Shatnera preslávil Star Trek. Teraz sa stal najstarším človekom vo vesmíre

TA3
14.10.2021 12:15

90-ročný herec William Shatner, známy ako kapitán Kirk z kultového seriálu Star Trek, sa stal najstarším človekom, ktorý sa dostal do vesmíru. Komerčný let spoločnosti Blue Origin miliardára Jeffa Bezosa trval len približne desať minút. Raketa sa dostala do výšky 106 kilometrov nad Zemou a následne na to sa úspešne vrátila späť.

Odlet rakety New Shepard spoločnosti Blue Origin, ktorú založil miliardár Jeff Bezos, je naplánovaný na stredu popoludní. Ak let z Texasu dopadne úspešne, Shatner sa stane najstarším človekom vo vesmíre. Herec známy najmä zo Star Treku očakáva, že najťažšou časťou letu bude pre neho dostať sa do sedadla.

Shatner Profimedia

"Treba to zvládnuť s akýmkoľvek druhom artritídy," povedal herec novinárom. "Pokiaľ nie ste najmladší, nastupovať do takýchto sedadiel a vystupovať z nich je v gravitácii celkom náročné. Samozrejme, sú navrhnuté tak, aby nás udržali aj v beztiažovom stave," dodal.

Pôvodný let presunuli kvôli silnému vetru. Ďalšími troma pasažiermi okrem Shatnera sú Audrey Powers, výkonná riaditeľka Blue Origin, Chris Boshuizen, bývalý inžinier NASA a zakladateľ spoločnosti Planet Labs pre satelitné mapovanie a Glen de Vries, generálny riaditeľ výskumnej spoločnosti Medidata Solutions.

Ide už o druhý Bezosov pokus vyniesť ľudskú posádku do vesmíru. Ten prvý bol úspešný a spolu s ním boli na palube brat Mark, 82-ročná pilotka Wally Funková a 18-ročný čerstvý absolvent strednej školy Oliver Daemen. Ten sa stal vôbec najmladším človekom vo vesmíre. Bezos vtedy svoju cestu opísal ako "najlepší deň v živote". Spoločnosť Blue Origin má ambíciu rozbehnúť "vesmírnu turistiku".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok