ONLINE: Zelenskyj poďakoval EÚ za prvé tri miliardy eur z balíka finančnej pomoci

TA3 TASR ČTK ČT24
17.1.2023 06:53

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok poďakoval Európskej únii za prvé tri miliardy eur z úverového programu v celkovej výške 18 miliárd eur. Uviedol to v príspevku na sociálnej sieti. Udalosti na Ukrajine sme sledovali online.

Ak prežijeme túto zimu, vojnu vyhráme, povedal Zelenskyj
Ukrainian Presidential Press Office via AP

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti na Ukrajine budeme sledovať opäť zajtra.

23:45 Charkovskú oblasť na severe Ukrajiny v utorok popoludní zasiahol raketový útok. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News.

20:33 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho nemecký náprotivok Frank-Walter Steinmeier spolu rokovania v čase, keď sa čaká, či Nemecko schváli dodávku tankov Leopard na Ukrajinu. Steinmeier bol pred začiatkom ruskej invázie 24. februára 2022 zástancom užších vzťahov s Ruskom. V apríli priznal, že sa vo svojej politike voči Rusku dopustil chýb.

20:01 Holandsko zvažuje presun systému protivzdušnej obrany Patriot na Ukrajinu, s odvolaním sa na agentúru Bloomberg o tom informoval bieloruský server Nexta. Konečné rozhodnutie padne v blízkej budúcnosti, uviedla agentúra.

23:20 Americký prezident Joe Biden telefonoval v utorok s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ich rozhovor sa týkal predovšetkým pomoci pre Ukrajinu. 

23:08 Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok zdôraznil potrebu dlhodobej európskej jednoty v podpore Ukrajiny. Uviedol to v rozhovore pre televíziu CNN na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose. 

22:48 Pri sobotňajšom ruskom raketovom útoku na bytový dom v ukrajinskom Dnipre zahynuli aj ľudia, ktorí sa do mesta prisťahovali, aby unikli ostreľovaniu inde na Ukrajine. Taký bol prípad manželov Ševčukových, po ktorých zostali dve deti vo veku deväť a 14 rokov.

22:09 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská dnes v Davose tiež uviedla, že má listy aj pre šéfku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a švajčiarskeho prezidenta Alaina Berseta. Poslucháčov vyzvala, aby viac využili svoj vplyv na koniec bojov na Ukrajine.

21:03 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu umiestnila svojich pracovníkov v dvoch ukrajinských jadrových elektrárňach, ktoré sú na územiach pod kontrolou Kyjeva.

20:38 Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose odovzdala čínskemu vicepremiérovi list, ktorý napísal jej manžel Volodymyr Zelenskyj čínskemu prezidentovi Si Ťin-pchingovi, a ktorý obsahuje jeho návrhy týkajúce sa ukončenia ruskej vojny proti Ukrajine.

20:15 Kazachstan už na základe nového vízového režimu nebude ruským občanom povoľovať neobmedzený pobyt na svojom území. 

19:44 Rusko očakáva, že nové západné sankcie výrazne obmedzia jeho export ropných produktov, a tým aj ich výrobu. To však pravdepodobne podporí export surovej ropy z Ruska. 

19:07 Na juhovýchode Poľska sa prvýkrát osobne stretli najvyššie postavený americký generál Mark Milley a jeho ukrajinský náprotivok Valerij Zalužnyj, píše agentúra AP.

18:38 Holandsko pošle na Ukrajinu systém protivzdušnej obrany Patriot, povedal premiér Mark Rutte podľa agentúry ANP. Holandsko sa tak pridáva k Spojeným štátom a Nemecku, ktoré už predtým oznámili, že týmito systémami podporia ukrajinskú protivzdušnú obranu.

18:09 Poľsko podporilo v utorok výzvu Nemecka na založenie medzinárodného tribunálu, ktorý by súdil vojnové zločiny Ruska na Ukrajine. 

17:45 V Dnipre si uctili pamiatku obetí ruského raketového útoku na obytný dom.

17:17 Britský minister zahraničných vecí James Cleverly varoval v utorok ruského prezidenta Vladimira Putina, že Británia bude podporovať Ukrajinu, kým nezvíťazí. Moskvu predtým rozhnevalo rozhodnutie Londýna poslať Ukrajine tanky. 

16:50 Rusko musí prestať verbovať Srbov do bojov na Ukrajine, vyhlásil v pondelok srbský prezident Aleksandar Vučič. V interview pre srbskú provládnu komerčnú televíziu Happy Vučič povedal, že "nie je férové" verbovať Srbov do Vagnerovej skupiny na Ukrajine. Dodal, že Srbsko je jediná krajina v Európe, ktorá na Rusko neuvalila sankcie. Vučič upozornil, že účasť vo Vagnerovej skupine je porušením srbských zákonov. 

16:32 Ukrajina by rada videla na mierovom summite čo najširší okruh účastníkov, uviedol vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andryj Jerkam v telefonickom rozhovore s novým štátnym tajomníkom kancelárie poľského prezidenta Martinom Przydaczom.

16:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonoval s nemeckým kolegom Frankom-Walterom Steinmeierom o zlepšení obranyschopnosti Ukrajiny. Zelenskyj to uviedol v príspevku na platforme Telegram. 

15:48 Počet ubytovaní ukrajinských utečencov v dotovanom ubytovaní klesá. Potvrdzujú to štatistiky Ministerstva vnútra SR. Rezort spresnil, že celkový počet ubytovaných aj poskytovateľov ubytovania v porovnaní s letom 2022 poklesol o takmer 30 percent. 

15:20 Ruská dedina neďaleko mesta Valujki v Bielgorodskej oblasti čelila ostreľovaniu, ktoré si vyžiadalo jednu obeť, informoval o tom na Twitteri server Nexta s odvolaním sa na gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova.

14:47 Moskva si myslí, že ďalšie stretnutie riaditeľa ruskej Služby vonkajšej rozviedky (SVR) Sergeja Naryškina so šéfom americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williamom Burnsom by bolo užitočné. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje agentúra Reuters. 

14:31 Záchranári dnes po takmer 70 hodinách ukončili pátracie operácie v sutinách domu v ukrajinskom Dnipre, ktorý v sobotu zasiahla ruská raketa. Bilancia obetí je podľa oznámenia záchranných zložiek 44 mŕtvych a 79 zranených. Z trosiek obytnej budovy sa podarilo zachrániť 39 ľudí. Kvôli svojim výrokom o práci ukrajinskej protivzdušnej obrany v súvislosti s útokom dnes rezignoval poradca prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč.

14:20 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri návšteve ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine usporiadal poradu so svojimi námestníkmi a veliteľmi o zväčšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Odhaduje sa, že Rusko má v súčasnosti asi milión až 1,15 milióna vojakov. 

13:53 Hrubý domáci produkt Ruska sa vlani podľa predbežných údajov znížil iba o 2,5 percenta, hoci mnohí ruskej ekonomike predpovedali pád o 20 percent. Na utorkovej porade o stave hospodárstva to povedal ruský prezident Vladimír Putin.

13:28 Spojené štáty mesiac pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu varovali ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského pred hrozbou atentátu z Ruska. O plánoch Moskvy ho osobne v Kyjeve informoval šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, píše v dnes vydanej knihe o fungovaní Bieleho domu pod americkým prezidentom Joeom Bidenom novinár Chris Whipple. Informoval o tom server Business Insider.

13:04 Podľa ukrajinského ministerstva obrany skončili záchranné práce v Dnipre, kde ruská raketa zasiahla obytný dom. Hasiči a dobrovoľníci zachránili tridsaťdeväť ľudí, z toho šesť detí. Štyridsaťštyri ľudí zomrelo, z toho päť detí. Zranenie utrpelo sedemdesiatdeväť ľudí a štyridsaťsedem ľudí je stále nezvestných.

12:51 "Zaviedli sme najprísnejšie sankcie v histórii. Kvôli nim čaká ruskú ekonomiku desaťročia regresie. Jeho priemysel prišiel o všetky moderné a nevyhnutné technológie. Ruské zločiny nezostanú nepotrestané," vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová bieloruského podľa serveru Nexta.

12:29 Ruský minister obrany Sergej Šojgu pri návšteve ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine usporiadal poradu so svojimi námestníkmi a veliteľmi o zväčšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov. Oznámili to dnes ruské médiá s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Odhaduje sa, že Rusko má v súčasnosti asi milión až 1,15 milióna vojakov.

12:18 Ukrajina bude schopná zastaviť Rusko len vtedy, ak dostane moderné vojenské vybavenie od svojich západných spojencov, uviedol v utorok poľský prezident Andrzej Duda. Informuje agentúra PAP. 

11:57 Počet obetí sobotňajšieho ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom meste Dnipro stúpol v utorok na najmenej 44, uviedol tamojší primátor Borys Filatov. Informuje stanica CNN. 

11:41 Kyjev zaznamenal vyše 80-tisíc ruských vojnových zločinov, uviedol dnes na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Mŕtvych civilistov je podľa neho vyše deväť tisíc, vrátane 453 detí, napísala agentúra Reuters.

11:23 Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa TASS usporiadal poradu o zväčšení početného stavu ozbrojených síl na 1,5 milióna vojakov. Odhaduje sa, že Rusko má v súčasnosti asi milión až 1,15 milióna vojakov.

10:45 Novým nemeckým ministrom obrany sa stane doterajší dolnosaský minister vnútra Boris Pistorius (SPD). Informujú o tom v utorok viaceré nemecké médiá s odvolaním sa na neoficiálne zdroje. 

10:33 Ruský minister obrany Sergej Šojgu navštívil ruské vojenské veliteľstvo na Ukrajine, uviedol v utorok rezort obrany v Moskve. Informuje agentúra AFP. 

9:29 V centre Moskvy vznikol malý improvizovaný pamätník obetiam raketového útoku na bytový dom v ukrajinskom meste Dnipro. Na mieste je zarámovaná fotografia rumoviska, ktoré zostalo po zničenom dome, je tam aj pár kvetov i plyšová hračka, informovala britská stanica BBC. Konštatuje súčasne, že vzhľadom na všeobecnú atmosféru v Moskve a Rusku sa táto akcia ani nemohla stať masovou.

9:06 Námestníčka amerického ministra zahraničných vecí Wendy Shermanová navštívila v pondelok Kyjev, kde sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a uistila ho o neochvejnej podpore Ukrajiny. S odvolaním sa na americký Štátny department o tom informovala agentúra AFP. 

8:57 Najväčšej ruskej banke Sberbank vlani klesol čistý zisk takmer o 76 percent na 300 miliárd rubľov. Zasiahli ju západné sankcie kvôli Ukrajine.

8:32 V obytnom dome v Dnipre, ktorý v sobotu zasiahla ruská raketa, boli zničené viac ako dve stovky bytov, uviedol zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko.

„Takmer celá budova bola evakuovaná. Teraz mesto aj oblasť pripravili množstvo miest, kde budú dočasne ubytované všetky rodiny. Bude prijaté rozhodnutie mestských a oblastných úradov o finančnej pomoci všetkým rodinám obetí, a to ako všetkým tým, ktorí prišli o strechu nad hlavou, tak aj aj tým, ktorých domovy boli zasiahnuté," povedal pri návšteve miesta ruského útoku, pri ktorom zomrelo 40 ľudí.

8:04 Britský minister obrany Ben Wallace upozornil, že Ukrajina potrebuje "novú úroveň pomoci", aby zo svojho územia vytlačila ruskú armádu. Vyjadril sa tak v pondelok po tom, čo Británia oznámila, že ako prvá západná krajina dodá Ukrajine bojové tanky. Infomujú televízie Sky News a CNN. 

7:42 Už viac než osem ton trosiek odstránili záchranári z miesta útoku v ukrajinskom meste Dnipro v rámci úsilia zachrániť obete sobotňajšieho ruského útoku na bytový dom. Informuje stanica CNN.

7:25 Ruský líder Vladimír Putin nariadil veliteľovi okupačných vojsk na Ukrajine Valerijovi Gerasimovi dobyť Donbas do marca, uviedol predstaviteľ ukrajinskej obrannej rozviedky Andrij Jusov. Rusko sa podľa neho pripravuje na dlhú vojnu proti Ukrajine. Scenáre ďalšieho vývoja sú rôzne, front ponúka množstvo možných ofenzív, uviedol Jusov podľa serveru Ukrainska pravda.

6:50 Náčelník generálneho štábu britskej armády Patrick Sanders v pondelok povedal, že dodanie tankov a delostreleckých systémov Ukrajine dočasne oslabí britskú armádu. Upozornil aj na potrebu obnoviť bojaschopnosť armády po poskytnutí tejto pomoci. Informuje webová stránka Sky News. 

6:45 Kremeľ verejne spochybňuje tvrdenie finančníka Wagnerovcov Jevgenija Prigožina, že za údajným dobytie Soledáru v Doneckej oblasti nesú výhradnú zodpovednosť jednotky skupiny Wagner, uviedol Inštitút pre štúdium vojny. Ruský prezident Vladimír Putin pripísal úspech na fronte plánom ruského ministerstva obrany a generálneho štábu. Vyhlásenie bolo zrejme zámernou snahou oslabiť Prigožinov vplyv v ruskom informačnom priestore, napísali analytici.

6:30 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok žiadal od Západu dodávky ťažkých zbraní a poďakoval sa Spojenému kráľovstvu, ktoré v sobotu prisľúbilo dodanie tankov Challenger 2. Informuje agentúra DPA. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok