Rusko skúša novú liečbu, infikovaní vdychujú zahrievanú zmes

TA3 TASR
23.4.2020 17:04

Výskumný ústav urgentnej medicíny v Moskve testuje novú techniku liečby ľudí nakazených koronavírusom, a to s použitím plynu hélium.

Rusko skúša novú liečbu, infikovaní vdychujú zahrievanú zmes
SITA/AP

Ide o experiment

"Účinnosť hélia pri liečbe akútnych pľúcnych ochorení sa vysvetľuje osobitnou vlastnosťou tohto plynu. Hélium normalizuje zloženie krvi a obnovuje acidobázickú rovnováhu v organizme (rovnováhu medzi prívodom a vylučovaním, resp. medzi tvorbou a neutralizáciou kyselín a zásad v organizme)," vysvetlila tlačová služba rezortu zdravotníctva mesta Moskva.

Podľa tlačovej správy hélium môže zabrániť nedostatku kyslíka v organizme a tým prispieť k včasnej prevencii komplikácií spojených s chorobou COVID-19. Táto technológia je experimentálna, zdôrazňuje sa vo vyhlásení, ktoré spresňuje, že pri terapii sa používa špeciálny prístroj a spočíva v tom, že pacient vdychuje zmes kyslíka a hélia zahrievanú na 92 stupňov Celzia, a to po dobu 15 minút.

Postup zaujal v Európe i USA

"Zlepšuje sa pri tom difúzia kyslíka cez alveolárnu membránu, pričom sa súčasne zvyšuje prietok krvi v pľúcach, znižuje sa rezistencia dýchacích ciest a hladké svaly sa uvoľňujú," uviedlo ministerstvo. Ako poznamenala tlačová služba, pri takejto teplote je možné znížiť aktivitu vírusu, ale pacient nebude mať nepríjemne vysoké teploty: celá procedúra sa údajne dá porovnať s návštevou sauny.

"Okrem toho hélium zlepšuje krvný obeh a mikrocirkuláciu v rôznych tkanivách tela, čo je mimoriadne dôležité, pretože mikrocirkulačné poruchy sú jednou z hlavných príčin úmrtí na koronavírusy," upozornilo moskovský odbor zdravotníctva.

Zariadenie na liečbu héliom vyrobené v Rusku sa už testuje v ústave urgentnej medicíny v Moskve pomenovanom po chirurgovi Nikolajovi Sklifosofskom. Podľa rezortu zdravotníctva mesta Moskva tento liečebný postup už vzbudil záujem v desiatich krajinách sveta vrátane Spojených štátov a Francúzska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok