Velenie vagnerovcov núti infikovaných militantov, aby nosili farebné náramky: červené, ak majú vírus HIV, a biele, ak majú hepatitídu.

Medzi ruskými vojakmi, ktorí sú nútení slúžiť spolu s nakazenými, podľa ukrajinskej rozviedky narastá rozhorčenie v súvislosti s touto situáciou. Rozviedka vo svojom vyhlásení pripomína, že ruskí lekári systematicky odmietajú poskytnúť pomoc raneným s hepatitídou alebo HIV. Vo vyhlásení ukrajinskej vojenskej rozviedky sa tiež píše, že nakazených HIV a hepatitídou už identifikovali aj medzi ruskými zajatcami na Ukrajine.

Ukrajinské médiá tvrdia, že podľa generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl ruská armáda naďalej aktívne verbuje vo väzniciach v Rusku i na okupovaných územiach Ukrajiny, aby nahradila straty z doterajších bojov.

Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group) je fakticky súkromná armáda, ktorá podľa Západu bojuje za záujmy Kremľa v rôznych zónach konfliktu vo svete. Bývala spájaná s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardárom Jevgenijom Prigožinom, ktorý sa nedávno k jej založeniu verejne prihlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok