Rusko spustilo procedúru na vystúpenie z Rady Európy. Organizáciu označilo za nástroj protiruskej politiky

TA3 TASR
15.3.2022 18:53

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Moskva spustila procedúru na vystúpenie z Rady Európy a tento krok oficiálne oznámila generálnej tajomníčke organizácie Mariji Pejčinovičovej Buričovej. Informovala o tom agentúra AFP. RE Rusku pozastavila členstvo po invázii na Ukrajinu.

Rusko Kremeľ námestie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Štáty Severoatlantickej aliancie a Európska únia, zneužívajúc svoju väčšinu v Rade Európy, dôsledne menia túto organizáciu na nástroj protiruskej politiky, odmietajú rovnocenný dialóg a všetky princípy, na ktorých bola táto celoeurópska štruktúra postavená," tvrdí ruský rezort diplomacie vo vyhlásení.

Moskva svoje rozhodnutie o vystúpení odôvodnila tým, že organizácia stratila svoj charakter a zmenila sa na štruktúru pre "agresívne presadzovanie neoliberálneho prístupu k ľudským právam".

Rada Európy je medzinárodná organizácia, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a posilňovanie pluralitnej demokracie. Nejde o orgán Európskej únie. Rusko, ktoré vstúpilo do RE v roku 1996, už v minulosti bolo terčom sankcií tejto organizácie – po anexii Krymu v roku 2014. Generálna tajomníčka RE Pejčinovičová Buričová začiatkom marca pre AFP povedala, že "čoraz viac hlasov" žiada vylúčenie Ruska z Rady Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok