MAAE vyšle inšpektorov do zariadení na Ukrajine, ide o reakciu na tvrdenia Ruska o špinavej bombe

TA3 TASR
25.10.2022 07:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa chystá v nasledujúcich dňoch poslať na žiadosť Kyjeva svojich inšpektorov do dvoch ukrajinských jadrových zariadení. Ide o reakciu na tvrdenia Ruska, že Ukrajina môže použiť tzv. špinavú bombu. Informovala agentúra Reuters.

MAAE oznámila inšpekciu dvoch ukrajinských zariadení po tom, čo šéf jednotky rádiologickej, chemickej a biologickej obrany ruských ozbrojených síl Igor Kirillov v nedeľu uviedol, že dva inštitúty na Ukrajine spojené s jadrovým priemyslom sú zapojené do príprav na výrobu špinavej bomby. Tzv. špinavá bomba je zbraň určená na kontamináciu veľkej oblasti rádioaktívnym materiálom.

"Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) si je vedomá nedeľňajších vyhlásení Ruskej federácie o údajnej činnosti v dvoch jadrových zariadeniach na Ukrajine," uviedla MAAE vo vyhlásení. V oboch týchto zariadeniach pritom už táto dozorná agentúra OSN vykonala inšpekciu, v jednom z nich dokonca iba pred mesiacom.

"MAAE sa chystá v nasledujúcich dňoch na návštevu týchto miest. Cieľom týchto návštev je detegovať akékoľvek nedeklarované jadrové aktivity či materiál," uvádza MAAE ďalej vo vyhlásení. Podľa ruskej štátnej agentúry RIA Novosti sú spomínanými zariadeniami Východný ťažobno-obohacujúci kombinát (SchidHZK) v ukrajinskom meste Dnipro a Inštitút jadrového výskumu v Kyjeve. MAAE vo vyhlásení nespomína ani jedno z týchto zariadení.

Dozorná agentúra OSN cituje svojho šéfa Rafaela Grossiho, ktorý uviedol, že MAAE "vykonala pred mesiacom v jednom z týchto miest inšpekciu a všetky jej zistenia boli v súlade" s tým, čo deklarovala Ukrajina. "Neprišli sme na nijaké nedeklarované aktivity alebo materiál," uviedol Grossi.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok na Twitteri uviedol, že hovoril s Grossim a vyzval ho, aby "do ukrajinských zariadení s mierovým využitím, o ktorých Rusko nepravdivo tvrdí, že vyvíjajú špinavú bombu, poslal odborníkov".

S obvineniami týkajúcimi sa údajného vývoja špinavej bomby na Ukrajine prišiel ako prvý ruský minister obrany Sergej Šojgu, keď v nedeľu hovoril o Ukrajine s rezortnými kolegami z viacerých krajín NATO. Spojené štáty, Francúzsko a Spojené kráľovstvo v spoločnom vyhlásení v nedeľu tieto tvrdenia Ruska odmietli.        

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok