Putin v Bruseli vyhral, Európa bude aj ďalej platiť inváziu na Ukrajinu, píše nemecký denník

TA3 ČTK
25.2.2022 14:00

Európska únia sa nedokáže dohodnúť na vyradení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, takže bude aj naďalej financovať ruský útok na Ukrajinu. Napísal to v piatok denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, podľa ktorého ruský prezident Vladimir Putin v Bruseli vyhral.

Konflikt s Ruskom podľa Draxlera pomáha USA odvádzať pozornosť od problémov Američanov
TASR/AP

Magazín Der Spiegel poznamenal, že obraz aktuálneho diania na Ukrajine je živým dokladom zrútenia nemeckej politiky, ktorá desaťročia verila, že bezpečnosť a mier v Európe je možné dosiahnuť len v spolupráci s Moskvou a nie konfrontáciou.

Človek by rád vedel, čo to musí byť za „situáciu“, aby bola nemecká vláda pripravená odstrihnúť Rusko od platobnej služby SWIFT. Bohužiaľ, to nemecký kancelár Olaf Scholz nepovedal, keď tomu v Bruseli v noci na piatok zabránil,“ napísal Frankfurter Allgemeine Zeitung. Scholz totiž nesúhlasil s vyčlenením Ruska zo SWIFT-u a bez upresnenia vyhlásil, že vyradenie zo SWIFT-u je „potrebné nechať na situáciu, keď bude nutné učiniť ešte ďalšie veci“.

V hre je ruský plyn

Denník pripomína, že Nemecko nebolo v tomto postoji osamotené. „Zdráhali sa aj Taliansko, Rakúsko a Holandsko. Minister financií Nemecka Christian Lindner povedal celkom otvorene, o čo ide: Vyradenie Ruska z platobného systému by mohlo zastaviť zásobovanie Európy ruským plynom a surovinami, pretože by za dovoz už nebolo možné platiť,“ uviedol denník.

Frankfurter Allgemeine Zeitung uznáva, že uvalenie sankcií je ťažkým rozhodnutím, ale výsledok samitu podal o ruskom prepadnutí Ukrajiny jasný politický signál. A to ten, že v núdzi je bližšia košeľa ako kabát. „Putin tak zatiaľ svoj najdôležitejší zdroj príjmov nestratil. Z Európy bude i naďalej dostávať množstvo peňazí, s ktorými môže svoju vojnu financovať,“ dodal nemecký denník. „Nestáva sa často, aby človek mohol v priamom prenose sledovať, ako sa zahraničnopolitická doktrína rúca. V noci na štvrtok to ale možné bolo,“ napísal Der Spiegel o ruskom útoku na Ukrajinu. „To je koniec ruskej politiky, ktorú Nemecko viedlo posledné desaťročia,“ poznamenal.

Putinovi nerozumie nikto

Udržať mier v Európe v spolupráci s Ruskom je podľa magazínu Der Spiegel možné, ale človek musí dobre počúvať, zohľadniť jeho záujmy a neprovokovať ho. „Potom to funguje. A to bol jeden zo základných predpokladov nemeckej zahraničnej politiky,“ uviedol magazín. „S tým je koniec. Už Putinov utorkový prejav ukázal, že s ním nie je možné dosiahnuť žiadne zásadné porozumenie,“ dodal.

Magazín Focus v piatok na svojom webe napísal, že Európa po ruskom prepadnutí Ukrajiny už nie je taká, aká bola po rozpade Sovietskeho zväzu. „Rozumieť Putinovi? To nedokážu ani tí, čo boli podozriví z toho, že Putinovi rozumejú,“ uviedol magazín s odkazom na Alternatívu pre Nemecko (AfD). Táto strana, ktorá má v Nemecku nálepku populistickej až krajne pravicovej, vždy odmietala sankcie proti Rusku a ruského prezidenta sa zastávala. „Teraz, keď ruský prezident Vladimir Putin poslal na ukrajinské územie tanky, vydala AfD suché vyhlásenie, že útok na Ukrajinu, ktorý porušil medzinárodné právo, odsudzuje ako ničím neospravedlniteľný,“ napísal Focus.

V Bruseli teraz podľa Focusu mnoho ľudí spadlo z výšin, na ktorých pospávali. Veľa politikov hovorí o prebudení v inom svete. Nepokoj v kuríne, okolo ktorého už dlho obchádza líška, ešte viac umocňujú najmä predstavitelia východoeurópskych krajín, ktoré ostatným pripomínajú, že presne pred týmto varovali, dodáva magazín. Otázkou tak podľa neho ostáva, ako veľmi je Putin pri chuti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok