Otestujú všetkých ľudí z DSS, máme už 15 obetí. Teleškola narazila

TA3 TASR SITA ČTK
23.4.2020 14:34

Sme v prvej fáze uvoľňovania prísnych protipandemických opatrení, po niekoľkých týždňoch sa otvorili trhy, športoviská a niektoré obchody. Vírus však ohrozuje domovy sociálnych služieb a pribúdajú nakazení. Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Otestujú všetkých ľudí z DSS, máme už 15 obetí. Teleškola narazila
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:20 COVID-19 potvrdili u najmenej 840 námorníkov z americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, informovala webová stránka The Hill. Americké vojenské námorníctvo vykonalo testy na koronavírus u celej posádky lietadlovej lode. Nákazu zatiaľ potvrdili u 840 námorníkov a na výsledky "menšieho počtu" testov sa stále čaká.

23:30 Armáda na ostrove Madagaskar začala obyvateľom distribuovať vrecúška so zmesou bylín na prípravu nápoja, ktorého údajné liečivé vlastnosti v boji s chorobou COVID-19 vyzdvihol tamojší prezident Andry Rajoelina. Hlavnou zložkou nápoja nazvaného Covid-Organics je palina, o ktorej sa hovorí, že je účinná pri liečbe malárie. Zmes obsahuje aj iné miestne byliny a trávy. Distribuuje sa ako hotový nápoj vo fľašiach s objemom jedného litra alebo 3,3 decilitra, ako porciovaná zmes bylín či vo forme odvaru.

Zloženie čaju vyvinuli vedci z Inštitútu aplikovaného výskumu v Madagaskare, aby pomocou neho bojovali proti šíreniu nového typu koronavírusu. Nápoj však nebol testovaný zahraničnými vedcami.

23:10 Zrušenie zákazu voľného pohybu osôb, ktoré na území Českej republiky vstúpi do platnosti od piatku, zahŕňa aj opätovné umožnenie cestovania za hranice krajiny. Ľudia musia po návrate zo zahraničia predložiť negatívny test na koronavírus, inak budú musieť stráviť 14 dní v karanténe. Pendleri budú môcť prechádzať cez hranice každý deň, ak sa každých 14 dní preukážu negatívnym testom.

22:50 Európska agentúra pre lieky (varuje pred podávaním preparátu chlorochín pacientom s infekčnou chorobou COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2. Priaznivé účinky chlorochínu a hydroxychlorochínu, ktoré majú veľkých obhajcov v osobe prezidenta USA Donalda Trumpa a kontroverzného francúzskeho lekára, profesora Didiera Raoulta, "ešte neboli preukázané," uviedla EMA so sídlom v Amsterdame.

22:40 Oznámil to minister zdravotníctva ČR Adam Vojtěch.

22:30 Lídri Európskej únie sa na samite zhodli, že musia spolupracovať na vytvorení fondu na obnovu po koronakríze. Stále však existujú sporné body, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Aj francúzsky prezident Emmanuel Macron očakáva ešte komplikované diskusie. Naopak, taliansky premiér Giuseppe Conte ocenil veľký pokrok.

22:20 Výskumníci vo Švajčiarsku začali odoberať vzorky krvi a robiť rozhovory s ľuďmi naprieč krajinou, aby tak zistili, aká časť obyvateľstva má v tele protilátky proti novému koronavírusu, a do akej miery sú voči nákaze imúnni.

22:10 Turecko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 115 nových úmrtí v dôsledku nákazy. Ochoreniu COVID-19 tak celkovo podľahlo 2491 ľudí a infikovaných je 101.790 osôb. V Turecku vo štvrtok pribudlo 3116 nových prípadov nákazy a vyliečilo sa už 18.491 ľudí. V tejto krajine dokopy vykonali 791.906 testov.

22:00 Denník vo svojom článku citoval dokumentáciu, ktorá nedopatrením unikla z prostredia Svetovej zdravotníckej organizácie.

21:50 Tento rok však bude netradičný.

21:40 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:30 Vláda podniká kroky na podporu udržania zamestnanosti. Sú dostatočné? Dokážu pomôcť každému, kto prišiel o príjem? V Téme dňa sme sa pozreli aj na európsku politiku v čase pandémie.

21:20 Poisťovne, lekári a nemocnice žiadajú o okamžité dofinancovanie zdravotníctva.

21:10 A to napriek tomu, že mnohí sa na príspevok spoliehali.

21:00 Podľa informácií TA3 sa koronavírus potvrdil aj v Domove seniorov v Kučišdorfskej doline v Pezinku. Všetkých klientov tam dnes otestovali po tom, ako zistili, že dvaja zamestnanci sú pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Výsledky testov klientov zariadenia majú byť známe do 48 hodín.

20:50 Podľa odborníkov však ide o kontroverzný zákon.

20:40 Po tom, ako sa v newyorskej zoo začiatkom mesiaca infikoval novým koronavírusom tiger, bola táto nákaza potvrdená u ďalších štyroch tamojších tigrov a troch levov. "Všetkým ôsmim šelmám sa darí dobre. Chovajú sa štandardne, dobre jedia a ich kašeľ sa veľmi zlepšil," napísala vo svojom vyhlásení zoologická záhrada v newyorskom Bronxe.

20:30 Svetová zdravotnícka organizácia varovala, že z dôvodu pandémie, ktorá narúša úsilie svetového spoločenstva bojovať proti šíreniu malárie, sa počet úmrtí na toto ochorenie môže v krajinách subsaharskej Afriky tento rok oproti minulosti až zdvojnásobiť. "Ak sa zastaví distribúcia sietí proti komárom a zníži sa efektivita poskytovania zdravotnej starostlivosti, úmrtnosť na maláriu v subsaharskej Afrike by sa mohla v porovnaní s rokom 2018 zdvojnásobiť," uviedla Moetiová.

20:20 Hasiči odoberali vzorky osobám s podozrením na nový koronavírus vo viacerých karanténnych zariadeniach.

20:10 Hlavy vlád a štátov členských krajín EÚ v rámci mimoriadneho online summitu našli kompromis.

20:00 Chorvátsko chce začať postupne uvoľňovať obmedzenia v boji proti pandémii, ktoré zaviedlo v marci. Od pondelka bude môcť opäť otvoriť svoje prevádzky väčšina obchodov v krajine a znova začne fungovať aj mestská hromadná doprava. Otvoria sa všetky obchody okrem tých, ktoré sú v nákupných centrách, vrátane krajčírstiev a opravovní obuvi. Sprístupnené budú takisto knižnice, antikvariáty, múzeá a galérie. Povolené budú tiež tréningy pre profesionálnych a vrcholových športovcov.

19:50 Premiér absolvoval videosamit s lídrami EÚ. Na sociálnej sieti avizoval, že prišiel s istým návrhom, detaily však zatiaľ neprezradil.

19:40 Ktoré obchody sa otvárajú a za akých podmienok? Koho všetkého sa týkajú nové opatrenia, ktoré v súvislosti s pandémiou prijal krízový štáb? Pýtali sme sa zástupkyne hlavného hygienika Ivety Truskovej.

19:30 Šéfka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová varovala lídrov Európskej únie pred slabou a neskorou reakciou na koronakrízu. Lagardová počas videosamitu lídrov vlád a štátov EÚ povedala, že reakcia Únie musí byť "rýchla, silná a flexibilná". Varovala pred rizikom "príliš malej a príliš pomalej" pomoci na zmiernenie následkov pandémie.

Podľa najpesimistickejšieho z troch scenárov ECB môže hrubý domáci produkt eurozóny tento rok padnúť až o 15 %. Menej pesimistický scenár počíta s poklesom o 9 %.

19:15 Turecko si pripomína 100. výročie založenia parlamentu, pre pandémiu ale úrady zrušili všetky verejné akcie. Od polnoci navyše platí štvordňový zákaz vychádzania. Podrobnosti nám povedala turecká veľvyslankyňa na Slovensku Ashgül Üğdül.

19:00 Úrady práce od stredy zasielajú žiadateľom o príspevky v rámci prvej pomoci na účet schválené peniaze. Vyplatili už vyše 2,5 mil. eur 4 636 žiadateľom. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Veronika Husárová. Od 6. apríla zaevidovali úrady práce vyše 36-tisíc žiadostí o príspevky.

18:50 Francúzsko chce čoskoro na koronavírus testovať až 700-tisíc ľudí za týždeň. Stať by sa tak malo od 11. mája, keď krajina začne s uvoľňovaním obmedzení zavedených v súvislosti s pandémiou. V súčasnosti je Francúzsko schopné otestovať približne 200-tisíc ľudí za týždeň, povedal poslancom riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon. Podľa jeho slov bude stratégia uvoľňovania reštrikcií zahŕňať testovanie všetkých osôb s príznakmi ochorenia COVID-19. Osobitné tímy budú tiež vyhľadávať ľudí, s ktorými mohli prísť nakazení do kontaktu.

18:40 Karanténne opatrenia proti šíreniu koronavírusu budú v Malajzii v platnosti minimálne do 12. mája. Oznámil to malajzijský premiér Muhyiddin Yassin počas televízneho príhovoru pri príležitosti začiatku moslimského pôstneho mesiaca ramadán. Počet nových prípadov ochorenia COVID-19 sa darí v Malajzii udržiavať už týždeň pod hranicou 100 denne. Z celkového počtu 5603 infikovaných osôb sa už 63 percent vyliečilo a 95 ľudí nákaze podľahlo.

18:30 V talianskom regióne Lombardsko sa začalo s testovaním na protilátky proti chorobe COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. Cieľom je získať informácie o kolektívnej imunite obyvateľstva, čo úradom pomôže pri uvoľňovaní krízového režimu a opätovnom spúšťaní ekonomiky.

Úrady v Lombardsku, ktoré epidémia zasiahla najviac spomedzi všetkých talianskych regiónov, sa domnievajú, že informácie o miere premorenosti populácie koronavírusom, získané z výsledkov krvných testov, by tomuto prosperujúcemu priemyselnému regiónu mohli pomôcť vrátiť sa k obvyklému životu rýchlejšie a bezpečnejšie.

V husto osídlenom Lombardsku, ktorého metropolou je Miláno, zomrelo na koronavírus takmer 13.000 ľudí, čo je viac ako polovica z celkového počtu obetí epidémie v Taliansku.

18:20 Táto technológia je experimentálna, zdôrazňuje sa vo vyhlásení.

18:10 Podpredseda parlamentu a bývalý premiér Peter Pellegrini reagoval na svojho nástupcu Igora Matoviča ako aj na novú vládu, ktorá podľa jeho slov pravdepodobne nakúpi rýchlotesty drahšie ako plánovala. Reagoval aj na akciu Dobytkár. Podľa neho bola rozpracovaná ešte počas jeho vlády a polícia odviedla dobrú prácu. Pozrite si celé vyhlásenie.

18:00 Koronavírusu podľahlo v Británii podľa najnovšej analýzy týždenníka Financial Times, ktorý pracoval s údajmi štatistického úradu ONS, možno až 41.000 osôb. Počet obetí nákazy by tak už teraz dvojnásobne presiahol úroveň, ktorú britská vláda stanovila ako "dobrý výsledok" pandémie. Informoval o tom britský denník The Independent. Ministerstvo zdravotníctva ešte v utorok oznámilo, že ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, si v Spojenom kráľovstve dokázateľne vyžiadalo 17.337 obetí s tým, že do štatistiky boli započítané len osoby, ktoré zomreli v nemocniciach.

17:50 Zariadenie pre seniorov Náruč v Prešove má už k dispozícii výsledky testov na ochorenie COVID-19, ktoré robili zamestnancom. Všetkých 78 testov bolo negatívnych, informoval hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek. "V pondelok 20. apríla bolo vykonané v Zariadení pre seniorov Náruč na Veselej ulici testovanie zamestnancov v súvislosti s pretrvávajúcou pandémiou nového koronavírusu. Na mieste bolo odobraných 78 vzoriek, pričom výsledky testov vylúčili prítomnosť ochorenia COVID-19 u všetkých zamestnancov," uviedol Tomek.

17:40 Vo Veľkej Británii pribudlo za 24 hodín ďalších 616 úmrtí na COVID-19. Celkovo mu podľahlo 18.738 ľudí, vyplýva z najnovších údajov britského ministerstva zdravotníctva. Zároveň ide o najnižší denný prírastok počas pracovného dňa za uplynulé tri týždne, poznamenala televízia Sky News. Je to pokles aj v porovnaní so stredou, keď bolo zaznamenaných 763 úmrtí, resp. utorkom s 828 novými úmrtiami.

17:30 V Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach potvrdili do stredy nákazu koronavírusom u 16 zamestnancov. Títo zamestnanci nevykazovali podľa nemocnice žiadne príznaky ochorenia COVID-19.

17:15 Bavorský premiér Markus Söder vyhlásil, že by podporil povinné očkovanie proti novému koronavírusu SARS-CoV-2 v rámci celého Nemecka. Informoval o tom denník Die Welt. "Voči povinnému očkovaniu by som bol veľmi otvorený," povedal Söder po stretnutí s predsedom vlády Bádensko-Württemberska Winfriedom Kretschmannom v Ulme.

16:55 Z ekonomiky neprichádzajú pozitívne údaje, na tieto správy reagujú aj akciové trhy. Podľa analytikov môže byť súčasná kríza najhlbšia za ostatné desaťročia, no zároveň aj najkratšia. V aktuálnom komentári to vysvetľuje Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

16:45 Európska komisia sa obáva, že májové prezidentské voľby v Poľsku nebudú spĺňať medzinárodné štandardy. Povedal to eurokomisár pre spravodlivosť a spotrebiteľov Didier Reynders. "Ak sa prezidentské voľby v Poľsku uskutočnia za aktuálnych okolností, môže sa stať, že to nebude spĺňať niekoľko medzinárodných štandardov," povedal Reynders na zasadnutí výboru Európskeho parlamentu citujúc vyhlásenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

16:43 Mesto Trenčín otestovalo 19 klientov Nízkoprahového denného centra na Nešporovej ulici a 11 sociálne slabších obyvateľov mestských nájomných bytov a buniek na Kasárenskej ulici. Podľa primátora Trenčína Richarda Rybníčka boli ich testy negatívne. "To však neznamená, že nebudeme naďalej ostražití a prísni i v komunikácii s touto skupinou ľudí. Doteraz sme robili všetko v rámci mesta, aby sme obyvateľov chránili. Situácia v Trenčíne je zatiaľ pod kontrolou a za to všetkým ďakujem," povedal Rybníček.

16:40 Bývalá vláda Petra Pellegriniho minulý rok výrazne zadlžila Slovensko. Oproti schválenému rozpočtu o viac ako miliardu eur. Potvrdil to európsky štatistický úrad Eurostat. O vývoji vo verejných financiách a takomto zvýšení deficitu sme sa rozprávali s Ivanom Šramkom, predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

16:35 Jaguar Land Rover plánuje približne v polovici mája obnovenie výroby v niektorých európskych závodoch, vrátane toho slovenského. Automobilka oznámila, že v niektorých závodoch v Európe opäť spustí produkciu od 18. mája, a to vrátane závodu v Nitre, kde sa vyrába nový Land Rover Defender.

16:18 Bolo by vhodné prehodnotiť zriaďovanie nových 'covid-ambulancií' pre pacientov, ktorí majú pozitívny test na koronavírus alebo pre tých, ktorí sú v karanténe. Uviedli to zástupcovia Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva vo svojom stanovisku. Takéto ambulancie by podľa odborníkov mohli byť zdrojom šírenia infekcie, pretože predpokladajú pohyb pacientov a ich stretávanie. "Podľa nášho názoru pacient, ktorý je v karanténe, nesmie opustiť priestory karantény, teda domov, karanténne zariadenie alebo nemocničné oddelenie," vysvetlili.

16:14 Austrálsky premiér Scott Morrison vyzval Svetovú zdravotnícku organizáciu na podporu projektu, ktorý by vyšetril pôvod a šírenie nového koronavírusu. Austrália má viac ako 6600 nakazených a 76 obetí.

15:50 Ako reagovali na prejav nemeckej kancelárky Angely Merkelovej o pandémii politickí komentátori? Zhrnula nám to naša spolupracovníčka v Berlíne, Viktória Bellová.

15:46 Život sa pravdepodobne nevráti do normálu ani vtedy, keď budú zrušené tie najprísnejšie obmedzenia. Vyhlásila to škótska premiérka Nicola Sturgeonová s tým, že sociálny odstup bude potrebné dodržiavať možno až do konca roka i dlhšie. "Návrat k normálnemu životu tak, ako ho poznáme, nie je v blízkej budúcnosti pravdepodobný... O čo sa budeme snažiť, je nájsť novú normálnosť - spôsob života bok po boku s vírusom, ale takým spôsobom, že ho budeme mať pod kontrolou," povedala Sturgeonová

15:38 Výskumný ústav urgentnej medicíny v Moskve testuje novú techniku liečby ľudí nakazených koronavírusom, a to s použitím plynu hélium. Informovala o tom agentúra Interfax. "Účinnosť hélia pri liečbe akútnych pľúcnych ochorení sa vysvetľuje osobitnou vlastnosťou tohto plynu. Hélium normalizuje zloženie krvi a obnovuje acidobázickú rovnováhu v organizme (rovnováhu medzi prívodom a vylučovaním, resp. medzi tvorbou a neutralizáciou kyselín a zásad v organizme - pozn.)," vysvetlila tlačová služba rezortu zdravotníctva mesta Moskva.

15:34 Záujem o testovanie kolektívnej imunity na ochorenie COVID-19 bol v Česku vo štvrtok veľký. Kapacity v Prahe a v Brne sa už naplnili. V Prahe dokonca už po 15 minútach od otvorenia odberných stanov. Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že obyvatelia môžu prísť aj v nasledujúcich dňoch a nemusia čakať v rade. "Chceme pripraviť objednávkový rezervačný systém, aby to bolo pre občanov ešte pohodlnejšie," povedal minister. Veľký záujem ho teší.

15:30 Celosvetový počet obetí nového koronavírusu vzrástol vo štvrtok na najmenej 183.707. Celkovo bolo od decembra zaznamenaných v 193 krajinách a teritóriách viac ako 2.636.740 prípadov nákazy, z ktorých sa minimálne 696.700 ľudí už vyliečilo.

15:28 Pozrite si vyjadrenia členov Výboru NR SR pre sociálne veci za stranu Smer-SD, Erika Tomáša a Jána Richtera. Hovorili o situácii v domovoch sociálnych služieb.

15:25 Vláda hrubo zlyhala pri ochrane najzraniteľnejších, pri ochrane seniorov a chorých ľudí v domovoch sociálnych služieb. Vyhlásil to poslanec Smeru-SD Erik Tomáš po rokovaní parlamentného sociálneho výboru, ktorého rokovanie bolo prerušené pravdepodobne do budúceho týždňa. Vláda podľa Tomáša neadekvátne reaguje na situáciu v DSS. "Ministerstvo práce a Ministerstvo zdravotníctva SR si medzi sebou prehadzovali zodpovednosť za situáciu v domovoch sociálnych služieb," povedal Tomáš.

15:16 Nový koronavírus spôsobuje neočakávane prudké spomalenie ekonomiky. Mnohé ukazovatele sú na historických minimách. Viac sa o tejto situácii a opatreniach na stabilizáciu situácie sme sa rozprávali s Jakubom Rosom, analytikom Across Private Investments.

15:05 "Ukazuje sa, že testovanie malo nastať skôr. Iní odborníci ale tvrdia, že aj keby nastúpilo skôr, nevychytalo by všetky problémy. Hovorili sme aj o poskytnutí ochranných prostriedkov a doplnení zamestnancov do týchto zariadení. Je rozdiskutovaných niekoľko problémov, chceme sa ešte vrátiť k týmto otázkam," vyjadrila sa Žitňanská k testovaniu domovov sociálnych služieb.

14:55 Pozrite si tlačovú besedu po rokovaní Výboru NR SR pre sociálne veci.

14:50 Všetci zamestnanci a klienti DSS budú podľa Krajniaka testovaní rýchlotestami. Okrem toho sa zariadeniam prideľujú dotácie, aby si mohli zabezpečiť ochranné pomôcky. Predsedníčka sociálneho výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) víta, že sa uskutočnilo rokovanie výboru, aby si mohli poslanci vyjasniť všetky otázky. "Mali sme konštruktívnu debatu, výbor je prerušený, pretože sme nestihli prebrať všetky aspekty. Neprijali sme zatiaľ žiadne uznesenie, máme prísľub zo strany vlády, že sa bude priebežne realizovať testovanie," doplnila Žitňanská.

14:36 Pandémia okreše v tomto roku daňovo-odvodové príjmy štátu. Nižšie majú byť o 6,9 % alebo 3,1 miliardy eur oproti predchádzajúcej prognóze z februára tohto roka. V prípade horšieho vývoja môže byť pokles príjmov ešte výraznejší, a to o 3,7 až 4,2 miliardy eur. Vyplýva to z najnovšej daňovej prognózy, ktorú zverejnil Inštitút finančnej politiky pri Ministerstve financií SR.

14:25 Na Slovensku sa otestujú všetci zamestnanci a klienti domovov sociálnych služieb. Okrem toho má byť členom ústredného krízového štábu aj zástupca týchto zariadení. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak (Sme rodina), ktorý sa zúčastnil vo štvrtok na rokovaní parlamentného sociálneho výboru, ktorý k tejto problematike inicioval opozičný Smer-SD. Okrem toho sa zariadeniam prideľujú dotácie, aby si mohli zabezpečiť ochranné pomôcky. Výbor prerušil rokovanie, pokračovať má budúci týždeň.

14:22 Situácia v oboch zariadeniach opatrovateľskej služby, ktorých zriaďovateľom je bratislavská Petržalka, teda na Vavilovovej a Mlynarovičovej ulici, je pokojná. Klienti aj personál sú po zdravotnej stránke v poriadku. Uviedla to hovorkyňa Petržalky Mária Halašková s tým, že mestská časť pripravuje testovanie všetkých klientov i zamestnancov Strediska sociálnych služieb Petržalka, pod ktoré obe zariadenia spadajú.

"Klienti dodržujú doporučené bezpečnostné opatrenia a plne rešpektujú zákaz návštev. Zamestnanci si plnia svoje úlohy zodpovedne a striktne dodržiavajú opatrenia strediska. Dohliadajú nielen na zdravotný stav klientov, ale sledujú aj ich psychický stav," skonštatovala Halašková.

14:03 Projekt "Teleškola" sa nebude realizovať takým spôsobom, ako ho malo ministerstvo školstva pôvodne pripravený. Uviedol to Branislav Gröhling s tým, že termín jeho spustenia zatiaľ známy nie je. "Pri Teleškole narazila naša kreativita na možnosti realizácie. Stále sa na tom pracuje, takže dúfam, že to nejakým spôsobom budeme môcť spustiť," uviedol minister školstva. Zároveň pripustil, že je to finančne veľmi náročný projekt.

13:58 Európska centrálna banka začne prijímať ako záruky za úvery aj dlhopisy nižšej kvality, ktoré nemajú potrebný rating v investičnom pásme. Týmto mimoriadnym krokom chce pomôcť komerčným bankám a zároveň predísť zamrznutiu úverového trhu v eurozóne.

13:50 Za uplynulý deň sa podarilo urobiť 4 772 testov na nový koronavírus. Premiér na svojom Facebooku neskrýval spokojnosť.

13:47 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga, ktorý hovoril o organizácii internej maturity.

13:39 Rusko nevidí dôkazy, ktoré by potvrdzovali obvinenia, že Čína zatajovala informácie o koronavíruse. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. "Nevideli sme žiadne silné argumenty, ktoré by potvrdili takéto obvinenia," uviedol Peskov v súvislosti so žalobou amerického štátu Missouri na čínsku vládu v spojitosti s pandémiou nového koronavírusu.

13:26 Opatrenie platí pre všetky druhy škôl. Pri osemročných gymnáziách sa budú rátať známky od piateho ročníka. Ak žiaci nebudú súhlasiť s výslednou známkou, budú môcť absolvovať klasickú maturitu. Tento školský rok maturuje 41-tisíc študentov.

13:13 Minister školstva Branislav Gröhling konečne prehovoril o tom, ako budú v tomto pandemickom roku vyzerať maturity. Záverečné skúšky nebudú, a známky z jednotlivých ročníkov sa študentom spriemerujú.

12:52 Banská Bystrica začala testovať všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. Celkovo ide o 241 ľudí vrátane terénnych pracovníkov a opatrovateliek. Vedenie mesta tvrdí, že nebude čakať so založenými rukami a chce predísť krízovým situáciám, ktoré nastali v iných mestách.

12:46 Zástupcovia lekárov, nemocníc aj zdravotných poisťovní žiadajú o urgentné dofinancovanie zdravotníctva, inak v najbližších dňoch skolabuje. Ministra zdravotníctva Mareka Krajčího vyzývajú, aby pripravil správu o finančnom stave rezortu. Poskytovateľom zdravotnej starostlivosti narástli počas pandémie nového koronavírusu náklady v súvislosti s ochrannými pomôckami. Zároveň robia menej výkonov, čím im vznikol významný výpadok príjmov.

12:40 V spišskej obci Bystrany, kde je jedna z piatich karantenizovaných osád, mali podľa tamojšieho starostu všetci infikovaní už dva kontrolné testy za sebou negatívne. Ľudia z osady si myslia, že ich karanténa by sa mala skončiť.

Vojenskí zdravotníci testovali aj obyvateľov osady v obci Žehra, kde minister zdravotníctva pred pár dňami potvrdil takzvaný komunitný prenos nákazy.

12:30 Ministerstvo práce začalo uskutočňovať štvrté opatrenie zamerané na pomoc zamestnancom, zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám. Vďaka nemu môžu žiadať o príspevky aj SZČO, ktorým nevznikla povinnosť platiť sociálne odvody, aj jednoosobové "eseročky".

12:20 Koronavírus sa v USA začal šíriť omnoho skôr ako sa začalo hovoriť o epidémii. Informovali o tom americké médiá. Krajina je počtom obetí aj nakazených najviac zasiahnutou na svete. Od vypuknutia pandémie úrady potvrdili už takmer 850-tisíc prípadov nákazy.

12:17 Nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR sú zmätočné a niektoré časti sú aj v rozpore so súčasnými zákonmi. Uvádza to na sociálnej sieti ústavný právnik a neúspešný kandidát do NR SR za stranu Dobrá voľba Peter Kresák.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:57 Talianska ekonomika by po prudkom poklese mala už v 3. kvartáli zaznamenať "výrazné oživenie". Povedal to taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri, podľa ktorého vláda zároveň počíta s pozitívnym vývojom v celom nasledujúcom roku.

11:44 V Španielsku hlásia 440 nových obetí nákazy. Celkový počet obetí sa tak v krajine zvýšil na 22.157. Počet nakazených stúpol na vyše 213.000, uviedlo ministerstvo. Španielsko má najvyšší počet obetí nákazy na svete po Spojených štátoch a Taliansku.

11:40 Pozrite si Merkelovej prejav.

11:37 Nemecká kancelárka Angela Merkelová vyzvala občanov Nemecka, aby preukázali trpezlivosť a disciplínu. Zdôraznila, že krajina sa stále nachádza na začiatku pandémie a s nákazou bude žiť ešte dlho. "Prežívame úplne neobyčajne vážne časy. My všetci – vláda a parlament, celá naša krajina – sme vystavení najväčšej výzve od druhej svetovej vojny, od založenia Nemeckej spolkovej republiky. Nejde o nič menej, ako je život a zdravie ľudí. Ide o jednotu a solidaritu našej spoločnosti a Európy."

11:28 Tohtotýždňové testovanie Rómov v obci Hodruša-Hámre potvrdilo dva prípady nákazy novým koronavírusom. Informoval o tom starosta Jozef Uram. Ide o prvé potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v Žarnovickom okrese. Uram priblížil, že testovanie obyvateľov miestnej marginalizovanej rómskej komunity sa uskutočnilo v pondelok. Celkovo bolo otestovaných 39 ľudí. "V dedine máme približne 200 Rómov. Testovaní boli Rómovia z celej obce, z každej rodiny po jednom členovi," priblížil.

11:18 Opatrenia, ktoré Slovensko prijalo v prvej polovici marca tohto roku v súvislosti s novým koronavírusom, sa podpísali pod spomalenie šírenia chrípky. Informoval o tom odbor epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR.

11:16 Eurozóna zaznamenala v apríli najstrmší pokles ekonomickej aktivity v histórii sledovania týchto údajov. Dôvodom sú opatrenia proti pandémii. Ukázali to predbežné údaje spoločnosti IHS Markit.

Podľa rýchleho odhadu sa kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v apríli prepadol na historicky najnižšiu úroveň 13,5 bodu z predchádzajúceho rekordného minima 29,7 bodu v marci. Aprílový pokles indexu bol zároveň najväčší za vyše dve desaťročia týchto prieskumov.

11:02 Čína dá Svetovej zdravotníckej organizácii o 30 miliónov dolárov viac a urobí tak po tom, čo Spojené štáty pozastavili svoje finančné príspevky pre WHO. Oznámil to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuanga.

10:48 Všetci zamestnanci Domova sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov v Senici majú negatívne testy na ochorenie COVID-19. Otestovaných bolo 139 zamestnancov. Informoval o tom odbor komunikácie Trnavského samosprávneho kraja. Ide o najväčšie zariadenie v kraji, ktoré má spolu 320 klientov.

Testovaný bol tiež každý z 36 zamestnancov Domova sociálnych služieb pre dospelých v Lehniciach. V tomto zariadení bolo na ochorenie COVID-19 testovaných s negatívnym výsledkom aj všetkých 62 klientov.

10:35 V Českej republike je celkovo 7136 potvrdených prípadov nákazy. Počet vyliečených stúpol oproti stredajšiemu večeru o 13 na 2002, nákaze do štvrtka podľahlo 210 pacientov.

10:30 Najviac nových prípadov, a to 21, za stredu eviduje Košický kraj. Ďalej nasleduje Nitriansky kraj so 16 prípadmi, Bratislavský a Prešovský kraj majú zhodne po 11 prípadoch, desať je v Trnavskom kraji, deväť v Žilinskom kraji. Dva nové prípady sa objavili počas stredy v Banskobystrickom kraji a jeden prípad zaznamenali v Trenčianskom kraji.

graf-nakazeny_ac1100ae-544e-eb53.png

10:16 Mimoriadna situácia ovplyvňuje aj pracovné ponuky. Zamestnávatelia čoraz častejšie spomínajú aj možnosť pracovať z domu. Analýza portálov Profesia.sk a Platy.sk poukazuje na to, že pandémia môže tento benefit výrazne rozšíriť. Od 1. do 19. apríla bola práca z domu zmienená v 719 pracovných inzerátoch.

10:13 Rusko zaznamená vrchol epidémie COVID-19 v polovici mája. S odvolaním sa na špecialistov to v stredu vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "Potom očakávame postupný pokles počtu pacientov. Bohužiaľ, každý deň registrujeme výrazný nárast nových prípadov nákazy, ale ani tieto vysoké čísla neohrozujú náš zdravotnícky systém," povedal Peskov.

10:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii vo vysielaní TA3 o 10. hodine.

10:03 Na jednotkách intenzívnej starostlivosti sa momentálne nachádza osem ľudí, na pľúcnu ventiláciu je napojený jeden človek.

9:58 Pribudli aj ďalší štyria vyliečení pacienti, spolu tak nákazu prekonalo už 288 ľudí.

9:48 Na Slovensku pribudlo 81 nových prípadov ochorenia COVID-19. Počas uplynulého dňa otestovali spolu 4 772 osôb, čo je rekordný počet. Celkovo tak máme 1325 pozitívne testovaných ľudí na nový koronavírus. Permanentný krízový štáb informoval aj o jednom novom úmrtí, čiže ich celkový počet stúpol na 15.

9:37 Počet prípadov na Ukrajine sa vo štvrtok zvýšil o 578 na 7170. Informovala o tom agentúra Ukrinform. Vláda medzitým predĺžila platnosť karanténnych opatrení. Podľa ministerstva zdravotníctva ochoreniu COVID-19 podľahlo v krajine 187 ľudí. Ide väčšinou o ľudí vo veku nad 50 rokov (85 percent). Na Ukrajine sa z nákazy uzdravilo 504 ľudí - opakovaný laboratórny test u nich vírus nezistil.

9:31 Čo robí polícia, aby zabránila domácemu násiliu? V mnohých domácnostiach súčasná kríza eskalovala napätie a tak dochádza vo vyššej miere k útokom, voči ktorým sú obete, odrezané od vonkajšieho sveta, bezmocnejšie ako inokedy.

9:15 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil na to, že zneužívanie pandémie koronavírusu na porušovanie ľudských práv by bolo neprijateľné. Zároveň varoval, že hrozí kríza dodržiavania ľudských práv. Guterres vo videoposolstve uviedol, že vidíme "nepomerný vplyv na rôzne komunity, vzostup nenávistných prejavov, cielenie na zraniteľné skupiny a nebezpečenstvo prehnane tvrdých reakcií, ktoré podkopávajú prácu zdravotníkov".

8:55 Počet prípadov nákazy koronavírusom dosiahol v Rusku k štvrtkovému ránu 57.999. Nákaze podľahlo 513 ľudí a 4420 pacientov sa uzdravilo. Celkovo v Rusku zostáva pod lekárskym dohľadom 151.000 ľudí pre podozrenie z koronavírusu.

Zdravotníci vykonali v Rusku vyše 2,4 milióna testov na koronavírus, pričom 149.000 z nich za posledných 24 hodín.

8:45 Južná Kórea hlásila vo štvrtok ďalší jednociferný počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Šírenie vírusu pomohli pribrzdiť prísne nariadenia sociálneho odstupu a rozsiahle karanténne opatrenia.

8:20 Počet osôb infikovaných novým druhom koronavírusu sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha vo štvrtok zvýšil o 2352 na 148.046. Ide už tretí deň po sebe v počte nových denných prípadov o nárast. V stredu zaznamenal RKI 2237 nových prípadov a v utorok v krajine evidovali 1785 prípadov.

Za uplynulých 24 hodín v krajine nahlásili 215 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol 5094.

8:00 Americký prezident Donald Trump v stredu podpísal výkonné nariadenie, ktoré na 60 dní čiastočne pozastavuje prisťahovalectvo do USA. Toto drastické opatrenie, ktoré už vopred avizoval, má podľa jeho slov ochrániť pracovné pozície počas krízy spôsobenej novým koronavírusom.

7:25 Čína vo štvrtok oznámila desať nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, a teda o 20 menej ako v stredu. Spomedzi nich bolo šesť privezených zo zahraničia. V krajine zároveň opäť neevidovali žiadne ďalšie úmrtie. V krajine tiež klesá počet hospitalizovaných s ochorením COVID-19. Tých je aktuálne 959, pričom len 63 z nich je vo vážnom stave.

Čína celkovo dosiaľ zaznamenala 82.798 infikovaných a 4632 úmrtí na ochorenie COVID-19.

7:00 Americké zdravotné úrady v stredu informovali, že v štáte New York zaznamenali dvoch domácich miláčikov, konkrétne mačky, ktoré mali pozitívny test na nový koronavírus.

6:55 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus dúfa, že americký prezident Donald Trump prehodnotí svoje rozhodnutie pozastaviť financovanie tejto organizácie zo strany USA.

"Verím, že zmrazenie platieb prehodnotia, a že USA budú opäť podporovať prácu WHO a zachraňovať ľudské životy," poznamenal šéf WHO. "Dúfam, že to považujú za dôležitú investíciu, ktorá neznamená len pomoc iným, ale aj pomoc pre USA," dodal.

6:50 V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v Spojených štátoch za posledných 24 hodín 1738 ľudí. Vyplýva z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa zverejnených v stredu večer miestneho času. Denný prírastok je tak o výrazne nižší ako 2751 úmrtí, ktoré z USA hlásili v utorok.

Celkovo už v Spojených štátoch zaznamenali prinajmenšom 46.583 úmrtí na COVID-19.

6:45 Dánska vláda v stredu zrušila niektoré obmedzenia, ktoré zaviedla voči prisťahovalcom v dôsledku pandémie koronavírusu. Do krajiny tak opäť môžu prichádzať manželia, manželky, životní partneri, deti či rodičia Dánov, ktorí sú občanmi inej krajiny, a to aj v prípade, že v Dánsku nemajú povolenie na pobyt.

6:30 Pozrite sa, ako to vyzeralo s otváraním prevádzok v hlavnom meste.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v stredu, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok