Následky konfliktu pocítime aj v obchodoch. Zdražie chlieb, Ukrajina je najväčším vývozcom pšenice

TA3 TASR
25.2.2022 20:53

Šéfka Svetovej obchodnej organizácie Ngozi Okonjová-Iwealová v piatok varovala pred "ekonomickými dôsledkami" vojny na Ukrajine, ktorá je významným exportérom pšenice, čo poškodí spotrebiteľov na celom svete.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Informuje o tom agentúra AFP. "Bude to mať veľký vplyv na ceny pšenice a ceny chleba aj pre bežných ľudí," povedala na virtuálnom podujatí s generálnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu Kristalinou Georgievovou. Okonjová-Iwealová zdôraznila, že Ukrajina "je jedným z najväčších vývozcov pšenice na svete".

Georgievová zopakovala svoje predchádzajúce varovania, že konflikt predstavuje "významnú hrozbu" pre zotavovanie globálnej ekonomiky z pandémie ochorenia Covid-19 a poznamenala, že jeho "vplyv presiahne Ukrajinu". Poukázala pritom na zvýšený tlak na infláciu, ktorá sa pravdepodobne zrýchli v dôsledku rastúcich cien energií a pšenice. Ceny ropy vo štvrtok prvýkrát od roku 2014 nakrátko prekročili 100 USD (89,16 eura) za barel (159 litrov).

Spojené štáty a Európa uvalili na Moskvu sankcie zamerané na finančný sektor, no zatiaľ do značnej miery ušetrili sektory ropy a poľnohospodárstva v snahe zmierniť vplyv sankcií na obyvateľov. Sankcie sa však prenesú na domácnosti prostredníctvom cien energií, ako aj cien obilia, čo zvyšuje obavy z inflácie a toho, ako jej čeliť, uviedla šéfka Medzinárodného menového fondu.

Konflikt prispieva k "vysokej neistote" v súvislosti s globálnou ekonomikou, čo sa odráža aj na finančných trhoch a podkopáva dôveru v rozvíjajúce sa trhy a spôsobuje exodus kapitálu v čase, keď tieto krajiny potrebujú viac financií. "Vidíme odliv z rozvíjajúcich sa trhov, keď potrebujeme presný opak," povedala šéfka Svetovej obchodnej organizácie.

Georgievová skonštatovala, že má s krízou osobnú skúsenosť, keďže jej brat sa oženil s Ukrajinkou a nachádzajú sa v meste neďaleko hraníc s Ruskom. "Viem, že práve teraz je také ťažké vidieť cestu k mieru, ale o mier sa musíme usilovať a musíme nájsť spôsob, ako priniesť mier, po ktorom ľudia tak zúfalo túžia."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok