ONLINE: Rokovania medzi Moskvou a Kyjevom budú pokračovať v stredu. Na Slovensku bude pôsobiť do 2100 vojakov NATO

TA3 TASR ČTK
15.3.2022 07:01

Španielsko zhabalo v Barcelone jachtu ruského oligarchu. Najmenej tri silné explózie bolo počuť v utorok ráno v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom spravodajcovia agentúry AFP s tým, že príčina výbuchov nebola bezprostredne známa. Pri Kyjeve bol zabitý kameraman Fox News. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:59 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diana budeme pokračovať opäť zajtra. 

23:48 Vieme, že bojujete aj za naše životy a našu slobodu. Nie ste sami, naša krajina vám stojí po boku. Európa vám stojí po boku, uistil v Kyjeve český premiér Fiala.

23:01 Na Ukrajinu by mala byť vyslaná medzinárodná mierová misia, vyhlásil podľa agentúry Reuters poľský vicepremiér Kaczyński pri dnešnej návšteve Kyjeva.

23:00 Na Staromestskom námestí v Prahe sa v utorok podvečer uskutočnila demonštrácia s názvom Krídla pre Ukrajinu, ktorú usporiadala platforma Stojíme za Ukrajinou. Informoval o tom webový spravodajský portál iDNES.cz. 

22:32 Svet by v dôsledku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu nemal zabudnúť na Afganistan, uviedol v utorok šéf Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov Filippo Grandi. Informovala o tom agentúra AFP. 

22:24 Ruské sily vypálili od začiatku invázie na Ukrajine vyše 950 rakiet, informoval v utorok predstaviteľ USA. Citovala ho spravodajská televízia CNN. 

22:20 Ruskému tenistovi  Daniilovi Medvedevovi hrozí zákaz štartu na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. Vyhlásil to britský minister športu Nigel Huddleston.

21:52 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer na sociálnej sieti Telegram zverejnil zábery z rokovania s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša pricestovali do Kyjeva v utorok večer vlakom. Návšteva má ukázať jasnú podporu Ukrajiny zo strany štátov EÚ.

21:46 Súkromné lietadlo ruského miliarda Romana Abramoviča pristálo v utorok na letisku v Moskve. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje z leteckého portálu Flightradar24. 

21:41 Ruská ekonomika sa podľa Bieleho domu vrátila o desaťročie späť v dôsledku sankcií, ktoré Západ uvalil voči Moskve "ako trest" za inváziu Moskvy na Ukrajinu, napísala v utorok agentúra DPA. 

21:36 Približne 29-tisíc ľudí v utorok evakuovali z obliehaných ukrajinských miest cez humanitárne koridory. Väčšina z nich opustila Mariupol. Uviedla to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Infomovali agentúry AFP a Reuters. 

21:26 Ukrajinská producentka televízie Fox News Olexandra Kuvšynovová zomrela v pondelok počas incidentu, ktorý si vyžiadal aj život kameramana tejto americkej spravodajskej stanice Pierra Zakrzewského. 

21:12 Niekoľko dní po smrtiacom útoku na nemocnicu s pôrodnicou v prístavnom meste Mariupol v Doneckej oblasti na juhu Ukrajiny je táto najväčšia tamojšia nemocnica obsadená ruskými vojakmi a tí zadržiavajú ako rukojemníkov 400 pacientov a personál. Informovali o tom miestni predstavitelia, ktorých citoval portál britskej stanice BBC. Správu nie je možné nezávisle overiť. 

21:04 Podľa poradcu ukrajinského prezidenta sú rozhovory s Ruskom ťažké, ale je priestor pre kompromis. Rokovania bude pokračovať v stredu.

20:48 Členské štáty Európskej únie vyhradili vyše 10-tisíc nemocničných lôžok pre ukrajinských občanov, ktorí utiekli pred vojnou s rôznymi zraneniami alebo chorobami. Uviedla to v utorok tlačová agentúra AFP.

20:26 Koalícia severoeurópskych krajín a pobaltských štátov hraničiacich s Ruskom, ktorú vedie Spojené kráľovstvo, v utorok vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby prijal požiadavku Ukrajiny na okamžité prímerie, "nech sa zastaví rozvíjajúca sa humanitárna kríza". Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

20:04 Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsiannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, dostala v utorok po vypočúvaní na moskovskom súde pokutu a bola prepustená. TASR správu prevzala od agentúra AFP.

19:43 EÚ plánuje spoločne nakupovať vakcíny proti covidu a ďalším chorobám pre deti z Ukrajiny. Chce tiež koordinovať hospitalizáciu chorých utečencov.

19:42 Schválenie prítomnosti spojeneckých vojakov na území Slovenska je najlepším krokom, aký mohli všetci verejní zástupcovia pre bezpečnosť občanov Slovenska spraviť. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády SR Eduard Heger. 

19:39 Služby veľkokapacitného krízového centra na pomoc vojnovým utečencom z Ukrajiny, ktoré v pondelok zriadil pred mestskou športovou halou v Michalovciach rezort vnútra, využilo za necelých 24 hodín takmer 900 osôb. Prioritou centra je uspokojiť základné potreby utekajúcich pred tým, ako im dobrovoľníci nájdu dlhodobejšie bývanie.

19:30 Rusko dalo kolovať návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá požaduje ochranu civilistov "v ohrozených situáciách" na Ukrajine a bezpečný prechod humanitárnej pomoci i ľudí pokúšajúcich sa odísť z krajiny – ale vôbec sa nezmieňuje o zodpovednosti Ruska za vojnu proti menšiemu susedovi. V utorok o tom informovala tlačová agentúra AP. 

19:23 Štátna služba pre špeciálnu komunikáciu a ochranu informácií Ukrajiny v utorok oznámila, že od polovice februára zaznamenala zhruba 3-tisíc kybernetických útokov namierených voči ukrajinským cieľom. Informoval o tom denník The Guardian. 

19:15 Ruský prezident Vladimir Putin hovoril v utorok o situácii na Ukrajine s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom. Informovala agentúry AP. 

19:14 Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu dnes odišiel do Moskvy, kde ho v stredu čakajú diplomatické rokovania, ktorých cieľom je dojednať prímerie Ruska a Ukrajiny. Vo štvrtok potom Çavuşoglu zamieri do Kyjeva, oznámil dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podľa agentúry AFP.

19:05 Kyjevský starosta Vitalij Kličko pozval pápeža Františka ešte minulý týždeň na návštevu ukrajinskej metropoly, aby tak hlava katolíckej cirkvi "prejavila svoj súcit". Vatikán však do utorka na pozvanie neodpovedal. Informovala agentúra AFP. 

18:57 Americký prezident Joe Biden budúci piatok navštívi Poľsko, píše portál onet.pl. Zamieri tam po bruselských summitoch NATO a Európskej únie.

18:35 Vlak s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska je v Kyjeve, uviedol na twitteri šéf poľskej vlády Morawiecki. V Kyjeve podľa neho sloboda zvádza boj s tyraniou.

18:29 V EÚ začal platiť štvrtý balík sankcií proti Rusku. Zasiahol Abramoviča a ďalších desať oligarchov. Týka sa tiež vývozu luxusného tovaru a dovozu ocele.

18:17 Lídri krajín NATO sa stretnú budúci štvrtok na mimoriadnom summite v Bruseli. Oznámil to Stoltenberg, podľa ktorého budú rokovať o ďalšom postupe voči Rusku.

17:58 Detský fond OSN v utorok uviedol, že hlavná nemocnica v západoukrajinskom Ľvove bojuje s náporom zranených detí, ktoré do zariadenia prichádzajú z iných častí krajiny. Informovala o tom agentúra DPA. 

17:54 Rusko formálne oznámilo Rade Európy, že opúšťa túto organizáciu dohliadajúcu na dodržiavanie ľudských práv. Dnes o tom podľa agentúry Interfax informoval šéf ruskej delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Rady Európy Pjotr Tolstoj. Ruská strana odovzdala príslušný list ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova generálnemu tajomníkovi RE.

17:45 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 97 ukrajinských detí. Povedal to v utorok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom príhovore pred členmi kanadského parlamentu. Informovali agentúra AFP a stanica BBC. 

17:16 Ruský súd vymeral pokutu 30-tisíc rubľov (približne 256 eur) novinárke, ktorá v televízii protestovala proti vojne na Ukrajine, informujú agentúry.

17:15 Na Slovensku bude pôsobiť do 2100 vojakov Severoatlantickej aliancie. Tzv. posilnenú predsunutú prítomnosť NATO na území SR v utorok odsúhlasila Národná rada SR. 

17:09 Americký prezident Biden sa budúci týždeň s najväčšou pravdepodobnosťou zúčastní summitu EÚ. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na únijné zdroje.

17:00 Ruská novinárka, ktorá v televízii protestovala proti vojne na Ukrajine, podľa AFP na súde vyhlásila, že je nevinná a Rusko pácha inváziou zločin.

16:53 Španielske úrady zadržali v utorok jachtu ruského oligarchu Alexandra Michejeva, na ktorého Európska únia uvalila sankcie. Informuje agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný zdroj zo španielskej polície. 

16:51 Krajiny Európskej únie by už teraz mali začať plniť zásobníky plynu, aby sa pripravili na budúcu zimu a na prípadné dodávkové šoky, uvádza sa v návrhu, ktorý by na budúci týždeň mali schváliť lídri EÚ. Informuje agentúra Reuters. 

16:37 Nemecký Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky (BSI) v utorok varoval užívateľov pred používaním softvéru od ruskej nadnárodnej spoločnosti Kaspersky Lab. BSI odporučil nahradiť aplikácie z portfólia firmy alternatívnymi produktmi. 

16:36 Spojené štáty v utorok opätovne zaviedli sankcie voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi v snahe potrestať krajiny podporujúce ruskú inváziu na Ukrajinu.

16:35 Ruská invázia na Ukrajinu vytvorila "novú realitu" v oblasti bezpečnosti v Európe, na ktorú musí byť Severoatlantická aliancia vojensky pripravená. Povedal to v utorok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovali agentúra Reuters a stanica BBC. 

16:30 Vyhostenie ruských diplomatov z územia SR je adekvátnou odpoveďou na zistenia Vojenského spravodajstva a orgánov činných v trestnom konaní. Tie sú mimoriadne vážne a potvrdzujú dlhodobý trend ovplyvňovania verejnej mienky a politiky na Slovensku zo strany Ruskej federácie. Uviedla to vo svojom stanovisku k vyhosteniu ruských diplomatov a k podozreniam zo špionáže prezidentka SR Zuzana Čaputová. 

16:29 Medzinárodná športová arbitráž zamietla odvolanie Ruského futbalového zväzu proti vylúčeniu klubov zo súťaží UEFA. Kvalifikáciou MS sa ešte bude zaoberať.

16:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si je vedomý toho, že jeho krajina sa nestane členom Severoatlantickej aliancie. Podľa agentúry Unian to povedal v online príhovore pred zástupcami severoeurópskej vojenskej spolupráce Joint Expeditionary Force.

16:25 Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie Marina Ovsjannikovová, ktorá v pondelok narušila vysielanie hlavných správ s protivojnovým transparentom, sa v utorok objavila na súde po tom, ako jej právnik informoval, že je nezvestná. Informuje denník The Guardian. 

16:24 Na Ukrajine bol zabitý kameraman americkej televíznej stanice Fox News Pierre Zakrzewski, oznámila v utorok samotná televízia. Citovala ju tlačová agentúra AFP. Zakrzewski zahynul a jeho kolega novinár Benjamin Hall utrpel zranenia, keď ich vozidlo v pondelok zasiahla prichádzajúca paľba v obci Horenka pri metropole Kyjev. V oznámení to uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Fox News Media Suzanne Scottová.

16:18 Britský premiér Boris Johnson povedal, že Západ sa dopustil "hroznej chyby" a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi umožnil "uniknúť bez trestu" po ruskej anexii Krymu v roku 2014. Správu zverejnila stanica BBC.

16:07 NATO má v súčasnosti 40-tisíc vojakov síl rýchleho nasadenia na východe aliancie, povedal Stoltenberg. Spojenci chystajú aj dlhodobejšiu reakciu, dodal.

15:59 Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP. 

15:52 Rusko uvalilo sankcie na prezidenta USA Bidena alebo šéfa diplomacie Blinkena, uviedla Moskva. Ide vraj o reakciu na protiruské smerovanie americkej vlády.

15:50 Európska únia pomôže krajinám západného Balkánu s prekonaním hospodárskej krízy spôsobenej ruskou inváziou na Ukrajine. Uviedol to v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borrell počas návštevy Tirany, hlavného mesta Albánska.

15:35 Na internete sa objavila fotografia Ovsjannikovovej na súde. Polícia ju zadržala po protivojnovom vystúpení v ruskej televízii a doteraz nebolo jasné, kde je.

15:33 Ukrajinský parlament schválil zákon predložený prezidentom Zelenským, ktorý predĺži vojnový stav o 30 dní. Platí od začiatku ruskej invázie, 24. februára.

15:29 Zníženie závislosti EÚ vrátane Slovenska od dovozu ruského plynu a ropy je strategicky správny krok a má plnú podporu slovenskej vlády. Uviedla to Ľubica Janíková, hovorkyňa predsedu vlády SR, v reakcii na výzvu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory a Klubu 500.

15:21 Český premiér Petr Fiala spolu s premiérmi Poľska a Slovinska Mateuszom Morawieckym a Janezom Janšom odcestoval v utorok do Kyjeva, kde sa majú stretnúť s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom. Podľa úradu poľského premiéra vlak prešiel poľsko-ukrajinské hranice okolo 08.30 h SEČ. Poľské pohraničné mesto Przemyšl je od Kyjeva vzdialené vyše 600 kilometrov a cesta trvá približne sedem až deväť hodín, píše český portál Novinky.cz. 

15:14 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok uviedol, že bude diskutovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o poskytnutí ochrany ruskej novinárke Marine Ovsiannikovovej, ktorá čelí trestu odňatia slobody po tom, ako v pondelok v priamom televíznom prenose ukázala plagát s protivojnovými heslami. Novinárka tým vyzývala divákov, aby neverili kremeľskej propagande. Informovala agentúra AFP. 

15:10 Približne 2-tisíc áut už v utorok odišlo cez humanitárny koridor z prístavného mesta Mariupol na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruskí vojaci. Ďalších asi 2-tisíc áut na odchod z mesta ešte len čaká. Oznámila to tamojšia mestská rada, z ktorej vyhlásenia citovala agentúra Reuters. 

15:02 Británia rozšírila sankčný zoznam o viac než 370 Rusov. Medzi sankcionované osoby pridala napríklad zakladateľa Alfa Bank Michaila Fridmana, spoluzakladateľa LetterOne Petra Avena či bývalého ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

15:01 Prerušené virtuálne rokovanie medzi Moskvou a Kyjevom bolo v utorok obnovené. Uviedol to poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informovala o tom agentúra Reuters. 

14:58 Kanada oznámila sankcie proti 15 ruským činiteľom, ktorí vraj podporovali Putina v rozhodnutí napadnúť Ukrajinu. Vláda ich vo vyhlásení nemenovala.

14:56 Spolu s vyhostením troch ruských "rozviedčikov", ktorí sa kryli štatútom diplomatov, nastáva bezprecedentná situácia v dejinách demokratickej SR. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Eduard Heger.

14:50 Francúzsky prezident Macron ponúkol ochranu a pomoc ruskej novinárke, ktorá protestovala vo vysielaní ruskej štátnej televízie, proti vojne na Ukrajine.

14:42 Druhá najväčšia ruská banka VTB zatvára svoju londýnsku divíziu investičného bankovníctva VTB Capital, keďže sankcie Západu bránia ruským finančným ústavom v ich operáciách v zahraničí.

14:29 Na štyroch mŕtvych sa zvýšil počet ľudí, ktorí v utorok ráno zahynuli pri ruských útokoch v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Oznámil to tamojší starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala agentúra Reuters.

14:17 Ruská prokuratúra v utorok navrhla, aby bol kritik Kremľa Alexej Navaľnyj odsúdený na 13 rokov väzenia. Stalo sa tak počas nového súdneho procesu, v ktorom je opozičný politik súdený pre údajný podvod a pohŕdanie súdom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:57 Český senát rozhodne vo štvrtok o vyslaní českých vojakov na Slovensko kvôli ruskému útoku na Ukrajinu. Budú veliť mnohonárodnej jednotke NATO.

13:48 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR považuje podozrenia o zapojení občanov SR do trestných činov vyzvedačstva a prijímania úplatku vo vzťahu k bezpečnosti SR za mimoriadne závažné. V tejto súvislosti vyzdvihlo prácu bezpečnostných, spravodajských zložiek a špeciálnej prokuratúry. TASR o tom informoval hovorca rezortu Juraj Tomaga.

13:43 Ruská vláda údajne dostala od Spojených štátov "písomné záruky" ohľadom obchodovania s Iránom, ktoré sú zároveň zahrnuté v texte o obnovení jadrovej dohody s Islamskou republikou. V utorok o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova.

13:34 Rusko tvrdí, že jeho vojenské sily už získali plnú kontrolu na celou Chersonskou oblasťou na juhovýchode Ukrajiny. Povedal to v utorok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov, ktorého citovali ruské médiá. Správu zverejnili aj stanice BBC a Sky News, ktoré však upozornili, že pravdivosť tohto tvrdenia Moskvy nedokážu nezávisle overiť.

13:30 Bývalý funkcionár vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavel B. z Liptovského Hrádku je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, ktorej mal odovzdávať mimoriadne citlivé dokumenty. Pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti mu navrhli väzbu. Policajný prezident Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

13:23 Rusko vo vojne proti Ukrajine zabilo už troch novinárov, tri desiatky ďalších utrpeli zranenia, tvrdia ukrajinské médiá s odvolaním sa na ombudsmanku.

13:20 Vláda Spojeného kráľovstva v utorok uvalila ďalšie, až 35 % dovozné clá na množstvo ruského tovaru vrátane vodky. A zakázala vývoz luxusných výrobkov do Ruska pre jeho inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:00 Viac než tri milióny ľudí utiekli z Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy z 24. februára, uviedla v utorok Organizácia Spojených národov. TASR o tom informovala na základe správy agentúry AFP.

12:47 Ukrajinskí a ruskí vyjednávači obnovili rokovania, prerušené v pondelok technickou prestávkou, napísala Ukrajinská pravda s odvolaním sa na vyjednávača.

12:35 Kremeľ v utorok vyhlásil, že je priskoro na vyvodzovanie akýchkoľvek záverov z rokovaní o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Správa z Moskvy prišla v čase intenzívnych bojov v okolí Kyjeva. TASR prevzala túto informáciu od agentúry AFP.

12:28 Približne 13 500 ruských vojakov doteraz prišlo o život v rámci invázie Ruska na Ukrajinu, tvrdia ukrajinské orgány. Informuje o tom TASR na základe správy britskej stanice Sky News.

12:14 Prví ukrajinskí učitelia by mohli začať pracovať na budúci týždeň. Uviedol to minister školstva počas svojej utorkovej návštevy obce Ubľa na ukrajinsko-slovenských hraniciach. Ich nástupu do zamestnania má predchádzať prijatie legislatívnych opatrení 'lex Ukrajina' v stredu vládou SR a následné odobrenie Národnou radou.

12:12 Nemecko vzhľadom na bezpečnostné riziká súvisiace s inváziou varuje pred používaním antivírusových a ďalších programov ruskej spoločnosti Kaspersky.

12:06 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko vyzýva mužov, aby sa vrátili do hlavného mesta a bránili ho.

12:03 Na minimálne 19 mŕtvych vzrástla bilancia pondelkového útoku ruských inváznych síl na televíznu vežu pri meste Rivne na severozápade Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Rivnenskej oblasti Vitalij Kovaľ, ktorého citovala agentúra DPA.

11:59 Poľské diplomatické misie v Rusku a na Ukrajine budú naďalej fungovať a ich zamestnanci majú pomôcť s dokumentovaním vojnových zločinov, ktoré Rusko pácha na Ukrajine. V utorok to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom TASR na základe správy poľskej agentúry PAP.

11:54 Členské krajiny EÚ sa v utorok formou písomnej procedúry dohodli na prijatí štvrtého balíka reštriktívnych opatrení voči Moskve v reakcii na pokračujúcu ruskú vojenskú agresiu voči Ukrajine. Sankcie sa dotknú aj ruského vojensko-priemyselného komplexu a niektorých vývozných komodít, pričom Rusko v ich dôsledku príde o približne 3,3 miliardy eur. Informuje o tom z Bruselu spravodajca TASR.

11:42 Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy v utorok dôrazne odsúdil únosy starostov a nátlak na miestne a regionálne orgány v mestách na Ukrajine, ktoré okupuje ruská armáda. Informuje o tom spravodajca TASR.

11:40 Z Ukrajiny už od začiatku ruskej invázie utiekli viac ako tri milióny ľudí; takmer dve tretiny do Poľska. Oznámila to Medzinárodná organizácia pre migráciu.

11:36 Svetoví politici vrátane ukrajinského prezidenta Zelenského ocenili odvahu ruskej novinárky Ovsjannikovovej, ktorá v ruskej TV protestovala proti vojne.

11:30 Dve rakety zasiahli letisko Dnipro počas noci z pondelka na utorok, pričom zničili pristávaciu dráhu a poškodili terminál, uviedol guvernér Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko.

11:25 Prvých 300 civilistov, ktorí sa v pondelok evakuovali z Mariupoľu, je v Záporoží. Podľa Červeného kríža je situácia v meste kritická a chýbajú potraviny.

11:24 Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím monitoruje situáciu utečencov z Ukrajiny so zdravotným postihnutím na území Slovenska. Uplatní všetky svoje kompetencie na ochranu ich práv a je pripravený poskytnúť potrebnú pomoc a podporu každému utečencovi so zdravotným postihnutím. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Elena Koritšánska.

11:08 Ukrajina dúfa, že sa jej v utorok podarí otvoriť celkovo deväť humanitárnych koridorov určených na evakuáciu civilistov a tiež doručiť humanitárnu pomoc do prístavného mesta Mariupol. Povedala to v utorok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra Reuters.

11:04 Ruské sily 14. marca zintenzívnili ostreľovanie Charkova, čo viedlo k mnohonásobným škodám a veľkému požiaru v severozápadnej časti mesta Kholodnohirskyi, informuje o tom Štátna pohotovostná služba Ukrajiny.

11:02 Starosta Kyjeva vyhlásil od dnešného večera 36-hodinový zákaz vychádzania. Rusi mesto ostreľujú, mieria tam delegácie premiérov krajín EÚ.

10:55 Ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal nedávno prijatý zákon, ktorý hrozí až 15 rokmi väzenia za kolaboráciu s Ruskom, uviedol Interfax-Ukrajina.

10:40 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba telefonoval v pondelok so svojou kanadskou kolegyňou Mélanie Jolyovou. Diskutovali o spôsoboch zastavenia ruskej agresie na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy televízie BBC.

10:38 Premiéri Česka, Poľska a Slovinska vyrazili na rokovania do Kyjeva vlakom z Poľska. Podľa Varšavy vlak prešiel poľsko-ukrajinské hranice okolo 08.30 h.

10:35 Moderátorka NTV Lilia Gildeeva opustila Rusko. Na kanáli pracovala od roku 2006. Gildeeva napísala svoj rezignačný list zo zahraničia, pretože sa bála, že by jej nedovolili opustiť krajinu.

10:28 Prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok privítala v Prezidentskom paláci ukrajinských dobrovoľníkov žijúcich na Slovensku, ktorí v súčasnej situácii pomáhajú svojim krajanom. "Skláňam sa pred vašou statočnosťou, pred vaším nasadením, ako sa skláňam aj pred pomocou každého jedného občana na Slovensku, ktorý v tejto situácii pomáha," vyhlásila hlava štátu počas príhovoru.

10:14 V mestách, ktoré obsadili ruské jednotky počas invázie na Ukrajinu, čelí Rusko odporu miestnych obyvateľov. Únosy či zadržanie zvolených zastupiteľov v okupovaných mestách a ich nahradenie prokremeľskými činiteľmi totiž narazili nielen na legislatívne prekážky, ale najmä na vzdor a protesty občanov daných miest. V utorok to uviedla spravodajská televízia CNN.

10:09 EÚ prijala štvrtý balík sankcií proti Rusku. Zmrazila majetok oligarchov na čele s Abramovičom, zakázala vývoz luxusu či investície do energetiky.

9:50 Pri nočnom ostreľovaní Kyjeva zahynuli dvaja ľudia. Rakety zasiahli tri obytné výškové budovy, ktoré začali horieť, uviedlo ukrajinské ministerstvo vnútra.

9:35 Advokáti podľa serveru Meduza nemôžu nájsť novinárku Marinu Ovsjannikovovú, ktorú polícia zadržala po proteste proti vojne vo vysielaní ruskej TV.

9:18 Kyberpodvodníci zneužívajú aj vojnu na Ukrajine. Kradnú osobné údaje aj heslá k bankovým účtom. Pred nárastom kybernetických útokov v tomto čase už varovalo Národné centrum kybernetickej bezpečnosti Slovenska. Škody spôsobené podvodníkmi eviduje aj poisťovňa Uniqa. Hlásenia sa týkajú najmä falošných zbierok a phishing mailov a podvodných sms, cez ktoré sa podvodníci dostali k osobným údajom a heslám k bankovým účtom.

9:06 Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok informoval, že americký astronaut Mark Vande Hei sa vráti z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) koncom marca na palube ruskej kozmickej lode Sojuz – ako bolo pôvodne plánované.

8:53 Ukrajinská ekonomika by v dôsledku ruskej invázie mohla v tomto roku zaznamenať pokles minimálne o desatinu, v prípade pretrvávania konfliktu však bude situácia podstatne horšia. Uviedol to v najnovšom výhľade vývoja ukrajinskej ekonomiky Medzinárodný menový fond (MMF). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

8:41 Britské ministerstvo obrany tvrdí, že podľa jeho spravodajských informácií Rusko naďalej bezdôvodne obviňuje Ukrajinu z úmyslu spáchať chemický alebo biologický útok.

8:37 Za posledných 24 hodín (od pondelka 14. 3. od 6.00 h do utorka do 6.00 h) vybavila polícia na hraničných priechodoch z Ukrajiny 8138 osôb. Z toho počas noci ich zaevidovali 2390. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

8:25 Humanitárne koridory majú v utorok fungovať v štyroch mestách Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. S odvolaním sa na vyjadrenie tamojšieho gubernátora Dmytra Žyvyckého o tom informovala stanica BBC.

7:56 V odstavenej černobyľskej jadrovej elektrárni boli opäť obnovené dodávky elektriny po tom, čo ruské jednotky poškodili vedenie, uviedla agentúra Unian.

7:42 Charkov po nočných leteckých útokoch.

7:33 Americký prezident Joe Biden v pondelok v príspevku na sociálnej sieti Twitter prisľúbil, že Spojené štáty budú pokračovať v dodávkach zbraní, potravín a financií na pomoc Ukrajine.

7:00 Najmenej tri silné explózie bolo počuť v utorok ráno v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Informovali o tom spravodajcovia agentúry AFP s tým, že príčina výbuchov nebola bezprostredne známa.

6:52 Japonsko rozhodlo o uvalení sankcií vrátane zmrazenia majetku na 17 ďalších Rusov. Sankcie súvisiace s vojenskou inváziou Ruska na Ukrajinu tak zasiahnu dovedna už 61 jednotlivcov. V utorok to oznámilo japonské ministerstvo financií, píše agentúra Reuters.

6:44 Vojna na Ukrajine by sa pravdepodobne mohla skončiť do začiatku mája, keď Rusku dôjdu zdroje na ďalšie útoky. V pondelok neskoro večer to vo videu, ktoré zverejnili viaceré ukrajinské médiá, povedal Olexij Arestovyč, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

6:41 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok neskoro večer prostredníctvom videa uviedol, že mierové rokovania medzi Kyjevom a Moskvou budú pokračovať v utorok po tom, čo ich v priebehu dňa prerušili. Ako ohlásil predtým Zelenského poradca Mychajlo Podoľak, išlo o technickú prestávku. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

6:30 V prístave v španielskom meste Barcelona bola zhabaná 85-metrová jachta, ktorá pravdepodobne patrí ruskému oligarchovi Sergejovi Čemezovi, spojencovi prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to španielsky premiér Pedro Sánchez, na ktorého sa v pondelok odvolala agentúra AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok