Nemecký prezident Steinmeier pricestoval do Kyjeva, stretne sa so Zelenským

TA3 ČTK
25.10.2022 07:08

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier pricestoval v utorok ráno do Kyjeva na vopred neohlásenú návštevu. Uviedla to agentúra DPA. Steinmeier po príchode do ukrajinskej metropoly povedal, že prišiel vyjadriť solidaritu ukrajinskému ľudu. Počas dňa sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Je to prvýkrát od začiatku ruskej invázie, čo sa nemecký prezident vydal do Kyjeva.

Steinmeier pricestoval v utorok ráno do Kyjeva vlakom. Počas dňa bude rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Podľa agentúry DPA obaja politici vyzvú nemecké mestá, aby uzatvárali partnerstvo s ukrajinskými obcami a poskytli im pomoc.

"Pre mňa je veľmi dôležité v tejto fáze útokov dronmi, strelami s plochou dráhou letu a raketami vyslať Ukrajincom znamenie solidarity," uviedol nemecký prezident po príchode do ukrajinskej metropoly. 

Dodal, že on a mnoho Nemcov Ukrajincov za ich vzdor voči ruským vojskám obdivuje. "Nezabudnime, čo vojna znamená pre ľudí tu na Ukrajine, koľko bolesti a deštrukcie sem priniesla," povedal Steinmeier. Nemecko podľa neho bude aj naďalej podporovať Ukrajinu z finančného, politického aj vojenského hľadiska.

Steinmeier prišiel do Kyjeva po tom, čo sa mu dvakrát nepodarilo cestu podniknúť. V apríli, keď chcel navštíviť ukrajinskú metropolu s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, Kyjev mu odkázal, že si jeho návštevu nepraje. Steinmeier potom mal odísť do Kyjeva minulý týždeň. Po sérii raketových a leteckých útokov ruskej armády na veľké ukrajinské mestá ale návštevu z bezpečnostných dôvodov zrušil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok