ONLINE: Zelenskyj sa nebojí o svoju bezpečnosť, Kličko očakáva ďalšie dodávky zbraní

ta3 tasr čtk čt24
18.1.2023 06:39

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Svetovom ekonomickom fóre vo videoproslove vyhlásil, že sa o svoju osobnú bezpečnosť nebojí. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v stredu vyhlásil, že "má veľmi dobré a pozitívne signály", že na stretnutí západných spojencov Ukrajiny v piatok v Nemecku budú oznámené dodávky nových zbraní. Informuje agentúra AFP. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

Ukrajina po ruských útokoch
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

22:55 Americký prezident Joe Biden vyjadril sústrasť rodinám pozostalých po páde vrtuľníka pri Kyjeve. "Ich odkaz budeme naďalej uctievať podporou ukrajinských inštitúcií aj naším neutíchajúcim partnerstvom s ukrajinským ľudom, aby sme plameň slobody udržali živý," povedal vo vyhlásení americký prezident.

21:57 Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) v stredu s odvolaním sa na nemenovaných nemeckých činiteľov napísal, že Nemecko svojim spojencom nepovolí dodávať tanky a systémy nemeckej výroby Ukrajine, kým USA nebudú súhlasiť s posielaním svojich tankov.

21:31 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svet, aby sa rýchlo rozhodoval ohľadom pomoci jeho krajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii. V prejave, ktorým prostredníctvom videomostu oslovil účastníkov Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, žiadal konkrétne tanky, ktorých dodávky podľa neho musia byť rýchlejšie ako schopnosť Ruska vykonávať útoky. Poľský prezident Andrzej Duda na fóre varoval, že Rusko sa chystá na Ukrajine spustiť novú ofenzívu. 

21:19 Rusko je pripravené poslať svojich vojakov na hranice medzi Arménskom a Azerbajdžanom, aby urovnalo napätie medzi týmito krajinami. Postoj Jerevanu tomu však bráni. Vyhlásil to v stredu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, informuje agentúra Reuters. 

20:37 Poľský prezident Andrzej Duda vyjadril v stredu obavy, že Rusko pripravuje novú ofenzívu na Ukrajine. Z tohto dôvodu je podľa neho potrebné poskytnúť Kyjevu ďalšiu podporu vo forme tankov a striel. Informuje agentúra PAP. 

19:52 Japonská vláda poskytne na pomoc ukrajinským utečencom v Česku dva milióny dolárov (asi 44,3 milióna korún). Peniaze budú určené predovšetkým na zabezpečenie ubytovania. V tlačovej správe o tom informovalo japonské veľvyslanectvo v Česku. V Česku je v súčasnosti okolo 300-tisíc utečencov z Ukrajiny.

19:34 Nová riaditeľka Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjana Spoljaricová navštívi tento týždeň Moskvu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na MVČK. Vlani v decembri už navštívila vojnou zničenú Ukrajinu. 

19:07 Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok zaslala ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému sústrastný telegram v súvislosti s nehodou vrtuľníka pri meste Brovary. Nehoda si vyžiadala viacero obetí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Anatolijovyča Monastyrskyja. Informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec. 

18:40 Predstavitelia ruskej vlády neboli tento rok pozvaní na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu (MSC). Oznámil to v stredu predseda MSC Christoph Heusgen, informuje agentúra Reuters. 

18:28 Krym a Donbas sú časti Ukrajiny, povedal v rozhovore s agentúrou Bloomberg srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbský líder, ktorý sa v nedávnych rokoch so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom často osobne stretával, tiež uviedol, že s Putinom už "veľa mesiacov" nehovoril. 

18:16 Poľský prezident Andrzej Duda v stredu na Svetovom ekonomickom fóre v Davose vyhlásil, že sa obáva, že Rusko v priebehu niekoľkých mesiacov začne novú ofenzívu na Ukrajine. Dodal, že je nevyhnutné poskytnúť Kyjevu ďalšiu podporu v podobe moderných tankov a rakiet.

18:08 Ak má vojna skončiť, musí ruská agresia voči Ukrajine zlyhať, vyhlásil v stredu nemecký kancelár Olaf Scholz na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. Šéf nemeckej vlády varoval aj pred roztrieštenosťou sveta. V prevažne ekonomicky ladenom prejave však tiež vyzdvihol úsilie Nemecka a Európy o prekonanie energetickej krízy vyvolanej ruskou inváziou na Ukrajinu.

18:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Svetovom ekonomickom fóre vo videoproslove vyhlásil, že sa o svoju osobnú bezpečnosť nebojí, aj keď jeho minister vnútra v stredu zahynul pri havárii vrtuľníka.

17:26 Obyvateľom Česka chodia falošné textové správy, v ktorých ich prezidentský kandidát Petr Pavel údajne vyzýva, aby sa dostavili na pobočku Armády ČR. Tam majú dostať výzbroj pre mobilizácie na Ukrajine. Prípadom sa už zaoberá česká polícia. 

16:57 Kanada dodá Ukrajine 200 obrnených transportérov Senator. Na návšteve Kyjeva, kde sa stretla so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom, to dnes oznámila kanadská ministerka obrany Anita Anandová. Napísala to agentúra Reuters. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Kanade za podporu poďakoval. 

16:24 Konanie Ruska na Ukrajine je namierené na zastavenie "vojny", ktorá mnohé roky prebieha na východe Ukrajiny. Vyhlásil to v stredu ruský prezident Vladimir Putin, informuje agentúra AP. 

16:01 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko v stredu vyhlásil, že "má veľmi dobré a pozitívne signály", že na stretnutí západných spojencov Ukrajiny v piatok v Nemecku budú oznámené dodávky nových zbraní. Informuje agentúra AFP.

15:49 Srbský prezident Aleksandar Vučić sa diplomaticky vzďaľuje od Ruska, v stredu v rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedol, že ruskú inváziu nepodporuje a uznáva Krym a Donbas za súčasť Ukrajiny. Pred niekoľkými dňami požiadal o zastavenie náboru Srbov do ruskej Wagnerovej skupiny.

14:58 Ruský prezident Vladimir Putin pri návšteve Petrohradu, ktorý si pripomína prelomenie nacistického obkľúčenia počas druhej svetovej vojny, vyhlásil, že Rusko v "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine bojuje proti neonacistickému režimu. Podľa Putina niet pochýb, že Moskva zvíťazí. 

14:55 EÚ a jej členské štáty musia zvýšiť svoju vojenskú, politickú a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu a posilniť svoju obranu v boji proti ruským hrozbám pre európsku bezpečnosť. Zhodli sa na tom v stredu poslanci Európskeho parlamentu.

14:48 Rusko zvýšilo dodávky nafty do Turecka a Maroka a kvôli embargu EÚ sa snaží presmerovať svoje ropné produkty do Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje obchodníkov a ruského vicepremiéra Alexandra Novaka.

14:23 Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová ponúkla Kyjevu pomoc pri vyšetrovaní stredajšieho pádu vrtuľníka, pri ktorom prišiel o život aj jej ukrajinský rezortný kolega Denys Monastyrskyj. Presný počet obetí nehody sa podľa rôznych zdrojov líši - zahynulo však najmenej 16 osôb. 

14:06 Vojna na Ukrajine neskončí v bezprostrednej budúcnosti, je presvedčený šéf OSN António Guterres. Povedal to na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose a dodal, že na vážne mienené vyjednávanie oboch strán o mieri teraz šancu nevidí. 

14:05 Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu vyhlásil, že havária vrtuľníka na Ukrajine, pri ktorej zahynulo najmenej 16 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra, ukazuje, ako "obrovskú daň" platí Ukrajina vo vojne proti Rusku.

13:33 Holandsko a Nemecko chcú venovať viac pozornosti Rusom, ktorí "unášajú" deti z okupovaných východných častí Ukrajiny. Informujú o tom holandské médiá.

13:32 Miestne úrady v západoruskej Lipeckej oblasti v stredu oznámili, že tam došlo k zabitiu ruského vojaka, ktorý opustil svoju základňu. Ruské štátne médií spresnili, že išlo o ozbrojeného príslušníka armády, ktorý dezertoval z bojov na Ukrajine.

13:12 Obsadenie ukrajinského mesta Soledar ruskými jednotkami spôsobuje Ukrajine problémy aj pri zásobovaní neďalekého Bachmutu, vyplýva z najnovších informácií britských tajných služieb. 

13:11 Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, ktorý v stredu tragicky zahynul pri páde vrtuľníka v meste Brovary pri Kyjeve, bol "skutočným priateľom Spojeného kráľovstva“. Uviedol to na sociálnej sieti Twitter britský minister zahraničných vecí James Cleverly. 

12:46 Pápež František v stredu počas generálnej audiencie odsúdil ruský raketový útok na bytovku v ukrajinskom meste Dnipro, ktorý si v sobotu vyžiadal 45 obetí na životoch vrátane detí. "Prosím, nezabudnite sa modliť za sužovanú Ukrajinu, ktorá tak veľmi potrebuje blízkosť, útechu a najmä mier. Uplynulú sobotu si ďalší raketový útok vyžiadal množstvo civilných obetí, boli medzi nimi i deti," pripomenul pápež veriacim s tým, že zdieľa nesmierne utrpenie rodinných príslušníkov obetí. 

12:36 Poprední zástupcovia NATO spolu s predstaviteľmi Fínska a Švédska sa v stredu a vo štvrtok v bruselskom sídle Severoatlantickej aliancie zúčastnia na rokovaní Vojenského výboru na úrovni náčelníkov generálnych štábov. 

12:14 "Zranilo sa 25 ľudí, z toho desať detí. Do tejto minúty zomreli tri deti. Bolesť je nevýslovná. Vrtuľník spadol na území jednej z materských škôl," vyjadril sa k pádu vrtuľníka v Brovaroch Volodymyr Zelenskyj. 

11:47 V Brovaroch sa zrútil vrtuľník francúzskej výroby Super Puma, ktorý poskytli francúzski partneri, uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat citovaný serverom RBK-Ukrajina. Príčina pádu stroja zatiaľ nie je jasná. Rusko, ktorého jednotky napadli Ukrajinu vlani vo februári, sa nevyjadrilo a ukrajinskí predstavitelia sa nezmienili o žiadnom ruskom útoku v oblasti v čase tragédie, poznamenala agentúra Reuters.

11:26 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ označil v stredu úmrtie ministra vnútra Denysa Monastyrského za "obrovskú stratu pre vládu aj celý štát", píše denník The Guardian. 

11:15 Príčina pádu vrtuľníka v ukrajinskom meste Brovary, pri ktorom zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane troch detí a ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, nebola bezprostredne známa. Doposiaľ nie je jasné, či išlo o nehodu, alebo o výsledok 11 mesiacov trvajúcej vojny s Ruskom. Informuje o tom agentúra AP, ktorá pripomína, že v poslednom období v Kyjevskej oblasti neprebiehali žiadne boje. 

10:39 Predseda Európskej rady Charles Michel sa vyslovil za to, aby Západ poskytol Ukrajine tanky, a pomohol jej tak čeliť ruskej invázii. "Rusko už takmer rok uplatňuje stratégiu ničenia, stratégiu teroru, snaží sa bombardovať ukrajinský ľud, aby sa podriadil. Ukrajinci sa však bránia. My, Európska únia, ich budeme podporovať tak dlho, ako to bude nutné. Čas nastal, naliehavo potrebujú ďalšie vybavenie a ja osobne som pre dodávky tankov na Ukrajinu," povedal Michel.

10:35 Dočasne poverení ministri obrany a vnútra Jaroslav Naď (OĽANO) a Roman Mikulec (OĽANO) vyjadrili ľútosť nad tragickou nehodou vrtuľníka, pri ktorej zahynul aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj. Informovali o tom na sociálnej sieti Facebook.

10:15 Pád vrtuľníka, ku ktorému došlo v stredu ráno v meste Brovary pri Kyjeve, si vyžiadal životy troch najvyššie postavených predstaviteľov ukrajinského ministerstva vnútra. Zahynul minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho prvý námestník Jevhen Jenin a štátny tajomník Jurij Lubkovyč. 

9:39 Pri páde helikoptéry v meste Brovary pri Kyjeve zomreli podľa agentúry Reuters ukrajinský minister vnútra, jeho námestník a štátny tajomník. Uviedol to šéf ukrajinskej štátnej polície. Reuters tiež informovala, že obetí by malo byť až 16. 

9:11 Rusko rozšírilo svoj zoznam predstaviteľov Európskej únie, na ktorých uvalilo sankcie. Ide o reakciu na decembrový deviaty balík sankcií EÚ voči Moskve. Uviedlo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré však nezverejnilo mená predstaviteľov a subjektov pridaných na sankčný zoznam. 

8:37 Vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, bude pravdepodobne "ešte nejaký čas pokračovať", takže je čas zvýšiť vojenskú pomoc Ukrajine, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v utorok vo Washingtone na spoločnej tlačovej konferencii s britským ministrom zahraničných vecí Jamesom Cleverlym. 

8:14 Rusi sa ďalej pokúšajú útočiť na Bachmut a Avdijivku, ale boli odrazení a utrpeli straty, píše ukrajinský generálny štáb v rannom hlásení.

7:25 Podľa posledných údajov španielskeho ministerstva vnútra od začiatku vojny na Ukrajine požiadalo o azyl v krajine 464 Rusov. Už pred inváziou na Ukrajinu evidovalo Španielsko stovky ruských žiadostí o azyl, najčastejšie to boli príslušníci sexuálnych menšín či odporcovia diktátora Vladimira Putina. Vlani na jeseň sa ďalším dôvodom stala mobilizácia.

7:05 Väznený ruský opozičný politik  Alexej Navaľnyj v utorok využil druhé výročie svojho zadržania na to, aby zopakoval svoj prísľub, že bude pokračovať v opozícii voči Kremľu. Jeho rodina a spojenci začali kampaň za jeho prepustenie z väzenia, informovala agentúra Reuters. 

6:58 Ruská ambasáda vo Švédsku zverejnila na Twitteri mapu, na ktorej je Ukrajina zobrazená v medzinárodne uznávaných hraniciach, teda vrátane Krymu. Ten Rusko ilegálne anektovalo a okupuje ho od roku 2014. Mapa tiež správne ako ukrajinské územia ukazuje aj ďalšie regióny, ktoré si po februárovej invázii nárokuje Moskva, teda Luhanskú, Doneckú, Chersonskú a Záporožskú oblasť.

6:50 Ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová vyhlásila, že so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Lubincom v Turecku minulý týždeň nejednala o možnej výmene zajatcov. Turecký ombudsman Seref Malkoc v pondelok povedal, že Ukrajina odovzdala Rusku zoznam 800 ľudí a že ruská ombudsmanka poskytla zoznam 200 osôb na výmenu.

6:41 Stovky ľudí podľa agentúry Reuters prišli na pohreb obľúbenému ukrajinskému trénerovi boxu Mychajlu Korenovskému, ktorý zomrel pri sobotňajšom ruskom útoku na bytový dom v Dnipre. Pri zásahu rakety sa zosunul vonkajší múr domu práve v miestach, kde bol Korenovského byt. V médiách sa šíria zábery trénerovej kuchyne, ktorá sa kvôli chýbajúcemu múru ocitla na očiach a kvôli žltej farbe linky kontrastuje so zvyškom zničeného domu.

6:38 Ruský prezident Vladimir Putin môže ohlásiť druhú vlnu mobilizácie, predpovedá americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). K ohláseniu ohľadom ruského rozšírenia armády by mohlo dôjsť možno už 18. januára. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov totiž 17. januára oznámil, že Putin prednesie prejav v Petrohrade 18. januára na pripomienku 80. výročia od doby, keď Sovieti prelomili nacistické obliehanie Leningradu (dnes Petrohradu) – Putinovho rodného mesta.

Niektorí ruskí blogeri poznamenali, že ruský vládca pri tejto príležitosti buď vyhlási mobilizáciu, alebo možno aj vojnu s Ukrajinou. Aj Ukrajinské a západné spravodajské služby opakovane varovali pred Putinovými mobilizačnými prípravami naplánovanými na polovicu januára.

6:35 Ukrajine sa podarilo navrátiť späť z Ruska 125 unesených detí, oznámila na Svetovom ekonomickom fóre v Davose Darja Herasymčuková, ukrajinská komisárka pre práva a rehabilitáciu detí. Úradom sa podarilo overiť údaje o štrnástich tisícoch unesených detí, ktoré skončili v Rusku, dodala podľa serveru Ukrajinska pravda.

6:33 Vojenská invázia Ruska na Ukrajinu ukazuje, že už nemá dlhšie zmysel, aby Ukrajina nebola v NATO. Vyhlásil to v utorok bývalý šéf americkej diplomacie Henry Kissinger, ktorý dlho namietal proti tomu, aby Ukrajina do NATO vstúpila. Správu o tom TASR prevzala od agentúr AFP a AP.

6:32 Ruská polícia zadržala v utorok v Moskve najmenej štyroch ľudí, ktorí prišli k improvizovanému pamätníku obetiam raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Podľa očitého svedka políciu privolali aktivisti provládneho nacionalistického hnutia známeho ako SERB.

6:30 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok