V Kremli sa šíri panika, Putin má len dve možnosti, tvrdí odborník z Bellingcat

TA3
15.3.2022 16:36

Plán s okupáciou Ukrajiny zlyhal. V Kremli sa tak teraz šíri panika, pretože „plán B“ neexistuje. Elity otvorene vyhlasujú, že kurz Ruska je šialený a vojnu treba ukončiť. Navyše, v špeciálnych zložkách sa začali represie.

Putinove hviezdy
TASR/AP

Podľa portálu odessa-journal.com to tvrdí odborník na Rusko z investigatívneho portálu Bellingcat Christo Grozev v rozhovore pre YouTube kanál Navaľnyj Live. Groznev zdôraznil, že jeho predchádzajúce prognózy týkajúce sa vojny sa potvrdili. Rusko zlyhalo v „pláne A“, podľa ktorého malo ísť o vojenskú akciu v maximálnej dĺžke 10 dní. 

Nový plán však neexistuje. Dôkazom má byť aj to, že Rusko nemá druhú skupinu vojakov, ktorá by mohla nahradiť straty a zabezpečiť pokračovanie vojny v pôvodnom tempe. Okrem toho má Rusko podľa Grozeva aj nedostatok potravín, vody a paliva pre armádu, ktorá je momentálne na území Ukrajiny.

Pochopili, že "plán A" zlyhal

Prekážkou pre Rusov, ktorí by chceli dezertovať, sú "popravčie čaty", ktoré dostali rozkaz strieľať do dezertérov.

O rýchly odchod určite nepôjde, preto je dôležité pochopiť, čo sa deje vo vnútri kremeľskej elity, špeciálnych službách, ktoré teraz akceptovali a pochopili, že „plán A“ zlyhal. Sú v pohotovostnom móde. Zmeny sa dejú každý deň, čo nenaznačuje existenciu novej stratégie,“ myslí si Grozev.

Zdroje z Kremľa mu mali potvrdiť zatknutie šéfa 5. služby FSB generálplukovníka Sergeja Besedu, ktorý mal na starosti zahraničné spravodajstvo, najmä to ukrajinské. S represiami začala aj FSB.

Dve prognózy vývoja

Nevidím situáciu v Kremli tak, aby vojna pokračovala aj o týždeň alebo dva. Posun príde, otázka je, aký,“ vraví Grozev. Podľa jeho prognózy má Putin dve možnosti. Tou prvou by bolo dosiahnutie dohody so Zelenským s podmienkami, ktoré sú oveľa kompromisnejšie ako tie ohlásené na začiatku invázie. Druhou možnosťou je zaútočenie na civilné obyvateľstvo nekonvenčnými zbraňami, čo by donútilo Kyjev ku kompromisu, a zároveň by tak Rusko doma ukázalo výsledok svojho snaženia.

Grozev sa prikláňa k prvej možnosti, pričom argumentuje niektorými signálmi od Erdogana a Zelenského. „Myslel som si, že by to bolo neuveriteľné, ale najnovšie signály od Erdogana a Zelenského, že zrazu existujú príležitosti na dohodu, naznačujú, že Putin s najväčšou pravdepodobnosťou chápe slepú uličku situácie,“ dodal Grozev.

Poznamenal, že ak je takáto situácia v Kremli, potom je zrejme v Putinovom záujme vojnu čo najrýchlejšie ukončiť. Predpovedá, že viditeľný pohyb smerom k vyriešeniu konfliktu by sa mohol ukázať v najbližších dvoch až troch dňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok