Právnik Kresák sa pozrel na obmedzenia v obchodoch, našiel nedostatky

TA3 SITA
23.4.2020 12:36

Nariadenia Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s pandémiou sú zmätočné a niektoré časti sú aj v rozpore so súčasnými zákonmi. Uvádza to na sociálnej sieti ústavný právnik a neúspešný kandidát do NR SR za stranu Dobrá voľba Peter Kresák.

Právnik Kresák sa pozrel na obmedzenia v obchodoch, našiel nedostatky
SITA/Branislav Bibel

Hodiny pre dôchodcov

Podľa Kresáka sú problematickými najmä otváracie hodiny obchodov vyhradené pre dôchodcov. Kresák totiž pripomína, že aj medzi nimi sú takí, ktorí chodia do práce a nemajú možnosť využiť stanovené hodiny. Opatrenia platia od 22. apríla.

„Ak by sme sa aj dokázali stotožniť s myšlienkou, že v čase núdzového stavu môže obmedzovať základné práva a slobody nielen vláda SR v zmysle ústavného zákona, ale aj rozpočtová organizácia, ktorou je Úrad verejného zdravotníctva, potom by sme si aj tak mali položiť otázku, či tento orgán svojím rozhodnutím obmedzil naše základné práva (sloboda pohybu) aj skutočne akceptovateľným spôsobom,“ uvádza Kresák.

Zisťovanie veku

Podľa právnika sú problematické aj niektoré časti nariadenia o dôchodcoch. „Ako a kto bude určovať vek osoby? Aké postavenie má vlastne pracujúci dôchodca? Ako sa majú zachovať tí pracujúci dôchodcovia, ktorí sú a musia byť, napríklad aj ako lekári, vo vymedzenom čase na pracovisku a nemôžu si teda nakúpiť potrebné veci,“ dodal.

Nariadeniu tiež vytkol pokutu, ktorá hrozí v prípade nedodržania pravidiel. Tá je stanovená na sumu 20-tisíc eur.

Úpravu pravidiel ohlásil premiér Igor Matovičv pondelok, 20. apríla. Seniori mali pôvodne vyhradený čas na nákup od 9:00 do 12:00. V súčasnosti sa doba skrátila o hodinu a vzťahuje sa iba na pracovné dni. Vláda tiež uvoľnila otvorenie prevádzok, ktoré majú do 300 metrov štvorcových.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok