Ruské sily sa zrejme nesťahujú z Chersonu, mesto chcú brániť, myslia si experti

TA3 ČTK
25.10.2022 08:28

Ruské sily sa zrejme pripravujú na obranu juhoukrajinského mesta Cherson, domnievajú sa analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Neisté je postavenie ruských jednotiek na severe Chersonskej oblasti, ktorý pravdepodobne ukrajinské jednotky znovu získajú pod svoju kontrolu do konca tohto roka, píše sa v správe inštitútu.

Ruské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že sa jeho silám podarilo v Chersonskej oblasti odraziť útok ukrajinskej armády. Ďalšie útoky podľa hovorcu ministerstva Igora Konašenkovej jednotky Moskvy odrazili na východe Luhanskej oblasti v smere na obci Kuzemivka. Za deň podľa neho ruské jednotky zničili tri tanky a 20 ďalších vojenských vozidiel a Kyjev prišiel o 130 vojakov. Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov v pondelok uviedol, že Rusi sa z Chersonu nesťahujú, ale naopak mesto pripravujú na bitku. Budanovo vyjadrenie zodpovedá poznatkom ISW z druhej polovici tohto mesiaca. Ruské sily sa podľa analytikov čiastočne sťahujú zo severozápadu oblasti, zároveň sa však pripravujú oblastnú metropolu brániť.

Postavenie ruskej armády v severnej časti Chersonskej oblasti je však neudržateľné a ukrajinské sily pravdepodobne túto časť znovu dobyjú do konca tohto roka, uvádza ISW. Ozývajú sa aj hlasy proruských bloggerov, podľa ktorých sa Moskva má Chersonu vzdať, pretože pokus o jeho obranu aj tak vyústi v porážku.

Rusko ale na výraznú porážku v Chersone či Chersonskej oblasti nepripravuje svoj informačný priestor, upozorňuje ISW. Výnimkou sú obvinenia zo strany Moskvy, že Ukrajina chystá odpáliť nálože na Kachovskej vodnej elektrárni na Dnepre. Kyjev aj Západ tieto tvrdenia odmietajú, a naopak z úmyslu zničiť elektráreň a zaplaviť rozsiahle územia po prúde viní Rusko.

Ruské jednotky budujú obranu na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti na juhu krajiny. Pri obci Hornostajivka pokladajú míny na ľavý breh Kachovskej vodnej nádrže, ale v mínových poliach ponechávajú priechody pre prípadné stiahnutie vlastných síl z pravého, západného brehu rieky. Súčasne v Donbase na východe Ukrajiny vedú útoky v dvoch smeroch, na Bachmut a Avdijivku, uviedol ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku. Vojna pokračuje 244. dňom.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, sa stal prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu. Následne ruské vojsko získalo kontrolu nad veľkou časťou Chersonskej oblasti, ukrajinským silám sa ale od leta podarilo niekoľko okupovaných obcí oslobodiť. Chersonská oblasť je zároveň jednou zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré sa Rusko rozhodlo anektovať po hlasovaniach miestnych obyvateľov, ktoré Západ aj Ukrajina neuznávajú a označujú ich za pseudoreferenda.

Ukrajinské velenie v utorok odhadlo ruské straty od začiatku invázie na 68.420 zabitých vojakov, čo je o 480 viac ako v pondelkovom prehľade. Počas uplynulých 24 hodín ukrajinskí vojaci zničili aj údajne 21 ruských tankov (celkom 2611), 26 obrnených vozidiel (celkom 5321), jedno lietadlo (celkom 271) a tri vrtuľníky (celkom 248).

Rusko nie je schopné udržať si dostatočnú prevahu vo vzduchu, aby zabezpečilo spoľahlivú leteckú podporu pozemných vojsk pri frontovej línii, a zásoby delostreleckej munície sa tenčia, a tak sa ruské velenie stále častejšie uchyľuje k vysoko riskantným operáciám vrtuľníkov ako jednej z mála dostupných možností, ako zaistiť priamu podporu vojsk na bojisku, upozornila britská rozviedka podľa pravidelnej správy ministerstva obrany v Londýne. Od začiatku ruského vpádu na Ukrajiny pred ôsmimi mesiacmi bolo podľa Londýna zaznamenaných prinajmenšom 23 potvrdených zostrelov bojových vrtuľníkov Ka-52, čo predstavuje viac ako štvrtinu bojaschopných strojov tohto typu v ruskej výzbroji. Ruské bojové vrtuľníky zrejme utrpeli zvlášť vysoké straty od ukrajinských prenosných protileteckých striel, pretože nemajú dostatočné letecké krytie.

Tvrdenie znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu overiť z nezávislých zdrojov. V okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny zaznel v utorok silný výbuch pri sídle miestnej proruskej televízie vysielajúcej na okupovaných územiach. Explózia rozbila takmer všetky okná v budove. Podľa okupačných úradov vybuchla nálož v automobile. Prinajmenšom päť ľudí utrpelo zranenie. Bomba v aute vybuchla práve v okamihu, keď zamestnanci televízie šli do práce, napísala ruská agentúra Interfax.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok