Vo vojne na Ukrajine zahynuli už traja novinári, ďalší utrpeli zranenia

TA3 TASR
15.3.2022 16:14

Od začiatku invázie Ruska 24. februára zahynuli na Ukrajine traja novinári a vyše 30 ďalších utrpelo zranenia. V utorok o tom informovala splnomocnenkyňa ukrajinského parlamentu pre ľudské práva Ľudmyla Denisovová.

sýria kurdi novinari ilu (SITA/AP)
SITA/AP

Obeťami ruských síl "sa stalo najmenej 35 žurnalistov" vrátane troch, ktorí zahynuli, napísala Denisovová na sociálnej sieti Telegram. V nedeľu 13. marca bol na predmestí Kyjeva, ktoré sa stalo frontovou líniou, zastrelený americký reportér Brent Renaud. Ukrajinský kameraman Jevhenij Sakun zomrel pri útoku na kyjevskú televíznu vežu a Viktor Dudar, ďalší Ukrajinec, bol zabitý počas bojov blízko juhoukrajinského prístavného mesta Mykolajiv, spresnila zákonodarkyňa Denisovová.

Mnoho novinárov vrátane britských, dánskych a švajčiarskych utrpelo poranenia od nábojov "zámerne vystrelených nepriateľom", dodala Denisovová.

"Nepriateľ sa snaží zničiť aj ukrajinské audiovizuálne infraštruktúry," informovala tiež ombudsmanka s tým, že pod paľbou boli aj televízne veže v mestách Kyjev, Luck a Rivne. Ruské sily zasiahli ostreľovaním televíznu vežu v Rivne v pondelok a zabili tam deväť ľudí a zranili ďalších deväť, oznámili miestne ukrajinské úrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok