Vírus je v ďalšom centre sociálnych služieb, pribudli nakazení

TA3 TASR SITA ČTK
22.4.2020 14:31

Na Slovensku sa začína prvá fáza uvoľňovania opatrení proti šíreniu pandémie, otvárajú sa viaceré prevádzky či športoviská. Máme už viac ako 1200 nakazených. Dokážeme vírus udržať pod kontrolou? Udalosti okolo šíriaceho sa koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Vírus je v ďalšom centre sociálnych služieb, pribudli nakazení
SITA/PHaZZ

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:35 Spojené kráľovstvo v súčasnosti patrí k najhoršie zasiahnutým európskym krajinám, podľa ministra zdravotníctva práve zažíva vrchol krízy.

0:15 Celosvetový počet obetí nového koronavírusu vzrástol prinajmenšom na 181.234, informovala agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch z jednotlivých štátov i Svetovej zdravotníckej organizácie. Celkovo bolo od decembra k 22. aprílu zaznamenaných v 193 krajinách a teritóriách viac ako 2.602.000 prípadov nákazy, z ktorých sa minimálne 593.800 ľudí už vyliečilo.

Medzi jednotlivými krajinami zaznamenali najviac obetí USA so 45.950 úmrtiami, po nich nasleduje Taliansko s 25.085 úmrtiami a Španielsko s 21.717 mŕtvymi. Francúzsko registruje 21.340 obetí, Británia 18.100. Čína - bez Hongkongu a Macaa - hlási 4632 úmrtí.

0:00 Lídrov členských krajín Európskej únie čaká neľahká úloha, postoje mnohých krajín sú diametrálne odlišné.

23:45 Mesačné náklady rátajú v tisíckach eur, príjmy sú ale nulové. Situácia vyústila až k prepúšťaniu zamestnancov.

23:30 Niektoré opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu budú musieť v Británii pravdepodobne platiť aj v budúcom kalendárnom roku. Bude to závisieť od rýchlosti, s akou bude vyvinutá vakcína alebo liek na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus vyvoláva. S odvolaním sa na vyhlásenie poradcu britskej vlády pre zdravotníctvo profesora Chrisa Whittyho o tom informovala agentúra Reuters.

23:15 Viac než 65.000 ľudí poslalo narodeninovú pohľadnicu bývalému britskému vojakovi Tomovi Mooreovi, ktorý pre tamojší zdravotnícky systém vyzbieral takmer 30 miliónov libier v čase, keď krajina bojuje proti koronavírusovej pandémii. Moore sa o niekoľko dní dožíva 100 rokov. Kráľovská pošta v anglickom meste Bedford zverejnila na sociálnej sieti Twitter fotografiu škatúľ obsahujúcich "vyše 40.000 pohľadníc, listov a darčekov" pre bývalého kapitána Moorea.

23:00 Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo na Twitteri ocenil krok spoločnosti U.S. Steel Košice, ktorá poskytla zdravotníkom v Košickom kraji pomoc v boji proti koronavírusu. "Som rád, že americké súkromné spoločnosti, ako táto na Slovensku, pomáhajú svojmu okoliu," napísal.

22:45 Pandémia koronavírusu dostala starý kontinent do hlbokej krízy. Môže nákaza zároveň spôsobiť krízu Európy? Ako zvláda situáciu Európska únia? Dokáže Brusel zachrániť ekonomiky a udržať jednotu spoločenstva? Odpoveď na tieto a ďalšie otázky sme hľadali v mimoriadnom vydaní relácie Pozrime sa na to.

22:30 Turecko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 117 nových úmrtí v dôsledku nákazy. Zároveň však eviduje najnižší denný nárast počtu nových prípadov od 4. apríla. Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca konštatoval, že ochoreniu COVID-19 celkovo podľahlo 2376 ľudí a infikovaných je 98.674 osôb.

"Dáta naznačujú, že šírenie nákazy je pod kontrolou," povedal Koca. Varoval však pred zmiernením opatrení najmä počas nadchádzajúceho pôstneho mesiaca ramadán, kedy sa ľudia tradične schádzajú pri večeri s rodinou a priateľmi.

22:15 "Pri pohľade späť sa domnievam, že sme núdzový stav vyhlásili v správny čas 30. januára", uviedol na brífingu v Ženeve generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že svet "mal dosť času", aby sa na nákazu pripravil.

22:00 Fínsko zakáže verejné zhromažďovanie viac ako 500 ľudí. Nariadenie bude platiť až do konca júla, oznámila premiérka Saana Marinová. Podľa Marinovej však ostatné reštrikcie prijaté v dôsledku šírenia nového koronavírusu môžu byť čoskoro zrušené. Aktuálne nariadenie, ktoré platí do 13. mája, zakazuje vytvárať viac ako desaťčlenné skupiny. Ak ho vláda nepredĺži, platiť začne zákaz zhromaždení s účasťou viac ako 500 ľudí.

21:45 V Libanone potvrdili prvý prípad nákazy v jednom z tamojších početných a preľudnených utečeneckých táborov, v ktorých žijú desaťtisíce Palestínčanov a státisíce Sýrčanov. V tábore následne vykonali všetky nevyhnutné opatrenia. V Libanone žijú desaťtisíce palestínskych utečencov a ich potomkov a väčšina z nich je ubytovaná v zanedbaných táboroch bez prístupu k verejným službám a s obmedzenými možnosťami zamestnať sa.

21:30 V Nemecku už druhý deň po sebe rástol počet nových prípadov nákazy koronavírusom.

21:15 Hasiči odoberali vzorky pre testovanie na nový koronavírus repatriantom v karanténnych zariadeniach v Gabčíkove, Bratislave, Piešťanoch, Pezinku, Častej, Bardejove, Krpáčove, Banskej Štiavnici a Košiciach. Zároveň v Trenčíne v spolupráci s Policajným zborom zabezpečovali testovanie ľudí bez domova.

21:00 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

20:50 Nová vláda sa musí vysporiadať aj so zložitou situáciou v našom zdravotníctve. Do Témy dňa prišli členovia výboru NR SR pre zdravotníctvo Eva Horváthová a Richard Raši, pozvanie prijal aj prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.

20:35 Taliansko oznámilo 437 nových úmrtí na koronavírus, celkový počet obetí choroby COVID-19 tak v tejto krajine prekročil hranicu 25.000. Už tretí deň po sebe však v Taliansku evidujú pokles počtu prípadov COVID-19 v aktívnej fáze, teda pacientov, ktorí sa stále liečia. Zatiaľ čo v utorok ich bolo 107.709, za 24 hodín ich počet mierne klesol na 107.699.

Taliansko aktuálne hlási 25.085 obetí vírusu, čo je druhý najvyšší počet úmrtí na svete po Spojených štátoch.

20:20 Ktorých športovísk sa to týka?

20:05 Posielate nám množstvo otázok na tému pendlerov, preto sme si do štúdia pozvali štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Klusa.

19:50 Odstúpila napríklad od zmluvy so spoločnosťou A-testing, keďže napriek predĺženému termínu nedodala tovar.

19:35 Niektoré samosprávy sa v čase koronakrízy dostali do nepríjemnej situácie.

19:20 Žena z amerického mesta Lisbon v štáte Iowa šije rúška a vešia ich na strom pri svojom dome, aby si ich mohol vziať každý, kto potrebuje. Päťdesiatpäťročná Deb Siggins doteraz ušila stovky rúšok s rôznymi vzormi. Rúška ušila aj pre spolupracovníkov, hasičov, zdravotníkov, predavačov v potravinách či starších pacientov. Dopyt po jej výrobkoch je obrovský a žena plánuje šiť po celý čas pandémie.

19:00 Britská vláda sa stala v parlamente terčom ostrej kritiky niektorých poslancov za spôsob, akým reaguje na pandémiu nového koronavírusu. Na prvom zasadnutí parlamentu po približne mesiaci zastupoval britského premiéra Borisa Johnsona, ktorý sa zotavuje po nákaze novým koronavírusom, minister zahraničných vecí Dominic Raab.

18:50 Futbal je prakticky jediným odvetvím, ktoré najvyššiu súťaž neukončilo, iba prerušilo.

18:40 Kolaps na trhu s čiernym zlatom pokračuje.

18:30 Región na severozápade Číny v blízkosti hraníc s Ruskom by sa mohol stať novým epicentrom výskytu prípadov choroby COVID-19.

18:20 Slovenská pošta bude od štvrtka poskytovať poštové služby v štandardnom režime na celom území Slovenska. Obnoví otváracie hodiny jednotlivých svojich pobočiek a doručovanie doporučených zásielok, počas víkendov ostávajú poštové pobočky naďalej zatvorené. Naďalej však budú platiť bezpečnostné a hygienické opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19.

18:10 Príslušníci maďarskej armády v záujme spomalenia šírenia nákazy vydezinfikujú stovky domovov dôchodcov po celej krajine. Na dezinfekčné práce nasadí armáda príslušníkov protichemického práporu v Székesfehérvári, ako aj 700 vojakov v zálohe, ktorých vycvičia špeciálne pre túto úlohu.

17:50 Premiér na sociálnej sieti informoval, že sa ospravedlnil pendlerovi z Prievidze. Ich rozhovor mal trvať takmer 20 minút.

17:30 Celkovo 1950 prípadov nákazy zaznamenalo do stredy Chorvátsko. Minister zdravotníctva Vili Beroš povedal, že novým epicentrom nákazy je domov sociálnych služieb v meste Koprivnica, kde malo počas posledných 24 hodín pozitívny test 13 obyvateľov domova, dvaja zamestnanci a dve ďalšie osoby.

Slovinsko oznámilo deväť nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 1353. Údaje poskytla slovinská vláda, ktorá dodala, že množstvo nakazených postupne klesá.

17:10 Počet pracovníkov bojnickej nemocnice, u ktorých sa potvrdila nákaza novým koronavírusom, stúpol na 15, uviedla to regionálna hygienička Zuzana Tornócziová. Nemusí však ísť o konečné číslo, keďže podľa hygieničky naďalej testujú. Nákazu u viacerých zdravotníkov a pacientov v Nemocnici s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach potvrdili minulý piatok. Prvé prípady pozitívne testovaných klientov majú aj ďalšie dve zariadenia pre seniorov v okrese Prievidza.

16:55 Na Klinike infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura Košice momentálne nie je hospitalizovaný ani jeden pacient s potvrdeným ochorením COVID-19, všetkých štyroch prepustili do domácej liečby. „Čo sa týka drive-in testovania, v utorok bolo na tomto odbere vyšetrených 25 osôb,“ informovala hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková s tým, že Ústav lekárskej a klinickej mikrobiológie testoval spolu 68 vzoriek, všetky boli negatívne.

16:50 „Zatiaľ, čo sa týka výsledkov testovania, tak z tých 9 pozitívnych máme šesť žien a troch mužov. Traja sú vo vekovom rozpätí medzi 40 až 50 rokov, piati sú medzi 50 až 60 rokov a jednu pani máme vo veku 67 rokov,“ priblížil vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavel Slaninka situáciu v Batizovciach. „Teraz do Batizoviec odvážame ochranné pracovné pomôcky. Sú to overaly, rukavice, respirátory vyššej rady FFP3, štíty a dezinfekciu,“ dopĺňa.

Podľa predsedu Prešovského samosprávneho kraja Majerského riaditeľka CSS v Batizovciach zvláda túto situáciu veľmi dobre. „Je to jedna z mála riaditeliek, ktorá v čase tejto krízy pravidelne chodí do nočných služieb a snaží sa takto odbremeniť aj svojich zamestnancov, keďže ten nápor v tejto ťažkej situácii je naozaj veľmi veľký,“ dodáva.

16:43 India plánuje vyrobiť tisíce náramkov, ktorých úlohou bude monitorovať pohyb a teplotu ľudí nakazených novým koronavírusom. Náramky taktiež pomôžu úradom nájsť ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Štátna firma Broadcast Engineering Consultants India predstaví náramky na budúci týždeň. Jej riaditeľ George Kuruvilla povedal, že náramky budú k dispozícii pravdepodobne v máji.

16:37 Skúšanie obuvi v prevádzke nie je v opatrení Úradu verejného zdravotníctva zakázané, vysvetlila hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

16:30 Vo Veľkej Británii pribudlo za 24 hodín ďalších 763 úmrtí na ochorenie COVID-19. Celkovo mu podľahlo 18.100 ľudí, vyplýva z najnovších údajov britského ministerstva zdravotníctva zverejnených v stredu. Je to pokles oproti utorku, keď bolo zaznamenaných 828 úmrtí. Stredajšia aktualizácia však neobsahuje údaje pre Severné Írsko a nezahŕňa ani úmrtia mimo nemocníc, napríklad v opatrovateľských ústavoch, pripomína BBC.

16:21 Od dneška bude permanentný krízový štáb zverejňovať komplexné informácie a štatistiky týkajúce sa testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 každý deň vrátane sviatkov či víkendov počas dopoludnia, teda o cca 10.00 hodine, na stránke www.korona.gov.sk. Informácie tak budú mať na jednom mieste k dispozícii rovnako médiá, ako aj verejnosť, pod nadpisom: Koronavírus na Slovensku v číslach.

Štatistické údaje či grafy, ktoré budú k dispozícii, znamenajú aj posun v prehľadnosti zverejňovaných informácií o pandemickej situácii v SR.

16:15 Parlament schválil posledné body sľubované v takzvanej Prvej pomoci zamestnancom a podnikateľom. Ide o odklad platenia preddavkov na daň z príjmu pre podnikateľov s poklesom príjmu minimálne o 40 %, a tiež umožnenie umorenia daňovej straty z predchádzajúcich rokov.

16:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii vo vysielaní TA3 o 16. hodine.

14:51 Niektoré bratislavské mestské časti si chcú počkať na presnejšie inštrukcie od hygienikov a trhoviská plánujú otvoriť plánujú v najbližších dňoch. Jednou z výnimiek je Staré Mesto, ktoré trh na Žilinskej ulici otvorilo už v stredu. "Iba niekoľko dní zostalo zatvorené obľúbené trhovisko na Žilinskej ulici. V dôsledku postupného uvoľňovania opatrení vlády môžu na ňom Staromešťania opäť nakúpiť domácu zeleninu, kvety, syry či klobásky," informuje mestská časť. Trhovisko prešlo čistením a dezinfekciou.

14:37 Nájomcovia, ktorí si prenajímajú nehnuteľnosť, vrátane bytu alebo nebytového priestoru, budú v prípade omeškania platieb nájmu v súvislosti s krízou pre pandémiu nového koronavírusu dočasne chránení.

15:24 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Za ľudí po hlasovaní v Národnej rade SR. Hovorili o druhom justičnom balíku, v ktorom sú opatrenia pre podnikateľov, aj bežných ľudí v kríze.

15:16 V Spojenom kráľovstve začali cvičiť psy, ktoré budú schopné čuchom zistiť u ľudí prítomnosť ochorenia COVID-19. Tieto psy majú kontrolovať osoby prichádzajúce na letiská v Británii. Informovala o tom spravodajská stanica Sky News. Odborníci sú presvedčení, že psy rozpoznajú osoby prichádzajúce do Spojeného kráľovstva, ktoré nebudú vykazovať známky choroby. Podobne postupovali aj v minulosti, keď psy vycvičili na zisťovanie rakoviny, malárie alebo Parkinsonovej choroby.

15:10 „V CSS v Batizovciach pripravujeme už v týchto chvíľach jeden samotný pavilón pre všetkých klientov, ktorí budú pozitívne testovaní, ale i zamestnancov, ktorí budú v absolútnej izolácii od ostatných,“ potvrdil predseda Prešovského samosprávneho kraja. Podľa vedúceho odboru sociálnych vecí a rodiny PSK Pavla Slaninku má samotný pavilón – Lipa pripravených zatiaľ 16 miest.

14:47 Parlament schválil posledné body sľubované v Prvej pomoci zamestnancom a podnikateľom. Ide o odklad platenia preddavkov na daň z príjmu pre podnikateľov s poklesom príjmu minimálne o 40 %, a tiež umožnenie umorenia daňovej straty z predchádzajúcich rokov. Poslanci totiž schválili novelu Lex korona vo finančnej oblasti, v ktorej tiež spresňujú už predošlé schválené opatrenia. Za novelu hlasovalo 141 poslancov.

14:44 Štátnice či rigoróznu skúšku, ale aj obhajobu rigoróznej či habilitačnej práce budú môcť vysoké školy uskutočniť aj bez fyzickej prítomnosti kandidátov, prostredníctvom videokonferencie alebo inými prostriedkami. Žiakov základných škôl bude možné hodnotiť aj slovne. Poslanci schválili novelu zákona o vysokých školách.

14:40 Obyvatelia Slovenska si konečne môžu ísť nakúpiť aj oblečenie, zájsť na trh, športovať na vonkajších ihriskách, alebo si kúpiť pivo pri jazere. Pozrite sa, ako to vyzeralo s otváraním prevádzok v hlavnom meste.

14:28 V Českej republike podľahlo chorobe COVID-19 už 204 osôb a celkovo 1800 ľudí sa z nej vyliečilo. Od rána tak v Česku pribudli tri úmrtia, informovalo v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Česko eviduje celkovo 7041 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Hospitalizovaných je 412 ľudí. V ČR zatiaľ urobili vyše 186.900 testov.

14:16 V Centre sociálnych služieb Domov pod Tatrami v Batizovciach je najmenej deväť ľudí pozitívnych na COVID-19. Z 206 testov postupne prichádzajú všetky výsledky a očakávajú sa ďalšie. Uviedol to na brífingu v Batizovciach predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

14:15 Bývajú za hranicami a spoza nich dochádzajú denne pracovať na územie Slovenska. Alebo naopak, žijú na Slovensku, ale prácu majú za hranicami. Takto žije asi 30-tisíc občanov našej krajiny. Ako vnímajú neustále sa meniace vládne nariadenia, ktoré im vstupujú do ich životov? Odpovedal pendler a obyvateľ maďarskej Rajky Daniel Adamík.

13:57 Trnava spustila vlastnú mobilnú aplikáciu, prostredníctvom ktorej bude informovať o nových opatreniach súvisiacich s novým koronavírusom.

13:47 Parlamentný sociálny výbor sa bude zaoberať situáciou v domovoch sociálnych služieb vo štvrtok . Informoval o tom poslanec Smeru-SD Erik Tomáš. Strana iniciovala zvolanie výboru po tom, ako sa v DSS v Pezinku vyskytli prípady nákazy novým koronavírusom. "Budeme sa pýtať, kto zanedbal starostlivosť o týchto najzraniteľnejších ľudí. Budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti, ale hlavne chceme pripraviť súhrn sociálnych systémových opatrení, ktorý by zabránil podobným situáciám aj v ďalších domovoch sociálnych služieb," vyhlásil Tomáš.

13:33 Americký prezident Donald Trump pre pandémiu nového koronavírusu podpíše exekutívny príkaz, ktorý dočasne pozastaví imigráciu do Spojených štátov.

13:28 Počet prípadov nákazy presiahol v Singapure 10.000, úrady hlásili v stredu 1016 nových prípadov. Informovala o tom tlačová agentúra AP. Počet nakazených v tomto maličkom mestskom štáte stúpol na 10.141 a Singapur si tak v pandémii zachováva postavenie najhoršie zasiahnutej krajiny v juhovýchodnej Ázii. Už tretí deň po sebe zaznamenali v Singapure nad 1000 nových prípadov, ale úmrtí je stále 11.

13:17 Thajské úrady zaevidovali v priebehu uplynulého dňa 15 nových prípadov nákazy, čím pokračuje trend znižovania počtu novoinfikovaných. Podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva je v tejto ázijskej krajine celkovo nakazených 2826 ľudí.

13:06 Minister práce Milan Krajniak v utorok večer vydal pokyn, aby začali úrady práce nahadzovať do centrálneho registra zmlúv prvé dohody, aby v stredu ráno mohli odchádzať na účty zamestnávateľov peniaze na udržanie prvých pracovných miest.

Zrealizovaných už bolo prvých 720 dohôd, počas stredy alebo najneskôr vo štvrtok by mali mať prví zamestnávatelia peniaze na svojich účtoch. Celkovo je na túto pomoc k dispozícii 1,4 miliardy eur, ale Brusel schválil strop až do výšky dvoch miliárd eur.

12:48 Nemecký Inštitút Paula Ehrlicha získal v stredu povolenie na začatie klinických testov vakcíny na nový koronavírus. Informovala o tom agentúra DPA. Vakcínu vyvinula nemecká firma Biontech so sídlom v meste Mainz na západe krajiny v spolupráci s americkou firmou Pfizer. Pôjde o vôbec prvé klinické skúšky vakcíny na koronavírus v Nemecku. Testy bude inštitút vykonávať na zdravých jedincoch.

S klinickými testami možnej vakcíny začne vo štvrtok aj Británia.

12:43 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 435 nových úmrtí. Podobný počet hlásili v krajine aj predchádzajúci deň (430). Informovali o tom v stredu denník El País. Nákaze koronavírusom doposiaľ v Španielsku podľahlo 21.717 ľudí. Celkový počet nakazených stúpol o 4211 na 208.389. Karanténne opatrenia, ktoré patria k najprísnejším v Európe, platia v Španielsku od 14. marca.

12:41 Polícia ponúka aktualizovaný veľký súhrn pravidiel, opatrení a ďalších dôležitých informácií, v ktorých sa potrebujete orientovať počas pandémie.

12:19 „Nový krízový tím zo župy urobil za pár dní v Pezinku veľký kus práce, ktorí pocítili zamestnanci aj klienti. Spolu s krízovou manažérkou nastúpili do zariadenia aj noví zamestnanci – opatrovateľky, zdravotné sestry a terapeutky. Kým minulý týždeň bol pre všetkých mimoriadne vyčerpávajúci, tento týždeň už ale máme dostatok personálu na to, aby si dokázali zamestnanci aj oddýchnuť. Atmosféra v domove sa viditeľne a citeľne zlepšila,“ uviedol Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. Dobrou správou je aj to, že včera nebol potrebný ani žiaden prevoz do nemocnice.

12:14 Bratislavský Ružinov otestuje všetkých klientov a zamestnancov vo svojich dvoch domovoch seniorov. Týka sa to domova seniorov na Sklenárovej ulici, ktorý je zároveň najväčším takýmto zariadením na Slovensku a domova dôchodcov na Pažítkovej ulici. V spolupráci s iniciatívou MiddleCap Help by malo byť koncom týždňa na nový koronavírus otestovaných okolo 650 ľudí.

"Aktuálna situácia je v tomto momente dobrá, neevidujeme žiadny prípad nákazy COVID-19. Máme však obrovský strach. Vieme zo zahraničia, že takmer polovica úmrtí sa vo všetkých európskych krajinách udiala práve v domovoch dôchodcov a takáto štatistika je už aj na Slovensku," uviedol starosta Ružinova Martin Chren

12:03 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre má za sebou prvé online dizertačné skúšky. Pozostávali z obhajoby písomnej práce a zo štátnej skúšky. Na prenos poslúžil portál, ktorý katedra využíva aj pri online vyučovaní.

12:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii vo vysielaní TA3 o 12. hodine.

11:56 Strojárenská skupina Matador Group zaviedla na zabránenie šíreniu nového koronavírusu novú bezpečnostnú stratégiu. "Chceme eliminovať potenciálne riziko šírenia nákazy a zabezpečiť ochranu našich zamestnancov a obchodných partnerov," uviedol Martin Kele, generálny riaditeľ Matador Group. Spoločnosť aplikuje technológie určené na automatické meranie telesnej teploty či inštaláciu dezinfekčných brán.

11:45 Španielska vláda chce začať s postupným uvoľňovaním prísnych karanténnych opatrení v druhej polovici mája. Oznámil to v stredu španielsky premiér Pedro Sánchez. Obmedzenia sa budú zmierňovať pomaly a postupne, aby sa zaistila bezpečnosť, povedal Sánchez na zasadnutí parlamentu, kde požiada zákonodarcov, aby predĺžili núdzový stav v krajine do 9. mája.

11:34 Na najbližšom rokovaní Európskej rady sa budú hľadať riešenia súčasnej ekonomickej situácie v Európe. Slovensko bude presadzovať takú formu pomoci, ktorá nepostaví menšie štáty do nevýhody. Po zasadnutí Výboru NR SR pre európske záležitosti to povedal predseda výboru Tomáš Valášek.

11:30 Počet prípadov v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 178 a dosiahol 10.034, uviedlo v stredu ráno poľské ministerstvo zdravotníctva. Celkový počet úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 sa v krajine zvýšil o tri na 404.

11:20 Spomedzi najnovších 45 prípadov nákazy novým koronavírusom ich najviac, a to 12, za utorok eviduje Prešovský kraj. Ďalej nasleduje Trenčiansky kraj s 11 prípadmi, Nitriansky kraj so šiestimi prípadmi, Trnavský kraj s piatimi prípadmi. Rovnako, po štyroch nových prípadoch pribudlo v Bratislavskom a Košickom kraji. V Banskobystrickom kraji sa objavili počas utorka dva nové prípady a jeden nový prípad zaznamenali v Žilinskom kraji.

11:12 Dvaja ľudia zomreli v štáte Kalifornia na nákazu novým druhom koronavírusu o niekoľko týždňov skôr, než bolo v USA oznámené prvé úmrtie na ochorenie COVID-19. Predstavitelia kalifornského okresu Santa Clara uviedli, že obaja ľudia zomreli doma 6. a 17. februára. Prvé úmrtie v USA na koronavírus bolo pritom oznámené 29. februára v meste Kirkland v štáte Washington

11:05 Od stredy rána sú otvorené viaceré prevádzky, musia však dodržiavať stanovené podmienky. Pozrite si veľký prehľad.

11:00 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v našom vysielaní o 11. hodine.

10:45 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 5236 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím ich celkový počet stúpol na takmer 58.000. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské krízové centrum. Z nákazy sa doposiaľ v Rusku vyliečilo 4420 osôb a podľahlo jej 513 ľudí.

10:31 Oproti včerajšku, keď informovali o 26 nových prípadoch, ide o mierne zvýšenie.

10:22 Na Slovensku pribudlo 45 nových prípadov nákazy, máme tak spolu 1244 prípadov. Nemáme však žiadne nové úmrtie, stále evidujeme 14 obetí nového koronavírusu. Otestovali 3468 ľudí, celkový počet testov stúpol na 52 649.

10:20 Nie je iná cesta, ako sa dohodnúť na spoločnom postupe v súvislosti s aktuálnou krízou, vyhlásil premiér Igor Matovič pred nadchádzajúcou videokonferenciou s európskymi lídrami.

10:10 "Buďme aj naďalej zodpovední!" zdôrazňuje ministerstvo hospodárstva. Od dneška môžu fungovať obchody a prevádzky služieb s rozlohou do 300 m2. Trhoviská musia zabezpečiť jeden vstup a jeden výstup a predajné miesta nesmú byť bližšie ako dva metre. V nákupných centrách budú naďalej fungovať iba určité typy prevádzok.

10:03 Banky na Slovensku evidujú stovky až tisícky žiadostí o odklad splátky úveru. Naďalej však klientov upozorňujú, aby si tento krok dôkladne zvážili, pretože nie je úplne "zadarmo". Úver sa totiž aj počas odkladu úročí.

9:52 V Maďarsku pribudlo za deň 70 prípadov nákazy, celkový počet je 2168 prípadov. Zomrelo ďalších 12 starších pacientov, ktorí trpeli aj inými chronickými ochoreniami, informoval v stredu krízový štáb. Počet úmrtí dosiahol 225, pričom 295 pacientov sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo. V nemocniciach ošetrujú 825 chorých, z ktorých je 63 napojených na pľúcnu ventiláciu.

9:50 Počet prípadov nákazy v Česku stúpol v stredu ráno na 7041. Na ochorenie COVID-19 zomrelo v krajine do utorkového večera celkovo 201 ľudí, vyliečilo sa 1753 ľudí. Vyplýva to z aktualizovaných údajov českého ministerstva zdravotníctva. V Česku zatiaľ urobili vyše 178.600 testov na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

V ČR sa začína plošné testovanie obyvateľstva. Na štúdii sa zúčastní 27.000 obyvateľov.

9:40 Texaský lekár slúžiaci na pohotovosti sa rozhodol počas pandémie bývať v drevenom domčeku pre deti, ktorý stojí v záhrade pri ich rodinnom dome. Jason Barnes sa obával, že sa v práci nakazí koronavírusom a následne by mohol vystaviť riziku aj svoju rodinu.

9:35 Slovinský premiér Janez Janša oznámil možnosť obnovenia hospodárskych a sociálnych aktivít v krajine o dva týždne pod podmienkou, že počet nakazených koronavírusom bude postupne klesať. "Epidémiu sme z väčšej časti zvládli, hoci vírus je stále medzi nami a počet úmrtí bohužiaľ ešte rastie. Dosiahnuté úspechy nám však umožňujú začať zmierňovať niektoré obmedzenia," povedal premiér.

9:22 "Užívajte slobodu, prosím, s rozumom," pripomína premiér Igor Matovič na svojom Facebooku.

9:10 Látkové rúško by malo byť vyrobené z bavlny alebo husto tkanej látky a človek by ho nemal nosiť dlhšie ako jednu až dve hodiny. "Ak ideme medzi ľudí na dlhší čas, je potrebné si tvárové rúško obmieňať," upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva SR na webovej stránke.

8:55 Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny v Košickom kraji eviduje od marca dve nahlásené hromadné prepúšťania. Ohrozených je 571 zamestnancov. Prvé hromadné prepúšťanie bolo nahlásené v marci v oblasti výroby kufrov a kabeliek, ohrozených zamestnancov bolo 200. Ďalšie prepúšťanie, v rovnakej oblasti, bolo nahlásené v apríli, pričom ohrozených zamestnancov je spolu 371.

8:20 Austrálsky premiér Scott Morrison požaduje podporu na začatie medzinárodného vyšetrovania pandémie nového koronavírusu. Uviedol to počas telefonického rozhovoru s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom, ako aj lídrami Nemecka a Francúzska.

8:15 Predstavitelia Svetového potravinového programu vo svojej výročnej správe varovali, že svet čelí v dôsledku pandémie nového koronavírusu hrozbe rozsiahlych hladomorov "biblických rozmerov".

Výkonný riaditeľ WFP David Beasley uviedol, že na to, aby sa zabránilo katastrofe, je potrebná rýchla akcia. Beasley sa počas videokonferencie obrátil na Bezpečnostnú radu OSN s tým, že svet musí "konať múdro a rýchlo".

8:05 Počet osôb infikovaných novým druhom koronavírusu sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha v stredu zvýšil o 2237 na 145.694. Píše o tom agentúra Reuters. Ide už druhý deň po sebe v počte nových denných prípadov o nárast.

Za uplynulých 24 hodín v krajine nahlásili 281 ďalších úmrtí na ochorenie COVID-19, čím ich celkový počet dosiahol číslo 4879.

7:50 Americký štát Missouri podal v spojitosti s pandémiou nového koronavírusu žalobu na čínsku vládu.

7:20 Japonská prefektúra Nagasaki potvrdila, že na talianskej výletnej lodi Costa Atlantica bolo na koronavírus pozitívne testovaných dokopy 34 členov posádky.

7:05 Británia začne vo štvrtok na ľuďoch klinicky testovať novú vakcínu na koronavírus SARS-CoV-2, ktorú vyvinuli vedci z Oxfordskej univerzity. Oznámil to na utorňajšom tlačovom brífingu britský minister zdravotníctva Matt Hancock.

6:55 Senát hlavného mesta Nemecka Berlín zakázal v utorok veľké kultúrne a športové podujatia s viac ako 5000 účastníkmi do 24. októbra. Senát ďalej rozhodol, že podujatia s viac ako 1000 účastníkmi sa nesmú konať do 31. augusta.

6:50 Senát USA v utorok jednomyseľne schválil dodatočnú finančnú pomoc počas pandémie nového koronavírusu určenú pre malé podniky, nemocnice, ako aj na testovanie na COVID-19 vo výške 480 miliárd dolárov (približne 442 miliárd eur).

6:45 V dôsledku ochorenia COVID-19 zomrelo v Spojených štátoch za posledných 24 hodín 2751 ľudí, ako vyplýva z najnovších údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa zverejnených v utorok.

USA zaznamenali od vypuknutia pandémie viac než 800.000 potvrdených prípadov nákazy a 44.845 úmrtí.

6:35 Čína ohlásila v stredu 30 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o jeden viac ako v utorok. Z 30 nových prípadov bolo 23 privezených zo zahraničia - o 11 viac ako deň predtým.

6:10 Dočkali sme sa. V rámci prvej fázy uvoľňovania opatrení na Slovensku umožnili otvorenie menších obchodov a služieb, vonkajších trhovísk či športovísk. Treba však dodržiavať prísne opatrenia a v prípade, ak počet nových nakazených narastie, opäť sa vrátime k pôvodným obmedzeniam.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok