Ukrajinská vicepremiérka prosí utečencov, aby sa na zimu nevracali domov. Poškodené energetické siete by to nezvládli

ta3 čtk
25.10.2022 16:03

Ukrajinská vicepremiérka a ministerka pre reintegráciu dočasne okupovaných území Iryna Vereščuková vyzvala Ukrajincov s pobytom v cudzine, aby sa nevracali na zimu domov. Krajina podľa nej potrebuje zimu nejako prežiť a energetické siete, poškodené ruskými útokmi, by návrat miliónov ľudí nezvládli.

"Poprosím, aby ste sa nevracali. Musíme prežiť zimu. Bohužiaľ, siete by to nezvládli. Vidíte, čo robí Rusko. Vrátiť sa teraz by znovu znamenalo, že ohrozíte sami seba, svoje deti, všetkých svojich zraniteľných príbuzných, ktorí môžu byť chorí, nie príliš pohybliví, alebo starí. Netreba nič také robiť. Ak môžete, zostaňte prezimovať v zahraničí," povedala v televízii Vereščuková podľa denníka Ukrajinska pravda.

Dodala, že by bola veľmi rada, keby sa na jar Ukrajinci mohli vrátiť a mohla začať obnova vojnou zničených oblastí. Ľudia by si ale podľa nej mali uvedomiť, že "situácia sa bude len zhoršovať – a túto zimu musíme prežiť". Až potom vraj bude možné myslieť na všetko ostatné.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už skôr uviedol, že ruské útoky poškodili tretinu ukrajinskej energetiky. Rusko od 10. októbra podniká systematické útoky proti ukrajinskej energetike.

Z Ukrajiny za sedem mesiacov od začiatku ruskej invázie ušlo nad 7,7 milióna ľudí. Vyplýva to z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), podľa ktorých 4,2 milióna utečencov získalo v niektorej z európskych krajín dočasnú ochranu. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uvádza, že kvôli vojne muselo opustiť svoje domovy ďalších sedem miliónov ľudí, ktorí však zostali na Ukrajine. Z tých, ktorí utiekli za hranice aj na bezpečnejšie miesta na Ukrajine, sa do konca augusta domov vrátilo zhruba šesť miliónov ľudí.

UNHCR uvádza okrem iného to, koľko ľudí prekročilo od začiatku konfliktu ukrajinskej hranice do niektorej zo susedných krajín - prechodov hraníc zaznamenal úrad 11,1 milióna. V opačnom smere - teda na Ukrajinu - cez hranice od februára prešlo 6,7 milióna ľudí. Nedá sa však s istotou určiť, kedy sa ľudia zo zahraničia vracajú natrvalo a kedy iba dočasne.

Najviac ukrajinských utečencov registruje Poľsko, kde ich je podľa UNHCR 1,4 milióna. Nemecké úrady evidujú zhruba jeden milión utečencov z Ukrajiny. Viac ako 100 000 ľudí z Ukrajiny dorazilo aj do Talianska, Británie, Turecka, Španielska, Talianska a Francúzska. Ruské úrady tvrdia, že zaznamenali na 2,8 milióna utečencov z Ukrajiny, nie je ale jasné, koľko z nich cez Rusko zamierilo do ďalších európskych krajín a koľko bolo do Ruska zavlečených násilím z okupovaných území.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok