Top udalosti týždňa: Kažimíra obvinili, koalíciu trápia reformy, kritike čelil aj rozpočet

TA3 KJ
17.10.2021 19:00

Koalícia nie je jednotná v názoroch na veľké reformy nemocníc a súdnictva. Guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra obvinili z podplácania, Zsuzsová spoznala svoj trest. Vláda síce schválila návrh rozpočtu, no ten čelí kritike z viacerých strán. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

O. Mularčík: Výsluch P. Kažimíra budú hodnotiť orgány činné v trestnom konaní
TASR/Jakub Kotian

Reformy narazili na problém

Hneď v úvode týždňa sa objavili informácie o nespokojnosti hnutia Sme rodina s niektorými reformami z dielne koaličných ministrov. Predseda strany Boris Kollár dokonca vyhlásil, že ak reformy prejdú v dnešnej podobe, odíde z vlády. Problém je najmä s reformou nemocníc ministra Vladimíra Lengvarského a reformou súdnictva ministerky Márie Kolíkovej.

Premiér Eduard Heger v tejto otázke zaujal zmierlivý tón a reagoval s vierou, že reforma nemocníc v koalícii nájde podporu. Zároveň zdôraznil, že nemocnice sa rušiť nebudú.

Problém s presadzovaním reformy súdnej mapy mala aj ministerka Mária Kolíková. Pred Krajským súdom v Košiciach sa konal protest. Protestujúci sa zišli aj pred ministerstvom spravodlivosti v Bratislave, kde s transparentmi chceli dať najavo svoje jasné nie novej súdnej mape.

Návrh rozpočtu sa mnohým nepáči

Veľkou témou uplynulého týždňa bol aj návrh rozpočtu na budúci rok. Vo svojej aktuálnej podobe na vláde prešiel, Matovič však sám priznal, že ho ešte môže ovplyvniť schvaľovanie viacerých dôležitých zákonov o dôchodkoch či dlhovej brzde. Rozpočet vyvolal rôzne reakcie, mnohí ho kritizujú. Venovali sme sa mu aj v relácii Téma dňa, kde ho kritike podrobili poslanci Erik Tomáš a Gyorgy Gyimesi.

Rozpočet predstavuje viacero rizík aj podľa Vladimíra Baláža z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Podľa neho by sa vláda mala predovšetkým dohodnúť na potrebných reformách.

K schválenému návrhu rozpočtu sme vám priniesli aj veľký prehľad toho, s akými výdavkami počíta a koľko peňazí by mali dostať jednotlivé ministerstvá.

Rozpočet schválený vládou bol témou aj nedeľnej diskusnej relácie V politike. Minister financií Igor Matovič pripustil určité ústupky voči ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Viac sa dozviete aj v našom článku.

Kažimír čelí obvineniu z podplácania

Z podplácania počas uplynulého týždňa obvinili guvernéra Národnej banky Slovenska a exministra financií Petra Kažimíra. Obvinenie má súvisieť s úplatkom pre Františka Imreczeho, vtedajšieho šéfa Finančnej správy.

Peter Kažimír neskôr informoval o tom, že voči obvineniu podá sťažnosť. Reagovali aj viacerí politici, podľa ktorých ide o vážnu vec, mnohí vyzvali na vyvodenie zodpovednosti.

Urobila tak aj prezidentka Zuzana Čaputová. Vyhlásila, že pokiaľ by bola v situácii ako guvernér Národnej banky Slovenska a exminister financií, veľmi vážne by zvažovala odstúpenie z funkcie pre ochranu mena inštitúcie, ktorú teraz zastupuje.

"Toto obvinenie priamo nesúvisí s činnosťou národnej banky. Pracujem na sťažnosti proti obvineniu. Nespáchal som žiadny trestný čin a budem si plniť svoje úlohy guvernéra aj naďalej," reagoval neskôr Kažimír. "Toto obvinenie pociťujem a vnímam ako obrovskú nespravodlivosť a urobím všetko pre očistenie svojho mena a obranu inštitúcie, ktorú zastupujem," dodal a zároveň uviedol, že si váži hodnoty, ktoré predstavuje prezidentka a jej stanovisku rozumie.

Zsuzsová dostala 21 rokov

Svoj trest spoznala Alena Zsuzsová v kauze vraždy primátora Hurbanova Basternáka. Najvyšší súd potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu. Zsuzsová dostala 21 rokov, ďalším obžalovaným Romanovi Ostružlíkovi a Vladimírovi Mosnárovi potvrdil súd 25-ročné tresty odňatia slobody.

"Rešpektujeme rozsudok a po doručení sa s ním oboznámime a pravdepodobne využijeme mimoriadne opravné prostriedky," povedal po vyhlásení rozsudku Zsuzsovej obhajca Štefan Neszméry.

Čiernych okresov pribudlo

V priebehu týždňa sme sledovali aj epidemickú situáciu, ktorá sa postupne zhoršuje. Pribúda nakazených i obetí, stúpajú aj čísla hospitalizovaných v nemocniciach.

Vláda schválila nový Covid automat, niekoľko okresov bude od pondelka už v čiernej farbe s čím súvisí aj sprísnenie opatrení. Pozrite si aj veľký prehľad aktuálnych pravidiel, podľa vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva:

Český prezident Zeman je stále v nemocnici

Na zahraničnej scéne rezonoval najmä zdravotný stav českého prezidenta Miloša Zemana. Podľa ústavného právnika a vedúceho Katedry ústavného práva a politológie na Masarykovej univerzite v Brne Davida Kosařa by jeho zdravotný stav mali poznať aspoň najvyšší činitelia.

Rozruch spôsobila aj neohlásená návšteva predsedu dolnej komory parlamentu ČR Radka Vondráčka. Nemocnica sa voči tomu ohradila, že o návšteve nevedela a prípad žiadala preveriť. S riešením napokon prišla polícia. K českému prezidentovi sa nedostane už nikto bez predošlého súhlasu lekára.

Udalosti vyvolali aj protest v Prahe. Zhruba stovka ľudí sa v sobotu zišla na Hradčanskom námestí na proteste proti správaniu sa spolupracovníkov českého prezidenta Miloša Zemana v súvislosti s jeho zdravotným stavom a hospitalizáciou.

Nórskom otriasol útok

Nórskom zase otriasol útok, pri ktorom zahynulo niekoľko ľudí a ďalší utrpeli zranenie. Za páchateľa neskôr označili 37-ročného Dána, ktorý sa podľa vyšetrovateľov zradikalizoval a mohol by trpieť aj psychickými problémami. V súčasnosti je vo väzbe v zdravotníckom zariadení, kde bližšie skúmajú jeho duševné zdravie.

Shatner sa stal najstarším človekom vo vesmíre

Miliardár Jeff Bezos so svojou posádkou opäť absolvoval úspešný let k hranici vesmíru. Na palube bol aj herec William Shatner, ktorý sa preslávil najmä rolou kapitána Kirka v príbehu Star Trek. Shatner sa vo veku 90 rokov stal najstarším človekom, ktorý sa dostal do vesmíru.

"To, čo ste mi dali, je ten najhlbší zážitok," povedal rozradostený Shatner Bezosovi po tom, ako vyliezol po pristátí z kapsuly. "Dúfam, že si dokážem udržať v sebe to, čo cítim teraz. Nechcem to stratiť," dodal legendárny americký herec.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok