Z Mariupoľa odišlo 2-tisíc áut. Humanitárna pomoc však zatiaľ nedorazila

TA3 TASR
15.3.2022 11:23

Približne 2000 áut už v utorok odišlo cez humanitárny koridor z prístavného mesta Mariupoľ na juhovýchode Ukrajiny, ktoré obliehajú ruskí vojaci. Ďalších asi 2000 áut na odchod z mesta ešte len čaká. Oznámila to tamojšia mestská rada.

Taliansko kontroluje stav víl zhabaných mafiánom, ubytujú v nich utečencov z Ukrajiny
TASR/AP

Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková však zároveň uviedla, že konvoj vezúci do Mariupola humanitárnu pomoc uviazol v neďalekom meste Berďansk, informuje denník The Guardian. Rusko tak podľa Vereščukovej klame, keď hovorí, že v súvislosti so zaistením humanitárnych koridodrov plní dosiahnuté dohody. Ukrajinská vicepremiérka dodala, že na evakuáciu civilistov z Mariupola nepostačujú osobné automobily a je potrebné, aby Moskva umožnila prechod evakuačných autobusov.

Stanica Sky News v tejto súvislosti pripomenula, že predchádzajúce pokusy o evakuáciu civilistov z obliehaných miest sa stali terčom útokov ruských síl. Dmytro Žyvyckyj, gubernátor Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, ešte v utorok ráno informoval, že humanitárne koridory by mali v tento deň fungovať v štyroch mestách tejto oblasti. 

Žyvyckyj prostredníctvom aplikácie Telegram povedal, že trasy pre evakuáciu civilistov z miest Sumy, Konotop, Trosťanec a Lebedyn majú byť otvorené od 09.00 do 21.00 h miestneho času (08.00 – 20.00 h SEČ).

Státisíce obyvateľov Mariupoľa, ktorý je neustálym terčom bombardovania, sa už viac ako týždeň ukrývajú v pivniciach a troskách budov a prežívajú bez vody a elektriny. Moskva v pondelok umožnila mesto opustiť prvému konvoju áut.

Nemenovaný predstaviteľ tamojšej mestskej rady agentúre Reuters povedal, že v pondelok popoludní Mariupoľ úspešne opustilo len v priebehu dvoch hodín asi 160 súkromných áut. Ďalšie údaje nateraz nie sú známe. Tamojšie úrady zároveň uvádzajú, že pri ostreľovaní Mariupoľa ruskými vojakmi doteraz prišlo o život 2300 až 20 000 civilistov. Tieto čísla však nie je možné nezávisle overiť, upozorňuje Reuters.

Ukrajinské ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že v Mariupole bolo zabitých aj 150 ruských vojakov, ktorí sa snažili tohto mesta zmocniť, informuje Sky News. Podľa najnovších správ ukrajinských úradov boli počas bojov v tomto meste zničené aj dva ruské tanky. Kyjev zároveň tvrdí, že niektorí ruskí vojaci tam odmietajú plniť rozkazy svojich nadriadených, uvádza Sky News.

Agentúra Reuters píše, že podľa odhadu ukrajinských úradov je z Mariupola potrebné naliehavo evakuovať prinajmenšom 200 000 obyvateľov. Podľa tamojších predstaviteľov prišlo v meste v dôsledku bojov o život už vyše 2500 ľudí.

Obyvatelia Mariupola, v ktorom prebiehajú rozsiahle útoky ruských síl, sú prevažnú časť z uplynulých dvoch týždňov bez elektriny, tepla a vody. Míňajú sa im aj zásoby potravín, pričom Červený kríž v pondelok varoval, že čas na ich záchranu "sa kráti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok