Nepresvedčili ste nás, odkazujú protestujúci ministerke Kolíkovej

TA3 TASR
13.10.2021 12:20

Protest proti podobe novej súdnej mapy sa v stredu dopoludnia konal pred sídlom Krajského súdu v Košiciach. Viac ako sto jeho zamestnancov protestovalo proti plánovanému rušeniu tohto súdu, ktorý by mal po novom nahradiť Krajský súd v Prešove.

Protestujúci niesli transparenty s nápismi ako „Stop súdnej mape“, „Reforma súdnej mapy = deforma súdnictva“ či „Nepresvedčili ste nás pani ministerka“. Na rušenie fungujúceho a vybaveného súdu v Košiciach nevidia racionálny dôvod, presťahovanie do Prešova by navyše podľa nich znamenalo problém pre dochádzanie pracovníkov aj účastníkov konaní z Košického kraja.

Treba rušiť to, čo funguje?

Protest zorganizovala odborová organizácia pracovníkov justície pri krajskom súde. „My rešpektujeme to, že tú súdnu mapu treba nejakým spôsobom prekresliť, ale nemyslíme si, že je vhodné rušiť to, čo je momentálne fungujúce, efektívne, dostupné a mimoriadne dobre materiálne a personálne zabezpečené. Presťahovať veľký súd so 143 zamestnancami a 56 sudcami z priestorov, ktoré sú vybavené a postavené špeciálne pre fungovanie súdov, do priestorov, kde pracuje momentálne 40 sudcov, a tie priestory sú veľmi stiesnené, sa nám zdá veľmi nelogické,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Anna Pančurová. Zamestnanci si uplatnili hromadné pripomienky k príslušným návrhom zákonov.

Politický krok a nie reforma, hovoria sudcovia

K odkazu protestného zhromaždenia sa vo vyhlásení pripojili aj sudcovia v obvode košického krajského súdu. „Navrhovanú zmenu sídel a obvodov nepovažujeme za reformný krok, ale za politický zásah bez akejkoľvek spoločenskej potreby a verejnosti prospešného efektu,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré na proteste hovorkyňa prečítala.

Hromadné pripomienky k návrhu súdnej mapy si uplatnili aj zamestnanci Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti. „Pozorne sledujeme prebiehajúci legislatívny proces pripravovaného usporiadania slovenského justičného systému a snažíme sa na podklade predložených návrhov analyzovať dopad pripravovaných vážnych zmien na prácu sudcov a zamestnancov justície a tiež možné dôsledky na oprávnený záujem občanov v regióne i vzhľadom na to, že najviac sa znižovanie počtu dotýka súdov v Prešovskom kraji,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Prešove a okresných súdov v jeho pôsobnosti Ivana Petrufová. Ďalší postup sa bude podľa nej odvíjať od výsledkov stretnutí s predstaviteľmi Ministerstva spravodlivosti SR.

Spontánne podporné zhromaždenia základných organizácií Odborového zväzu justície v SR jednotlivých súdov na podporu zástupcov súdov, zúčastňujúcich sa dnešného rozporového konania na pôde MS SR, vnímame ako jednu z možností,“ konštatovala.

Protestovali aj v Topoľčanoch

Pred budovou súdu sa v stredu zhromaždili aj sudcovia a zamestnanci Okresného súdu v Topoľčanoch, ktorí rovnako protestovali proti navrhovanej reforme súdnej mapy. Svojou účasťou na proteste ich podporila aj primátorka Topoľčian Alexandra Gieciová. Podľa jej vyjadrenia síce rozumie reformám a je zástancom poriadku a pokroku, nová súdna mapa je však krokom proti občanovi.

Podľa navrhovanej súdnej mapy topoľčiansky súd nebude existovať. „Z dôvodovej správy sa dozvedáme, že reforma kopíruje stav spred roka 1996. Topoľčiansky súd je tu od roku 1872. Má svoju históriu i opodstatnenie,“ povedala Gieciová.

Protesty sa konajú aj v ďalších mestách

Nesúhlas s návrhom novej súdnej mapy vyjadrilo aj približne 30 zamestnancov Okresného súdu v Ružomberku. Zišli sa predpoludním pred budovou súdu v centre mesta a v rukách držali transparenty s nápismi "Stop súdnej mape" alebo "Koniec súdu, koniec okresu? Nedovoľme to!". Zhromaždenie tiež vyjadrilo podporu svojim zástupcom pri obhajovaní zachovania ružomberského súdu v rámci stredajšieho rozporového konania na ministerstve spravodlivosti v Bratislave.

"Okresný súd v Ružomberku podľa nášho názoru spĺňa všetky atribúty na funkčnosť, špecializáciu a rýchlosť konania ako každý iný súd na Slovensku. V rámci trestného a civilného konania pokrýva spádovú oblasť pre okres Ružomberok, čo sa týka pracovnoprávnych sporov, od roku 2016 vybavujeme spádovú oblasť celého Žilinského kraja. Tým, že by okresný súd zanikol, minimálne pracovnoprávna a civilná agenda by mala prejsť pod súd v Liptovskom Mikuláši, čo určite zhorší dostupnosť pre občanov," povedal riaditeľ správy Okresného súdu Ružomberok Ladislav Fiš.

Ako doplnil, na ružomberskom okresnom súde aktuálne pracuje osem sudcov a 37 zamestnancov. V prípade, že dôjde k jeho zrušeniu, podľa Fiša nemajú žiadne informácie o tom, koľko zamestnancov zostane a koľko z nich prepustia. "V dôvodových správach však ministerstvo uvádza, že v rámci reformy zruší 50 miest sudcov a 292 zamestnancov v súdnej sústave. Predpoklad teda je, že sa budú rušiť aj miesta zamestnancov," zhodnotil.

Protesty proti novej podobe súdnej mapy sa v stredu popoludní v rámci Žilinského kraja konajú aj v Čadci a Námestove.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok