Operácia pod cudzou vlajkou? Ruské obviňovanie Kyjeva z prípravy špinavej bomby je podozrivé, tvrdí Kuleba

ta3 čtk
25.10.2022 18:31

Ruské obviňovanie Kyjeva z prípravy takzvanej špinavej bomby pôsobí dojmom, že Moskva plánuje operáciu pod cudzou vlajkou. V utorok to podľa agentúry Reuters novinárom povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Rusko porušilo medzinárodné právo. Je potrebné potrestať ho sankciami, uviedol Kuleba
TASR/AP

S tvrdením, že sa Ukrajina chystá použiť zbraň, ktorá spôsobí rádioaktívne zamorenie rozmetaním rádioaktívneho materiálu pomocou bežnej trhaviny, prišiel cez víkend ruský minister obrany Sergej Šojgu. Západní predstavitelia aj Kyjev ho označili za falošné.

Rusko od nedele obvinenia niekoľkokrát zopakovalo a požiadalo, aby sa ním zaoberala Bezpečnostná rada OSN. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok podľa Reuters vyjadril obavy, že si Moskva hľadá zámienku na eskaláciu situácie na Ukrajine, kde od februára vedie inváziu.

Kuleba v utorok znovu poprel, že by Ukrajina mala akékoľvek plány špinavú bombu vyrobiť. Zároveň uviedol, že do napadnutej krajiny čoskoro dorazia odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) a že Ukrajina im nebude nijako brániť v prístupe. V tejto súvislosti Kuleba vyzval Moskvu, aby bola rovnako transparentná. Chystanú inšpekciu expertov z MAAE šéf ukrajinskej diplomacie ohlásil už v pondelok.

V posledných dňoch je to už druhýkrát, čo Ukrajina viní Rusko z prípravy operácie pod cudzou vlajkou. Vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že Moskva sa chystá vykonať útok na Kachovskej priehrade na juhu Ukrajiny a obviniť z neho Kyjev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok