Idem do boja, oznámil s kalašnikovom v ruke Porošenko. Putinovu ponuku na azyl odmietol

TA3/hm ČTK CNN
25.2.2022 17:27

Idem do boja. Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko pre televíziu CNN uviedol, že sa pridal k ukrajinským civilistom a rozhodol sa so zbraňou v ruke chrániť svoju krajinu.

Petro Porošenko 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Porošenko, ktorý bol prezidentom Ukrajiny v rokoch 2014 až 2019, v rozhovore pre televíziu CNN ukázal pušku kalašnikov. Uviedol tiež, že má k dispozícii guľomety. "Putin vyhlásil vojnu celému svetu, každému človeku, ktorý sa teraz pozerá," citoval Porošenka server businessinsider.com. Uviedol tiež, že jeho skupina nedisponuje delostrelectvom, tankami alebo transportérmi.

Porošenko, ktorý čelí na Ukrajine obvineniam z vlastizrady, odmietol ponuku politického azylu v Rusku, ktorú mu dal nedávno ruský prezident Vladimir Putin. Časy, kedy sa ruské úrady starali o ukrajinských politikov, sa skončili, vyhlásil exprezident podľa servera BBC a poradil Putinovi, aby si "konečne uvedomil, že my si tu na Ukrajine poradíme sami".

"Večná ruská starostlivosť o ukrajinskú politiku a politikov sa už dávno skončila. Stalo sa tak vtedy, keď som bol zvolený za prezidenta Ukrajiny," uviedol Porošenko, ktorý sa stal hlavou štátu v roku 2014, krátko po tom, čo Rusko po vyhnaní proruského prezidenta Viktora Janukovyča z Kyjeva anektovalo ukrajinský polostrov Krym, a podporilo povstanie proruských separatistov v Donbase na východe Ukrajiny. Zatiaľ čo v máji 2014 bol Porošenko zvolený hneď v prvom kole prezidentských volieb, o päť rokov neskôr prehral v druhom kole duel s Volodymyrom Zelenským.

Porošenko nedávno svojho nástupcu Zelenského znovu obvinil, že prenasledovaním proeurópskej opozície v skutočnosti nahráva Puinovi, čo podľa Porošenka ruský prezident potvrdil svojimi slovami.

Ukrajinské úrady upodozrievajú Porošenka, že sa dopustil financovania terorizmu a vlastizrady tým, že sa s Putinovým chránencom, proruským politikom Viktorom Medvedčukom a ďalšími osobami, dohovoril na prerušení dodávok juhoafrickéhoo uhlia a na nákupoch uhlia zo separatistami ovládnutého Donbasu, za čo mu hrozí a 15 rokov väzenia. Exprezident vinu odmieta a tvrdí, že je prenasledovaný z politických dôvodov.

Rusko v roku 2014 poskytlo politický azyl Porošenkovmu predchodcovi Viktorovi Janukovyčovi, ktorý bol vo vlasti v neprítomnosti odsúdený na 13 rokov väzenia za vlastizradu a za napomáhanie agresívnej vojny proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok