Zahynul ukrajinský minister vnútra. Pri páde helikoptéry, ktorá sa zrútila neďaleko škôlky, zomrelo 14 ľudí

ta3 čtk tasr
18.1.2023 08:55

Pri dnešnej havárii vrtuľníka pri Kyjeve zahynulo 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ďalších osôb z vedenia ministerstva a jedného dieťaťa. Oznámili to ukrajinské úrady. Helikoptéra sa zrútila v hmle blízko škôlky. Prezident Volodymyr Zelenskyj nariadil tajnej službe, polícii a ďalším orgánom zistiť príčiny nehody. Neskôr uviedol, že podľa jeho názoru nešlo o nešťastnú náhodu.

"Dnes ráno sa v Brovaroch zrútil vrtuľník štátnej záchrannej služby. V dôsledku leteckej katastrofy zahynulo vedenie ministerstva vnútra: minister (Denys Monastyrskyj), prvý námestník ministra (Jevhenij Jenin) a štátny tajomník (Jurij Lubkovyč)," oznámil náčelník ukrajin ktorého vláda neskôr vymenovala námestníkom ministra vnútra a dočasne mu uložila vykonávať ministerskú úlohu.

"Po upresnení informácií, po vykonaní identifikácie, bolo na mieste havárie vrtuľníka nájdených 14 mŕtvych, medzi nimi bolo jedno dieťa a deväť ľudí, ktorí sa nachádzali na palube," uviedlo popoludní tlačové oddelenie ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne udalosti (DSNS). Ďalších 25 ľudí, vrátane 11 detí, bolo podľa neho zranených a hospitalizovaných. Údaje o počte obetí sa predtým počas dňa rozchádzali.

Helikoptéra podľa agentúry Reuters narazila do budovy, čo spôsobilo na mieste rozsiahly požiar. "V čase tragédie boli v škôlke deti aj zamestnanci," uviedol predtým gubernátor Kyjevskej oblasti Oleksij Kuleba. Videá zdieľané na sociálnych sieťach ukazujú horiacu budovu a jej okolie a počuť ich krik ľudí.

Vedenie ministerstva letelo na jedno z "miest, kde sa odohrávajú prudké boje", povedal novinárom v Brovaroch zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko. Úradníci z ministerstva mali navštíviť Charkovskú oblasť, uviedol medzitým podľa agentúry AP šéf polície v Charkovskej oblasti Volodymyr Tymoško. Na palube stroja bol Monastýrskyj a päť jeho spolupracovníkov, spolu s nimi zahynuli aj traja členovia posádky, informovala agentúra Unian s odvolaním sa na záchranárov.

Zatiaľ nie je jasné, čo spôsobilo pád vrtuľníka. Rusko, ktorého jednotky napadli Ukrajinu vlani vo februári, sa nevyjadrilo a ukrajinskí predstavitelia sa o žiadnom ruskom útoku v oblasti v čase tragédie nezmienili, poznamenala agentúra Reuters.

"Domnievam sa, na základe skúsenosti s vojnou, ktorú mám rovnako ako celá naša spoločnosť, že to nebola nešťastná náhoda, bola to vojna. Vojna sa neodohráva len na bojisku. Vojna sa odohráva na rôznych frontoch," vyhlásil Zelenskyj vo videoprejave k účastníkom Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose.

Vrtuľník francúzskej výroby Super Puma, ktorý sa dnes zrútil, poskytli Ukrajine francúzski partneri, uviedol hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat citovaný serverom RBK-Ukrajina. Nemenovaný francúzsky činiteľ podľa agentúry AP povedal, že helikoptéru si Ukrajinci kúpili v roku 2019 a nebola súčasťou vybavenia, ktoré Paríž poslala do tejto krajiny od začiatku ruskej invázie.

Ukrajinská tajná služba SBU podľa Reuters uviedla, že vyšetruje a zvažuje niekoľko možných príčin havárie, vrátane porušenia pravidiel letu, technickej závady alebo úmyselného zničenia vrtuľníka. Hovorcovia ukrajinskej polície a ukrajinského letectva podľa médií zhodne uviedli, že je príliš skoro na stanovenie príčin nešťastia, ktoré sa pokúsi určiť vyšetrovacia komisia. Ruské médiá špekulujú, či išlo o sabotáž, technickú závadu, chybu pilota či nešťastný zásah protivzdušnej obrany.

Vysoko postavení činitelia bežne cestujú počas konfliktu vrtuľníkom a táto tragédia môže Kyjev prinútiť k zavedeniu pravidla, ktoré existuje v mnohých európskych krajinách a podľa ktorého by najvyšší predstavitelia nemali lietať rovnakým lietadlom, povedal agentúre AP politický analytik Volodymyr Fesenko.

V Brovaroch, ktoré sú prakticky východným predmestím Kyjeva, žije asi 100 000 ľudí. Štátna záchranná služba spadá na Ukrajine pod ministerstvo vnútra. Vrtuľník Eurocopter EC225 Super Puma je teraz označovaný ako Airbus Helicopters H225; okrem posádky môže prepravovať až 24 cestujúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok