Západ urobil po anexii Krymu strašnú chybu, povedal britský premiér Johnson

TA3 ČTK
15.3.2022 12:52

Západ urobil strašnú chybu, keď nechal ruského prezidenta Vladimira Putina „vyviaznuť“ z anexie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014. V denníku The Daily Telegraph to v utorok napísal britský premiér Boris Johnson. Podľa neho je potrebné, aby sa západné krajiny zbavili svojej závislosti na ruskej rope a plyne, a ukončili tak „šikanu“ zo strany Kremľa.

Johnson
TASR/AP

Keď Putin v roku 2014 po prvý raz napadol Ukrajinu, Západ urobil strašnú chybu. Ruský vodca spáchal akt násilnej agresie a zabral obrovský kus suverénnej krajiny – a my sme ho nechali, aby mu to prešlo,“ napísal britský premiér.

Treba ukončiť závislosť na ruskom plyne a rope

Johnson tiež uviedol, že jediným spôsobom, ako zastaviť „neustále vydieranie“ zo strany prezidenta Putina, je ukončiť závislosť západných krajín na ruskej rope a plyne. Dodal, že pôjde o „bolestivý proces“.

Spojené kráľovstvo sa chystá do konca tohto roka postupne ukončiť dovoz ruskej ropy. Johnson sa preto chystá do Saudskej Arábie a krajín Perzského zálivu, aby rokoval o zvýšení dodávok ropy a plynu.

Rozhodnutie vlády rokovať so Saudskou Arábiou však kritizovalo mnoho britských poslancov potom, čo krajina cez víkend popravila 81 ľudí. Británia ale bude podľa Dawning Street „Saudskú Arábiu aj naďalej upozorňovať na porušovanie ľudských práv“.

Ľudí na sankčnom zozname pribudne

Od konca februára, keď bola zahájená ruská invázia na Ukrajinu, pribúda Rusov na stále sa rozširujúcom britskom sankčnom zozname. Londýn naposledy uvalil sankcie na 386 členov ruskej Štátnej dumy, ktorí hlasovali za nezávislosť samozvaných separatistických útvarov v Luhanskej a Doneckej oblasti a podporili inváziu na Ukrajinu.

Očakáva sa, že britská ministerka zahraničia Liz Trussová v utorok oznámi ďalšie sankcie. Podľa novo prijatého zákona bude pravdepodobne sankcionovaných ďalších asi sto osôb s väzbami na režim prezidenta Putina, informoval server BBC News.

Poslanec britskej Konzervatívnej strany a predseda obranného výboru Tobias Ellwood povedal BBC, že sankcie voči Moskve povedú príslušníkov ruskej elity a generálov k presvedčeniu, že Rusko nemá žiadnu budúcnosť. Podľa Ellwooda vďaka nim Putin nakoniec odíde. „Dovtedy ale spôsobí úplné krviprelievanie na Ukrajine aj mimo nej, ak sa mu nepostavíme,“ povedal poslanec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok