Muž, ktorý útočil v Nórsku, bude vo väzbe v zdravotníckom zariadení. Skúmajú jeho psychiku

TA3 TASR
15.10.2021 11:17

Nórsky súd nariadil väzobné stíhanie muža, ktorý v stredu zabil päť ľudí pri útoku v meste Kongsberg. Páchateľ však bude zadržiavaný v zdravotníckom zariadení, pretože sa vynorili otázky o jeho duševnom zdraví.

Muž, ktorý útočil v Nórsku, bude vo väzbe v zdravotníckom zariadení. Skúmajú jeho psychiku
TASR/AP

Prokurátorka ešte pred rozhodnutím súdu pre AFP uviedla, že “v prípade schválenia väzby bude útočník Espen Andersen Brthen zadržaný v zdravotníckom zariadení”. Prokuratúra žiadala, aby bol vzatý do väzby na štyri týždne. Vo štvrtok sa začalo jeho psychiatrické posudzovanie, ktoré by malo trvať niekoľko mesiacov.

Medzičasom sa objavili pochybnosti, či môže byť právne zodpovedný za tento skutok vzhľadom na jeho psychický stav. Dvaja odborníci majú preto preskúmať jeho duševné rozpoloženie v čase spáchania útoku. Ak dospejú k záveru, že voči Braathenovi nemožno vyvodiť trestnú zodpovednosť, súd mu môže nariadiť povinnú liečbu v zdravotníckom zariadení, píše agentúra AP.

Polícia vo štvrtok vyhlásila, že stredajší útok v meste Kongsberg, kde 37-ročný muž prežil väčšinu svojho života, bol zrejme teroristickým činom. Vyšetrovatelia však zatiaľ nevylúčili ani možnosť, že páchateľ, ktorý bol vyzbrojený lukom a ďalšími zbraňami, trpel vážnymi duševnými problémami. Pred časom údajne konvertoval na islam a bol úradmi označený za zradikalizovaného. Podľa nórskej tlačovej agentúry NTB bol už dva razy odsúdený - okrem iného i za to, že sa členom svojej rodiny vyhrážal zabitím či za lúpež a predaj omamných látok.

Témy: Sud Nórsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok