Krajiny Európskej únie chystajú 10-tisíc nemocničných lôžok pre ukrajinských občanov

TA3 TASR
15.3.2022 20:57

Členské štáty Európskej únie vyhradili vyše 10-tisíc nemocničných lôžok pre ukrajinských občanov, ktorí utiekli pred vojnou s rôznymi zraneniami alebo chorobami.

Únia sa zhodla na novom balíku protiruských sankcií, zahŕňa aj strop na cenu ropy
AP Photo/Virginia Mayo

Uviedla to v utorok tlačová agentúra AFP.

Rovnako v utorok americká mimovládna humanitárna organizácia Samaritan's Purse oznámila, že zriadila pri Ľvove na západe Ukrajiny poľnú nemocnicu, ktorá sa bude starať o zranených civilistov a zranených ukrajinských vojakov. Nemocnica má približne 60 lôžok, z toho štyri jednotky intenzívnej starostlivosti a dve operačné sály. V utorok už bolo 15 lôžok obsadených. V oblasti Ľvova, ktorý je ďaleko od súčasného vojnového diania, vznikne aj izraelská poľná nemocnica.

"Pripravujeme viac ako 10-tisíc lôžok v nemocniciach členských štátov EÚ, aby sme tam presunuli ukrajinských pacientov, ktorí potrebujú starostlivosť," uviedla eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidisová počas spoločnej tlačovej konferencie s francúzskym ministrom zdravotníctva Olivierom Véranom. Francúzsko je momentálne predsedníckou krajinou v Rade EÚ. Podľa jej slov ide o najmä o lôžka pre detských pacientov, predčasne narodené deti a ich matky, pre onkologických pacientov, osoby s popáleninami a pacientov, ktorí potrebujú pobyt na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

 Komisárka spresnila, že na hraniciach štátov EÚ s Ukrajinou budú inštalované zdravotné centrá, aby bolo možné zvládnuť presuny ukrajinských pacientov utekajúcich pred vojnou do európskych nemocníc. Únia zatiaľ neplánuje posielať zdravotnícky personál do členských krajín susediacich s Ukrajinou, keďže eurokomisia nedostala v tomto smere žiadne žiadosti. Avšak s cieľom znížiť tlak, ktorý pociťujú nemocnice krajín susediacich s Ukrajinou, EÚ týmto členským štátom pošle lieky a potrebný zdravotnícky materiál, v prípade potreby nie je vylúčené ani rozmiestnenie či výstavbu dočasných poľných nemocníc.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok