ONLINE: V Kyjeve bolo počuť päť výbuchov. Nemecko vyšle na Slovensko vojakov

TA3 TASR ČTK BBC CNN
25.2.2022 06:39

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok rozhodol o útoku na Ukrajinu. Mnohí politici túto agresiu odsúdili, Ukrajina vyhlásila vojnový stav. Ruské jednotky sú už v Kyjeve. Ukrajinská armáda vyzýva do boja aj občanov nad 60 rokov. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:10 Dnešný ONLINE prenos mapujúci situáciu na Ukrajine sa končí. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra. Rýchle aktuality však naďalej prináša iSekunda.

23:50 Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v piatok večer vo videu zverejnenom na Facebooku oznámil, že navrhol ruským a ukrajinským vodcom, aby rokovali v Budapešti.

23:45 V Kyjeve je počuť streľbu.

23:38  Mimoriadnu situáciu bude možné vyhlásiť aj v prípade hromadného prílevu cudzincov. Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v piatok schválil parlament. O návrhu rokovali poslanci Národnej rady SR v skrátenom legislatívnom konaní. Zákon prináša napríklad uľahčenie získania dočasného útočiska pre cudzincov, zriadenie fondu na pomoc či príspevok na ubytovanie utečenca. 

23:21 Ukrajinský prezident povedal, že ruská armáda sa dnes večer pokúsi zaútočiť na Kyjev.

22:58 Kanada uvalí sankcie na Putina, Lavrova aj Bielorusko.

22:51 Putin a Zelenský v súčasnosti diskutujú o čase a mieste konania mierových rokovaní.

22:47 Slovenské ministerstvo obrany informácie o vojenskom posilnení hraníc s Ukrajinou zatiaľ nekomentovalo.

22:42 Ukrajina je pripravená rokovať o prímerí. Hovorca Zelenského uviedol, že krajina je pripravená okamžite viesť mierové rozhovory s Ruskom. 

22:41 Bulharsko uzavrelo vzdušný priestor pre ruské lietadlá.

22:39 V Rusku sa v piatok opäť konali protivojnové protesty. A to v Moskve, Petrohrade i ďalších ruských mestách. Boli však menej početné než vo štvrtok.

22:33 Sankcie proti Putinovi a Lavrovovi sú prejavom bezmocnosti Západu, vyhlásila hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Maria Zacharovová. Zaujíma ju, či Západ vie, "s kým má tú česť".

22:31 Rusko vyhlásilo, že vzťahy so Západom sa blížia k "bodu, odkiaľ niet návratu".

22:27 Srbsko sa nepridá sa k sankciám EÚ a USA. Oznámil to prezident Aleksandar Vučić, ktorý postup Moskvy len opatrne označil za chybu.

22:20 OSN potrebuje "bezpečný a neobmedzený" prístup k ľuďom v núdzi na Ukrajine. Zatiaľ nevie, koľko Ukrajincov potrebuje humanitárnu pomoc.

22:15 Británia tiež uvalila sankcie na šéfa Kremľa a ruského ministra zahraničných vecí. Pridala ich tak na sankčný zoznam ruských oligarchov, ktorým majú v Británii zmrazený majetok a bankové účty.

22:05 USA uvalili sankcie na Putina a Lavrova. Zmrazí ich majetky. Spojené štáty sa tak pridajú k Európskej únii.

21:59 Na Kyjev boli údajne odpálené rakety. V hlavnom meste pred pár minútami spustili sirény. Korešpondent BuzzFeed News Christopher Miller na Twitteri píše, že "za posledných 5 minút napočítal tri veľké zásahy. Hluk výbuchov sa rozlieha po celom meste".

21:50 Facebook sa nepodriadi ruským úradom. "Bežní Rusi používajú naše aplikácie na vyjadrenie názoru a zorganizovanie akcií. Chceme, aby aj naďalej vyjadrovali svoj názor, zdieľali, čo sa deje, a organizovali sa prostredníctvom Facebooku, Instagramu, WhatsAppu a Messengeru," uviedol Nick Clegg zo spoločnosti Meta vo vyhlásení.

21:27 Snaha Ruska rýchlo prevziať kontrolu nad Ukrajinou stratila na sile v dôsledku odporu ukrajinských obrancov na zemi aj vo vzduchu, uviedol v piatok pre agentúru AP vysoko postavený predstaviteľ amerického rezortu obrany. "Ich dynamika, najmä pokiaľ ide o Kyjev, sa za posledných 24 hodín spomalila," uviedol.

21:10 Nemecká ministerka obrany Lambrechtová oznámila vyslanie nemeckých vojakov na Slovensko, píše ČT24. Podľa DPA Nemecko na Slovensko vyšle aj systém Patriot.

21:07 OECD formálne ukončuje prístupové rokovania s Ruskom a uzavrie kanceláriu v Moskve.

21:02 Rusko vraj uskutočnilo letecký nálet na Kyjev, informoval ukrajinský novinár Illia Ponomarenko. Informáciu je ťažké overiť.

21:01 V Kyjeve pre obranu mesta môže dnes v noci vypadnúť elektrina.

20:55 Ukrajinská televízia stále vysiela z bezpečia bunkru.

20:52 Rezort zahraničia odporúča necestovať do oblastí Ruska v blízkosti s ukrajinskou hranicou.

20:51 Ruská armáda na Ukrajine porušuje humanitárne právo, oznámila medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International. "Ruské útoky by mohli napĺňať právnu definíciu vojnových zločinov," uviedla.

20:46 Moskva tvrdí, že ukrajinské sily utrpeli veľké straty bojovej techniky. Podľa Kyjeva sú ale územia napadnuté Ruskom pod kontrolou Ukrajiny.

20:39 Streľba a výbuchy v Kyjeve sa blížia k vládnej štvrti. Jeden z mostov bol zničený.

20:27 Ruská armáda údajne zničila tepelnú elektráreň v Kyjeve. Ide o znak toho, že sa zameriava na kritickú infraštruktúru v hlavnom meste.

20:24 V Kyjeve bolo počuť päť výbuchov, avizoval starosta hlavného mesta Vitalij Kličko.

20:17 Slovensko podporuje odpojenie Ruska od systému SWIFT, informoval premiér Eduard Heger.

20:10 Eiffelova veža sa rozsvietila vo farbách Ukrajiny. Tento krok požadovala starostka Paríža Anne Hidalgová. Mesto tak chce vyjadriť solidaritu s ukrajinským ľudom.

20:05 V Kyjeve je okrem výbuchov počuť aj streľbu. Agentúra Reuters uviedla, že v západnej časti hlavného mesta bolo počuť výbuchy spôsobené delostreleckými nábojmi a intenzívnu streľbou.

19:55 Britský premiér Johnson vyzval krajiny NATO na odpojenie Ruska od SWIFT-u. Británia plánuje proti Putinovi a Lavrovovi zaviesť sankcie.

19:50 V Bratislave sa pred ruskou ambasádou koná zhromaždenie na podporu Ukrajiny. Polícia tvrdí, že je pokojné.

19:47 Kyjevom sa vraj ozývajú výbuchy. Reportérka BBC Lyse Doucetová na Twitteri informovala, že sa blíži raketový útok.

19:41 Zelenskyj diskutoval s Bidenom o vojenskej pomoci a sankciách. USA majú Ukrajine poskytnúť "konkrétnu vojnovú pomoc", informoval na Twitteri ukrajinský prezident.

19:20 Slovensko urgentne mení zákon, aby utečencom z Ukrajiny mohlo poskytnúť štatút dočasného útočiska. 

19:12 Ukrajinská strana navrhla, aby sa rokovania s Ruskom uskutočnili vo Varšave, nie v Minsku, uviedol v piatok hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Dodal, že po predložení tohto návrhu sa ukrajinská strana odmlčala.

19:06 Šéfovia diplomacií EÚ schválili sankcie voči Putinovi a Lavrovovi.

19:02 Ciele Kremľa sa neobmedzujú len na Ukrajinu. Vyhlásil generálny tajomník NATO Stoltenberg. Putinovo rozhodnutie pokračovať v agresii označuje za "strašnú strategickú chybu“, za ktorú by Rusko v nasledujúcich rokoch zaplatilo "tvrdú cenu“.

18:59 Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku vytvorila webovú stránku pre ľudí, ktorí môžu pomôcť v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine.

18:53 Zdravotnícki pracovníci sa môžu hlásiť do prípadných hotspotov.

18:38 Rusko čiastočne obmedzí prístup k Facebooku na svojom území po tom, čo táto sociálna sieť uvalila obmedzenia na účty médií spájaných s Kremľom.

18:23 Severoatlantická aliancia v reakcii na ruskú agresiu posilňuje svoje východné krídlo a v prípade potreby rozmiestni v Európe ďalšie jednotky. Zhodli sa na tom dnes prezidenti a premiéri krajín NATO počas mimoriadneho videosummitu, ktorý vyjadril podporu Ukrajine bez toho, aby prisľúbil Kyjevom požadované zbrane.

18:21 Od štvrtka ušlo z Ukrajiny vyše 50-tisíc ľudí, uviedol vysoký komisár OSN Grandi. Cieľom je vraj hlavne Poľsko a Moldavsko, mnohí ďalší sú na ceste.

18:18 Summit NATO jednoznačne potvrdil vôľu členských štátov NATO maximálne podporiť Ukrajinu a dať jasne Rusku najavo, že jeho agresia nie je prijateľná.

18:05 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v piatok avizoval, že Ukrajina predloží Medzinárodnému trestnému súdu v Haagu materiály o ostreľovaní detského domova v lokalite Vorzeľ a materskej školy v Ochtyrke, pretože by mohli byť kvalifikované ako vojnové zločiny a porušenie Rímskeho štatútu.

17:54 Ruská armáda oznámila, že blokuje Kyjev zo západu. Ukrajinská metropola medzitým podľa starostu vstúpila do obrannej fázy. Prezident Zelenskyj vyzval Európanov s bojovými skúsenosťami, aby prišli Ukrajinu aktívne brániť.

17:47 V Charkove horí.

17:34 USA usudzujú, že Rusko čelí na Ukrajine väčšiemu odporu, než čakalo, ale zatiaľ vyslalo len asi tretinu pripravených síl, povedal médiám americký činiteľ.

17:33 Na Ukrajine dochádza palivo, zdravotnícky materiál a hotovosť po invázii, ktorá môže zo zeme vyhnať aj päť miliónov ľudí, uviedli humanitárne agentúry OSN.

17:28 Vstup Fínska alebo Švédska do obrannej aliancie NATO by vyvolal vážnu reakciu Moskvy. Počas brífingu v Moskve Maria Zacharovová pohrozila, že ak sa ktorákoľvek zo severských krajín pokúsi vstúpiť do bezpečnostnej aliancie, "bude to mať vážne vojenské a politické dôsledky, ktoré by si od našej krajiny vyžadovali, aby podnikla recipročné kroky", uviedli ruské tlačové agentúry.

17:24 Núdzový tábor v Humennom by mal byť k dispozícii v piatok večer. V areáli Záchrannej brigády Hasičského a záchranného zboru od rána realizujú jeho výstavbu. Je určený pre migrantov z Ukrajiny. Má kapacitu 500 osôb.

17:23 Ruská námorná pechota sa vylodila pri Mariupole. Tvrdí jeden z členov americkej vlády podľa Fox.

17:17 Francúzska vláda sa vyslovila v piatok za "odstrihnutie" Ruska od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT a zároveň odsúdila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka za jeho rolu pri ruskom útoku na Ukrajinu.

17:10 Rusku pozastavili členstvo v Rade Európy. Uviedol taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. Dodal, že Taliansko tento krok považuje za "nevyhnutné opatrenie".

17:02 Hranicu Slovenska s Ukrajinou prekročilo už 7490 Ukrajincov. A to od stredy od 16.00 h do piatkového poludnia. Pred vypuknutím konfliktu bol zvyčajný počet vstupov z Ukrajiny priemerne 1400 ľudí za deň. O medzinárodnoprávnu ochranu na Slovensku požiadalo zatiaľ 14 Ukrajincov.

16:57 Sme svedkami brutálnej invázie a agresie. Vyhlásil premiér Heger, ktorý sa momentálne nachádza na hraničnom priechode Vyšné Nemecké. "Toto je niečo, čo sme my v novodobej histórii Slovenska nezažili. Ukrajinci k nám prichádzajú, aby našli útočisko. Chceme im toto prijatie urobiť čo najvrúcnejšie, sú to naši priatelia," povedal.

16:52 Ruské sily prišli počas invázie o 2800 vojakov.  Informuje ukrajinské ministerstvo obrany. Podľa serveru Ukrajinska pravda ide o zabitých, ranených a zajatých vojakov, píše ČT24.

16:47 Zvýšilo sa vonkajšie riziko jadrových zariadení Slovenska. Dôvodom je konflikt na Ukrajine. Boli preto prijaté adekvátne opatrenia na zaistenie ich fyzickej bezpečnosti.

16:42 Slovenskí odborníci sledujú radiáciu v ovzduší. Hodnoty sú aktuálne na úrovni dlhodobého prírodného pozadia, a to 100 až 200 nSv/h. Odborníci SHMÚ ich monitorujú v desaťminútových intervaloch.

16:39 Niektorí ukrajinskí lekári sa už museli vrátiť zo Slovenska domov. Ide o minimálne desať mužov, ktorí pre konflikt na Ukrajine musia nastúpiť do vojenskej služby. Celkovo ich na Slovensku pôsobí viac ako 500.

16:38 Ruské sily opäť útočia na Charkov. Zasiahli ho leteckými útokmi a ostreľovaním, uvádza novinár z Guardianu. Obyvatelia mesta už skôr hlásili sirény náletu a zvuky bombardérov. Unian podľa Deníka N tvrdí, že Rusom sa podarilo prelomiť obranu mesta.

16:36 Česko od polnoci uzavrie vzdušný priestor pre ruských dopravcov

16:32 Nahnevaný Putin vyzýva ukrajinskú armádu, aby zvrhla vládu.

16:25 Ukrajinský exprezident Petro Porošenko je s puškou v ruke spolu s vojakmi v centre Kyjeva. V rozhovore pre CNN povedal, že je Putin šialenec. Na otázku, ako dlho si myslí, že Ukrajina vydrží, odpovedal: naveky.

16:19 Toto môže byť naposledy, čo ma vidíte živého, povedal Zelenskyj. Ukrajinský prezident vraj tieto slová adresoval európskym lídrom na videokonferencii, na ktorej v noci rokovali o sankciách voči Rusku. Informáciu s odvolaním sa na dva zdroje priniesol izraelský novinár Barak Ravid.

16:14 Ukrajinskí vojaci majú prevziať moc na Ukrajine. Vyhlásil Putin. S nimi sa podľa ruského lídra bude dať ľahšie dohodnúť než s "narkomanmi a neonacistami" v Kyjeve, ktorí podľa neho držia ukrajinský ľud ako rukojemníkov. Ocenil, akým spôsobom prebieha ruský útok, píše Deník N.

16:11 Správca domény CZ zablokoval osem dezinformačných webov. "Agresia Ruskej federácie voči Ukrajine je dlhodobo sprevádzaná dezinformačnou kampaňou v celom rade internetových médií, ktoré využívajú českú národnú doménu. Keďže sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, oznámení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľmi štátu tieto výrazné dezinformačné internetové médiá zablokovať," uviedol výkonný riaditeľ združenia CZ.NIC Ondřej Filip.

16:09 Národná rada SR odsudzuje nevyprovokovanú, neodôvodnenú a neoprávnenú vojenskú agresiu Ruskej federácie proti Ukrajine. Žiada Rusko o okamžité zastavenie vojenskej operácie a bezpodmienečné stiahnutie ozbrojených síl z Ukrajiny. Požaduje, aby sa Rusko vrátilo k rokovaciemu stolu a hľadalo riešenie mierovou cestou.

15:59 Blízko centra Kyjeva stúpa k oblohe čierny dym.

15:53 Prezidenti Ruska a Číny v telefonáte označili sankcie Západu za neprijateľné. Peking Moskve oznámil, že jej kroky rešpektuje, uviedol Kremeľ.

15:50 Putin je pripravený vyslať do Minska delegáciu na rokovania s Ukrajinou. „Ako viete, dnes prezident Zelenskyj oznámil, že je pripravený diskutovať o neutrálnom štatúte Ukrajiny,“ povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Kremeľ hovorí o delegácii na úrovni predstaviteľov ministerstva obrany, zahraničných vecí a prezidentskej administratívy. Putinov spojenec Alexandr Lukašenko podľa Peskova uviedol, že „vytvorí podmienky“ pre takýto samit. V rokoch 2014-15 bol Minsk dejiskom rokovaní, ktoré mali viesť k urovnaniu konfliktu v Donbase. Podpísané dohody sa však doteraz neplnia.

15:44 Okupanti strieľajú na civilné vozidlá neďaleko Chersonu.

15:36 Ruská invázia na Ukrajinu podľa zdrojov Reuters zatiaľ nemá vplyv na dohodu kartelu OPEC a jeho spojencov vrátane Ruska ohľadom dodávok ropy na trh.

15:33 Poľsko uzavrie vzdušný priestor pre ruské letecké spoločnosti.

15:30 Ukrajinské vojenské vozidlá vstúpili do Kyjeva. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko už skôr uviedol, že mesto "vstúpilo do obrannej fázy". Vláda vyzýva obyvateľov Kyjeva, aby urobili všetko pre to, aby odolali ruským jednotkám, vrátane výroby Molotovových koktailov a chopenia sa zbraní. 

15:29 Ukrajinci sa budú môcť na Slovensku zamestnať hneď po udelení dočasného útočiska. Informuje o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR na sociálnej sieti.

15:25 Ukrajinská armáda tvrdí, že zabila už viac ako tisíc ruských vojakov.

15:20 Európska únia uvalí sankcie na aktíva ruského prezidenta Vladimira Putina a ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. 

15:17 Pri Odese zasiahla raketa tanker, dvaja ľudia sú zranení.

15:04 Až stotisíc ľudí sa rozhodlo opustiť Ukrajinu po prvom dni ruskej invázie.

14:38 Ruské jednotky obkľúčili mesto Černihiv. To sa nachádza približne 150 kilometrov severne od Kyjeva a má zhruba 300-tisíc obyvateľov.

14:35 Bývalý predseda Európskej rady a súčasný šéf Európskej ľudovej strany Donald Tusk odkázal krajinám, ktoré odmietajú prijať čo najtvrdšie sankcie proti Rusku kvôli invázii na Ukrajinu, že sa zahanbili. Vo svojom príspevku na Twitteri niekdajší poľský premiér konkrétne menoval Maďarsko, Taliansko a Nemecko.

14:29 Turecko nemôže uzavrieť úžiny Bospor a Dardanely pre ruské lode. V rozhovore pre piatkové vydanie denníka Hürriyet to uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. 

14:27 Maďarské ozbrojené sily začali preskupovať vojakov k blízkosti ukrajinských hraníc, oznámil v piatok veliteľ maďarskej armády Romulusz Ruszin-Szendi na výcvikovej základni v Hajdúhadháze v Hajducko-bihárskej župe. Informuje o tom oficiálny videozáznam armády zverejnený na YouTube.

14:17 Konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom si vyžiadal životy 57 civilistov. Informoval o tom v britskom parlamente tamojší minister ozbrojených síl James Heappey.

14:15 Predstavitelia amerických tajných služieb sa obávajú, že Kyjev by sa mohol v priebehu niekoľkých dní dostať pod ruskú kontrolu. Pre televíziu CNN to uviedli dva nemenované zdroje oboznámené s najnovšími informáciami od amerických spravodajských služieb. 

14:12 Poľsko uzavrie svoj vzdušný priestor leteckým spoločnostiam z Ruska. Nariadil to predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki, informujú poľské médiá.

14:10 Organizácia Spojených národov sa pripravuje až na štyri milióny utečencov z Ukrajiny v prípade, ak bude ruská vojenská agresia proti tejto krajine naďalej eskalovať. Informuje agentúra DPA. 

14:06 Rusko je pripravené rokovať s Ukrajinou a ponúka, že pošle svoju delegáciu do Minsku, povedal podľa agentúry RIA Novosti hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

14:05 Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že v súčasných bojoch bolo na Ukrajine zabitých viac ako tisíc ruských vojakov, uviedla agentúra Reuters.

14:02 Európska únia začala po štvrtkovej výzve prezidentov a premiérov prípravu tretieho balíka sankcií, ktorý má ďalej oslabiť ruský finančný či energetický sektor. Novinárom to dnes povedal činiteľ EÚ, podľa ktorého by postihy mali okrem iného znemožniť prístup k majetku v členských krajinách ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi či mnohým ruským oligarchom.

14:01 Ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom telefonáte so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom vyhlásil, že Rusko je ochotné rokovať na vysokej úrovni s Ukrajinou. Podľa agentúry Reuters to uviedla čínska štátna televízia CCTV.

13:43 Ruskí výsadkári pristáli v oblasti vojenského letiska Hostomeľ, ktoré sa nachádza na okraji Kyjeva, tvrdí ruské ministerstvo obrany podľa agentúr.

13:29 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvateľov európskych krajín s bojovými skúsenosťami, aby sa aktívne zapojili do obrany Ukrajiny a Európy, píše ukrajinská agentúra Unian. Na občanov európskych krajín tiež apeloval, aby od vlád vo svojich krajinách žiadali väčšiu finančnú a vojenskú pomoc Ukrajine.

13:28 Nemecko kvôli ruskému útoku na Ukrajinu vysiela na posilnenie ochrany východných členov Severoatlantickej aliancie korvetu, ďalšia vojenská loď vypláva do Stredomoria. Dnes to na tlačovej konferencii povedal hovorca nemeckého ministerstva obrany Christian Thiels. Uviedol tiež, že nemecká armáda chce pomôcť s posilnením vzdušnej obrany východných štátov NATO.

13:24 V pléne Národnej rady SR vystúpi v piatok popoludní veľvyslanec Ukrajiny v SR Jurij Muška. Parlament má tiež prijať uznesenie k vojenskej agresii Ruska proti Ukrajine. Začne sa o 13.30 h.

13:18 Na všetkých piatich ukrajinsko-maďarských hraničných priechodoch je vybavovanie cestujúcich priebežné, priechody fungujú na plné kapacity, avšak na ukrajinskej strane sa už vytvorili kolóny vozidiel dlhé tri až päť kilometrov. Informoval minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. 

13:13 Konflikt na Ukrajine môže znížiť tohtoročný rast HDP eurozóny až o 0,4 percenta. Podľa Reuters to povedal hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky.

13:12 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil v piatok Severoatlantickú alianciu a Európsku úniu, že voči ruskej invázii na Ukrajinu nezaujali "rozhodný postoj". Informovala o tom agentúra AFP.

13:11 Nemecký kancelár Olaf Scholz sa v pondelok v Paríži stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Scholz sa vôbec po prvý raz zúčastní na podujatí organizovanom Európskym okrúhlym stolom priemyselníkov.

13:05 Vláda SR diskutuje o vyhostení ruských diplomatov, debaty sú aj na úrovni európskych lídrov. Po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu to povedal premiér SR Eduard Heger s tým, že ak dospejú k záveru, budú verejnosť informovať. 

13:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znova vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zasadol k rokovaciemu stolu, uviedol server RBK Ukrajina.

12:51 Rusi nemajú právo organizovať protesty. Povedal to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas videokonferencie so zahraničnými novinármi.

12:39 Slovensko poslalo na hranice s Ukrajinou 500 vojakov na pomoc policajtom. Podľa ministra vnútra Romana Mikulca na slovenskej strane hraničných priechodov nie je nápor ľudí a Ukrajinci po prechode hraníc o pomoc slovenské úrady nežiadajú.

12:27 Z Ukrajiny do Poľska vo štvrtok prišlo asi 29-tisíc ľudí, informoval dnes hovorca poľského ministra povereného koordináciou tajných služieb Stanislaw Žaryn.

12:24 Ukrajinské ministerstvo obrany vyzbrojuje obyvateľov Kyjeva. Civilistom bolo distribuovaných už 18-tisíc zbraní, informoval The Kyiv Independent. 

12:20 Ruské jednotky, ktoré vtrhli na Ukrajinu, ovládli životne dôležitý vodný kanál na zásobovanie Moskvou anektovaného ukrajinského polostrova Krym, ktorý za uplynulých osem rokov trpel nedostatkom vody. Informovala o tom agentúra AFP. 

12:19 Moskva je pripravená vyjednávať s Kyjevom až potom, keď Ukrajina zloží zbrane, uviedol dnes podľa agentúry TASS šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa Lavrova predtým premárnil príležitosť s Ruskom rokovať.

12:14 Export ruského plynu do Európy cez územie Ukrajiny pokračuje aj v piatok bez obmedzení napriek zhoršujúcej sa situácii na Ukrajine po tom, ako Rusko odštartovalo rozsiahlu ofenzívu. Potvrdil to v piatok ruský plynárenský koncern Gazprom. Informuje DPA.     

11:58 Ukrajinské ministerstvo obrany na Twitteri oznámilo, že podľa jeho odhadov dosiahli ruské straty za prvý deň invázie na Ukrajinu až 800 vojakov, zničených bolo sedem ruských lietadiel, šesť vrtuľníkov, 130 obrnených vozidiel a vyše 30 tankov. Zároveň uviedlo, že presnú bilanciu upresní neskôr. Z vyhlásenia nebolo jasné, či ide o mŕtvych alebo zranených.

11:51 Minimálne 25 civilistov bolo zabitých počas bombardovania na Ukrajine. Informoval o tom Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva. Hlásia aj 102 zranených.

11:43 Ukrajinská armáda vyzýva do boja aj občanov nad 60 rokov. Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov vyzval do boja tých, ktorí sú "morálne a fyzicky pripravení odolávať a zdolať nepriateľa".

11:35 Organizácia Spojených národov odsúdila v piatok "svojvoľné zatýkanie" údajne viac než 1800 ľudí v Rusku za účasť na protestoch proti ruskej vojenskej operácii na Ukrajine a vyzvala na ich okamžité prepustenie. Informovala o tom agentúra AFP. 

11:31 Kancelár Olaf Scholz bez upresnenia novinárom povedal, že ekonomickú jadrovú zbraň, ako televízia CNN označila vyradenie Ruska zo siete SWIFT, chce nechať na inú situáciu.

11:28 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok predpoludním vystúpil na tlačovej konferencii. Pred novinármi vyhlásil, že Moskva neuznáva súčasnú vládu v Kyjeve a chce ju "vyčistiť od nacizmu". Na otázku redaktora CNN, prečo ruská armáda obkľučuje Kyjev, neodpovedal. 

11:20 Portál BBC zverejnil grafiku, ktorá zobrazuje postup ruských jednotiek v Kyjeve. 

Zdroj grafiky: BBC

11:15 Poľovníci a športoví strelci majú povolenie strieľať na ruských vojakov. Povolenie im udelil prezident Volodymyr Zelenskyj. Pripomenul, že ľudia od 18 do 60 rokov nesmú opustiť Ukrajinu z dôvodu všeobecnej mobilizácie.

11:07 Moskva podľa šéfky hornej komory ruského parlamentu Valentíny Matvijenkovej už pripravila súbor odvetných sankcií proti západným krajinám. Matvijenková dnes zároveň podčiarkla, že Rusko dobre pozná slabiny Západu, citovala ju agentúra TASS.

11:00 Tri ruské banky vrátane najväčšej banky Sberbank uviedli, že nové sankcie zo strany Európy a USA za útok na Ukrajinu nemajú na ich chod významnejší vplyv. Ako dodali, fungujú naďalej v bežnom režime. Informovala agentúra Reuters. 

10:53 Pracovníci Migračného informačného centra Medzinárodnej organizácie pre migráciu v SR v súčasnosti prijímajú vo zvýšenej miere žiadosť o konzultáciu zo strany občanov Ukrajiny. Potvrdila to vedúca úradu Zuzana Vatráľová. 

10:47 Lotyšský prezident Egils Levits v piatok vyhlásil, že žiada ešte ďalekosiahlejšie represívne opatrenia proti Rusku ako odvetu za ruskú inváziu na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. "Najdôležitejšie je izolovať tento zločinecký režim od sveta podobne ako Severnú Kóreu. Pretože takýto režim ohrozuje nielen Ukrajinu, ale aj Európu a celý svet," povedal Levits. 

10:46 Nový Zéland v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu oznámil cielený zákaz vstupu ruským činiteľom a zákaz obchodu s ruskými vojenskými a bezpečnostnými zložkami. Japonsko a Austrália oznámili, že svoje sankcie voči Rusku posilnia, k sankciám sa chce pripojiť aj Taiwan. 

10:37 Ruské úrady už zadržali viac ako 1800 ľudí, ktorí demonštrovali proti vojne na Ukrajine, uvádza web OVD-Info. Jeden z najobľúbenejších ruských spevákov, Oxxxymiron, vyzval na vytvorenie jednotného protivojnového hnutia v Rusku. Proti ruskej vojenskej aktivite na Ukrajine vystúpilo v Rusku mnoho ďalších známych osobností z oblasti kultúry.

10:31 Ukrajinská agentúra pre jadrovú energetiku uviedla, že zaznamenala zvýšenú mieru radiácie v miestach uzavretej atómovej elektrárne Černobyľ. Informovala o tom agentúra Reuters. Odstavenú elektráreň na severe Ukrajiny vo štvrtok obsadili ruskí vojaci.

10:25 Ukrajinská armáda vyzýva obyvateľov do boja proti ruským jednotkám. "Ukrajina potrebuje všetkých. Príjimacie procesy sú zjednodušené. Prineste si len pas alebo občiansky preukaz," napísala na Twitteri. Zrušili aj vekové reštrikcie. 

10:18 Rusko zakázalo britským aerolinkám vstup do svojho vzdušného priestoru. Oznámila to dnes ruská federálna agentúra pre leteckú dopravu Rosaviacija. Tento krok je odvetou za zákaz letov ruskej spoločnosti Aeroflot do Británie, informovala agentúra Reuters.

10:16 Kyjevom sa ozýva streľba. Ukrajinské ministerstvo obrany požiadalo obyvateľov, aby zostali doma a hlásili pohyby ruskej techniky. Streľba bola podľa agentúry AP dnes počuť aj pri vládnej štvrti v centre ukrajinskej metropoly.

10:14 Britský premiér Boris Johnson prisľúbil Ukrajine "ďalšiu podporu Spojeného kráľovstva" v piatkovom telefonáte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten informoval britského lídra o "strašnom vývoji v Kyjeve". Informáciu priniesla agentúra AFP s odvolaním sa na sídlo premiéra Downing Street v Londýne. 

10:01 Ukrajincom sa darí odrážať nápor Rusov zo severu. Povedal to hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj.

9:53 Explózie a streľba vypukli v piatok vo štvrti v severnej časti ukrajinského hlavného mesta Kyjev, keď sa k nemu približovali prenikajúce ruské jednotky. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na svojich reportérov, ktorí sa nachádzali na mieste.

9:44 Kyjev je podľa slov poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka pripravený rokovať s Ruskom o neutralite, žiada však bezpečnostné záruky.

9:37 Ruské jednotky sú už v Kyjeve. Ukrajinské úrady to potvrdili na Twitteri. Mali by sa nachádzať asi deväť kilometrov severne od ukrajinského parlamentu.

Kyjevom otriasli výbuchy, tisíce ľudí opúšťajú mesto: 

9:33 Situácia na východnej hranici Slovenska s Ukrajinou je momentálne pokojná. Polícia o tom informuje na sociálnej sieti. "Na ukrajinskej strane nie sú žiadne rozsiahle kolóny," uviedli policajti. Pripomínajú, že pre mobilizáciu, ktorú Ukrajina vyhlásila, sa na hranice nedostávajú muži vo veku od 18 do 60 rokov. 

9:30 Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že zničilo 118 objektov ukrajinskej vojenskej infraštruktúry, podľa agentúry TASS hlási okrem iného zničenie 18 tankov a obrnených vozidiel. Ukrajinské ministerstvo vnútra podľa agentúry Reuters v piatok ráno oznámilo, že ruské sily za posledných 24 hodín zasiahli na Ukrajine 33 civilných objektov a zomreli dve deti. 

9:23 Do mesta Przemyśl na juhovýchode v Poľska podľa portálu onet.pl vo štvrtok dorazili tisíce ľudí z Ukrajiny, hlavne žien a detí. Zaplnili tamojšiu stanicu, kde pre nich miestne úrady pripravili lehátka, jedlo a pitie a lekársku starostlivosť.

9:20 Z pokusu zničiť štátnosť Ukrajiny obvinil v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Informovala o tom agentúra AFP.

9:13 Rusko chce potrestať Ukrajincov za to, že chcú žiť v demokratickej krajine. Chce zničiť Ukrajinu ako suverénny štát a mať tam bábkovú vládu, hovorí v rozhovore s ČTK ukrajinský novinár Vitalij Syzov. Myslí si, že cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina je znovuvytvoriť Sovietsky zväz, nové ruské impérium.

9:10 Britský minister obrany Ben Wallace v piatok oznámil, že Rusku sa počas prvého dňa svojej invázie na Ukrajinu nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich hlavných cieľov a stratilo viac ako 450 vojakov. 

9:09 Letisko v Rostove zasiahla raketa. Malo by ísť o ruský útok.

9:05 Zelenskyj telefonoval s Johnsonom. Ukrajinský prezident britskému premiérovi povedal, že Ukrajina potrebuje pomoc spojencov viac než kedykoľvek predtým. Taktiež požiadal o sprísnenie sankcií voči Rusku. 

8:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na piatok povedal, že útočiace ruské sily sa zameriavajú na oblasti obývané civilistami. Svojich krajanov pochválil za ich "hrdinstvo" a potvrdil, že Kyjev robí "všetko, čo je v jeho silách", aby ich ochránil.

8:37 Ukrajinci bojujú s ruskou armádou na predmestí Kyjeva. Informuje o tom AFP.

8:27 Kyjevom sa ozývajú sirény. Portál BBC zverejnil video so zvukom.

8:18 Udržiavať pri živote šancu na dialóg s ruským prezidentom Vladimirom Putinom po tom, čo spustil inváziu na Ukrajinu, je užitočné, uviedol v piatok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Informovala o tom agentúra AFP. 

8:15 V Černobyle stúpa radiácia. Jej hodnoty zatiaľ nie sú príliš vysoké, no vyhýbajú sa normálu. Na Twitteri o tom informoval epidemiológ Eric Feigl-Ding z Federácie amerických vedcov.

7:50 Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala protestné demonštrácie vo viacerých európskych mestách, aj mimo starého kontinentu. Na protestných akciách sa zišli najmä Ukrajinci žijúci v zahraničí a Rusi, ktorí inváziu odmietajú. Protestujúci dav niesol v rukách ukrajinské vlajky a dožadoval sa slobody.

7:45 Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vo štvrtok oznámila, že z Ukrajiny dočasne evakuuje zahraničných členov svojej misie z dôvodu zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácie. Informovala o tom agentúra AFP. 

7:36 Sankcie, ktoré v posledných dňoch na Moskvu uvalili západné krajiny, nie sú dostatočné, povedal v piatok ráno ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dôkazom je podľa neho stále pokračujúca ruská agresia proti jeho krajine. Dodal, že svet naďalej pozoruje dianie na Ukrajine z diaľky, uviedli ukrajinské médiá.

7:27 Podľa námestníka ukrajinského ministra vnútra Jevgenija Jenina bolo v piatok skoro ráno zostrelené ukrajinské stíhacie lietadlo Suchoj Su-27 nad hlavným mestom Kyjev.

7:21 Ruská raketa zasiahla bytový dom v Kyjeve. BBC zverejnila video priamo z miesta, ktoré bolo zasiahnuté.

7:08 Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinskí vojaci vyhodili do vzduchu most cez rieku Teteriv pri Ivankive, ktorý sa nachádza asi 50 kilometrov severne od Kyjeva, v snahe zabrániť ruským vojakom v postupe smerom k hlavnému mestu. Ministerstvo uviedlo, že postup jednotiek bol zastavený.

7:06 Ukrajina zostala sama v boji proti ruskej armáde, uviedol prezident krajiny Volodymyr Zelenskyj. Povedal tiež, že nemieni opustiť Ukrajinu, hoci ho a jeho rodinu považuje Rusko za prvoradý cieľ. V neskoršom prejave informoval o pokračujúcich raketových útokoch Ruska na ukrajinské civilné i vojenské ciele. Podľa neho sa ukrajinskej armáde podarilo väčšinu inváznych vojsk zastaviť.

7:00 Rusko o štvrtej ráno obnovilo útoky. V televíznom prejave to dnes ráno potvrdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Uviedol, že vo väčšine prípadov sa podarilo postup ruskej armády spomaliť.

6:55 Traja ukrajinskí pohraničníci prišli v piatok v noci o život, keď ich stanovište v juhovýchodnej Záporožskej oblasti zasiahla ruská raketa, píše denník The New York Times s odkazom na ukrajinskú pohraničnú stráž.

6:54 Rozhovory s Ruskom sa budú musieť začať skôr či neskôr, tvrdí Zelenskyj. "Čím skôr sa rozhovory začnú, tým menšie budú ruské straty," povedal ukrajinský prezident. Dodal, že Ukrajina bude brániť svoju vlasť až kým útoky neprestanú.

6:33 Ukrajinskou metropolou v piatok nad ránom otriasli dva silné výbuchy. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka išlo o ruské strely s plochou dráhou letu či balistické rakety, informovala agentúra Unian. Následne Heraščenko uviedol, že ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila letiaci objekt, ktorý dopadol na dom a zapálil ho. Podľa ukrajinských médií bolo zranených 20 ľudí a požiar už bol uhasený. Denník Ukrajinska pravda píše o rakete, podľa agentúry Reuters mohlo ísť aj o lietadlo.

6:32 Cieľom ruskej invázie na Ukrajinu je Kyjev, uviedol vo štvrtok neskoro večer ukrajinský generálny štáb. Hranice podľa neho prekročili už dve tretiny z nazhromaždených ruských vojsk. Podľa americkej stanice CNN, ktorá sa odvoláva na nemenovaného amerického činiteľa, sa ruské jednotky nachádzajú asi 30 kilometrov od metropoly.

6:31 Deň po začatí ruského útoku na Ukrajinu sa v piatok na diaľku spoja prezidenti a premiéri krajín Severoatlantickej aliancie, aby prebrali možnosti ďalšieho posilňovania jednotiek najmä na východnom krídle NATO. Štáty Európskej únie by zase mali doladiť podrobnosti a definitívne schváliť doteraz najtvrdší balík sankcií mieriacich na ruskú ekonomiku.

6:29 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prišlo o život 137 ukrajinských občanov, vojakov aj civilistov. Ďalších 316 Ukrajincov bolo zranených. V prejave krátko pred štvrtkovou polnocou to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok