FOTO: Ukrajinci nocovali v metre, pred hrôzami vojny sa tam ukrývajú i rodičia s bábätkami

TA3/hm ČTK
25.2.2022 11:22

Ukrajinci sa zobudili do ďalšieho vojnového rána. Ruská federácia na čele s prezidentom Vladimírom Putinom zaútočila na krajinu vo štvrtok nad ránom. Z ukrajinských miest sa ozýva paľba i sirény, časť obyvateľov sa rozhodla pred vojnou odísť do susedných krajín. Utečenecká vlna sa očakáva aj na Slovensku. Po spustení výstražných sirén v Kyjeve, Ľvove i Charkove našli viacerí útočisko v metre. Pred útokmi ruskej armády sa ukrývajú aj v podzemných priestoroch budov či pivniciach. Pozrite si, ako to tam vyzerá.

Prieskum: Slováci odpovedali, či Ukrajinci robia z našej krajiny horšie miesto pre život
TASR/František Iván

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok v skorých ranných hodinách oznámil, že spúšťa rozsiahlu vojenskú operáciu na Ukrajine. Ruské jednotky zaútočili na viacerých miestach na ukrajinskom území, atakujú aj hlavné mesto Kyjev. Ukrajinská metropola vyhlásila v piatok ráno letecký poplach, mieste úrady vyzvali obyvateľov, aby sa presunuli do najbližších protileteckých krytov. 

Pred raketami a streľbou sa Ukrajinci ukrývajú v metre v Kyjeve i Ľvove. Útočisko našli i v pivniciach a podzemných priestoroch budov s narýchlo zbalenou batožinou. Starosta mesta Charkov, ktoré sa nachádza na východe Ukrajiny neďaleko hraníc s Ruskom, oznámil, že všetky protiletecké kryty sú otvorené. Jedným z úkrytov je aj charkovské metro.

V podzemí charkovského metra sa ukryli stovky ľudí. Niektorí si našli miesto na podlahe stanice, iní v tmavých vagónoch a dokonca aj v núdzových východoch stanice. Ľudia vzali do úkrytov aj svoje vystrašené zvieratá. V bezpečí stanice metra prečkávajú rôzne vekové kategórie, medzi nimi aj maličké bábätká s rodičmi.

Jednotky ruskej armády zaútočili na viaceré ukrajinské mestá, do Kyjeva už vstúpili aj tanky. Rusi obsadili vo štvrtok aj odstavenú jadrovú elektráreň Černobyľ. Ukrajinská agentúra pre jadrovú energetiku uviedla, že zaznamenala zvýšenú mieru radiácie v miestach uzavretej atómovej elektrárne Černobyľ. Ukrajina medzičasom vyhlásila, že je otvorená rokovaniam o neutralite. Vojna na Ukrajine už má i obete a zranených. Medzi mŕtvymi majú byť i deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok