Pandémiu zneužívajú na potláčanie ľudských práv, upozornil šéf OSN

TA3 TASR
23.4.2020 09:15

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil na to, že zneužívanie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 na porušovanie ľudských práv by bolo neprijateľné. Zároveň varoval, že hrozí kríza dodržiavania ľudských práv.

Nebezpečenstvo prehnane tvrdých reakcií

Guterres vo videoposolstve uviedol, že vidíme "nepomerný vplyv na rôzne komunity, vzostup nenávistných prejavov, cielenie na zraniteľné skupiny a nebezpečenstvo prehnane tvrdých reakcií, ktoré podkopávajú prácu zdravotníkov".

Šéf OSN varoval, že "na pozadí narastajúceho etnonacionalizmu, populizmu, autoritárstva a potlačovania ľudských práv v niektorých krajinách môže byť kríza zámienkou na prijatie represívnych opatrení na účely, ktoré s pandémiou nesúvisia". "To je neprijateľné," zdôraznil Guterres bez toho, aby menoval konkrétne krajiny zodpovedné za porušovanie ľudských práv.

Hrozba je vírus, nie človek

Vyzval tiež vlády, aby boli transparentné, pohotové a zodpovedné. "Priestor pre občiansku spoločnosť a sloboda tlače sú kriticky dôležité. Organizácie občianskej spoločnosti a súkromný sektor musia zohrávať zásadné úlohy. A pri všetkom, čo robíme, nikdy nezabudnime: Hrozba je vírus, nie človek," dodal Guterres.

V najnovšej správe OSN o ľudských právach a ochorení COVID-19 sa odporúča, aby jednotlivé vlády premýšľali o dôsledkoch svojich krokov. Správa dodáva, že "pri plánovaní našich krátkodobých reakcií je dôležité brať do úvahy dlhodobé hľadisko".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok