Z WHO unikla správa o remdesivire, ako liek na nákazu neuspel

TA3 TASR
23.4.2020 22:01

Experimentálny liek na koronavírus remdesivir neuspel v prvej randomizovanej klinickej štúdii, informoval denník Financial Times. Denník vo svojom článku citoval dokumentáciu, ktorá nedopatrením unikla z prostredia Svetovej zdravotníckej organizácie. Štúdia, ktorá sa uskutočnila v Číne, ukázala, že antivírusový preparát remdesivir po podaní nezlepšil stav pacientov, ani neznížil prítomnosť patogénu v ich krvi.

Z WHO unikla správa o remdesivire, ako liek na nákazu neuspel
SITA/AP

Vedci pracovali so vzorkou 237 pacientov, pričom liek v rámci randomizácie (náhodného výberu) podali 158 spomedzi nich. Ich stav následne porovnávali so zvyšnými 79 chorými. V článku FT sa tiež píše, že liek má u niektorých pacientov významné vedľajšie účinky, čo viedlo k stiahnutiu 18 pacientov zo štúdie.

Záujem o liek vyrábaný farmaceutickou spoločnosťou Gilead Sciences Inc. je vysoký, pretože v súčasnosti neexistuje žiadna schválená liečba alebo preventívna vakcína proti infekčnej chorobe COVID-19. Lekári preto siahajú po rôznych liekoch, ktoré by mohli zmeniť priebeh choroby útočiacej u pacientov na pľúca a v mimoriadne závažných prípadoch vedúcej až k multiorgánovému zlyhaniu.

Spoločnosť Gilead Sciences Inc. podľa FT testuje svoj liek vo viacerých štúdiách, pričom výsledky jednej z nich - zahŕňajúcej 400 pacientov hospitalizovaných pre závažný priebeh choroby COVID-19 - sa očakávajú koncom tohto mesiaca. Remdesivir, ktorý v minulosti zlyhal ako liečba krvácavej infekčnej horúčky ebola, sa aktuálne skúša aj proti chorobe COVID-19. Je totiž určený na deaktiváciu mechanizmu, ktorým sa určité vírusy - vrátane nového koronavírusu - reprodukujú a môžu potenciálne premôcť imunitný systém svojho hostiteľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok