Colníci pomáhajú matkám s kočíkmi. Na slovenské hranice prichádzajú Ukrajinci aj pešo, čakajú ich autobusy

TA3
25.2.2022 15:00

Až stotisíc ľudí sa rozhodlo opustiť Ukrajinu po prvom dni ruskej invázie. Hovorí to údaj z úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov. Aká je aktuálna situácia v pohraničí, čo sa deje v blízkosti slovenských hraníc, ako sme pripravení pomáhať? Priamo v ukrajinsko-slovenskom pohraničí sa nachádza poradca predsedu vlády SR pre Ukrajinu Eduard Buraš.

Colníci pomáhajú matkám tlačiť kočíky. Na slovenské hranice prichádzajú Ukrajinci aj pešo, aká je tam situácia?
TASR/Jana Ďurašková

Na Ukrajinu smeruje málokto

Časť z utečencov smeruje aj na Slovensko, na hraniciach sa tvoria kolóny. Po vyhlásení všeobecnej mobilizačnej povinnosti už Ukrajinu nesmú opustiť muži vo veku od 18 do 60 rokov. "Zakarpatsko je zatiaľ bez vojenského ostreľovania," priblížil Buraš.

Priechod vo Vyšnom Nemeckom je zo slovenskej strany prázdny. "Skoro žiadne auto tadiaľ za dve-tri hodiny neprešlo," spresnil Buraš. Za veľmi dôležitý označil ústretový krok zo strany Slovenska, ktoré prechod otvorilo aj pre peších. Znamená to, že ľudia, ktorých sem priviezli z Ukrajiny, môžu na Slovensko prejsť aj sami. Na slovenskej strane čakajú autobusy, dodávky aj mikrobusy. Autobusy sú slovenské aj ukrajinské. 

"Stretol som tu aj kolegov z Košíc, ktorí prišli pre svojich príbuzných a od rána čakajú, kedy prekročia hraničný priechod," priblížil Buraš. Na ukrajinsko-slovenskú hranicu prichádzajú aj Ukrajinci, ktorí žijú na Slovensku, aby odviezli svojich ľudí, kolegov priateľov či rodinných príslušníkov, a odvážajú ich do bezpečia na Slovensko.

Pomoc a chýbajúce potraviny

Buraš zdôraznil, že na hraniciach dochádza k súčinnosti a spolupráci slovenských zložiek. "Videl som našich zástupcov colnej správy, ktorí pomáhali matkám tlačiť kočíky s malými deťmi a pomáhali s taškami," priblížil. Buraš oznámil aj spustenie humanitárnej pomoci, ktorú inicioval so starostom Košického Starého mesta: "Od soboty od deviatej hodiny budú môcť Košičania, ktorí majú možnosť a chcú pomôcť Ukrajincom, Užhorodu alebo Zakarpatskej oblasti potravinami."

V ukrajinských obchodoch už chýbajú niektoré potraviny, keďže infraštruktúra je narušená, podobne ako aj dodávky potravín. Okrem potravín chýbajú aj lieky a deky, zdravotnícke potreby, postelné prádlo, oblečenie, vymenoval Buraš.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok