Ukrajinci odrazili ruské útoky na Bachmut a Avdijivku. Okupanti utrpeli vysoké straty

ta3 čtk
18.1.2023 08:30

Rusi sa ďalej pokúšajú útočiť na Bachmut a Avdijivku, ale boli odrazení a utrpeli straty, tvrdí ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku. Počas uplynulého dňa ukrajinskí obrancovia podľa neho zneškodnili 820 ruských vojakov, deväť tankov a desať obrnených vozidiel. Rusko od začiatku vojny pred takmer 11 mesiacmi stratilo 117 770 vojakov, odhaduje ukrajinské velenie.

Ukrajinci odrazili ruské útoky na Bachmut a Avdijivku. Okupanti utrpeli vysoké straty
TASR/AP

Tvrdenie strán vojnového konfliktu nemožno bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajinské velenie sa zmieňuje o odrazení ruského útoku pri osade Sil (rusky Sol), ktorá je súčasťou Soledaru a v ktorej sa nachádza železničná stanica, a tiež o ruskom ostreľovaní Soledaru. Tvrdí, že ukrajinská protiletecká obrana "v oblasti Soledaru" zostrelila ruské bojové lietadlo Su-25. Ruské ministerstvo obrany v piatok ohlásilo dobytie Soledaru, ale Kyjev naďalej hlásil pokračujúce boje o toto mesto severovýchodne od Bachmutu.

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade uvádza, že sa ukrajinské sily "s veľkou pravdepodobnosťou" do konca pondelka 16. januára stiahli zo Soledaru na novú, viac na západ položenú obrannú líniu. Ruský postup na Soledar bol hlavne dielom žoldnierov z Wagnerovej skupiny a bol podpornou operáciou s cieľom umožniť obkľúčiť väčšie mesto Bachmut. Teraz je jedna z dvoch hlavných ukrajinských zásobovacích trás do Bachmutu pod rastúcim tlakom Rusov. Snímky ukazujú, že od začiatku januára je juh a východ Bachmutu vystavený intenzívnemu delostreleckému bombardovaniu. Ukrajinské sily takmer určite pokračujú v obrane proti ruským silám na okraji mesta, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) na základe vyjadrenia ruského ministra obrany z utorkovej porady o rozsiahlej vojenskej reforme, chystanej na roky 2023 až 2026, usudzujú, že sa Rusko chystá na dlhotrvajúcu vojnu proti Ukrajine. Cieľom avizovaných zmien je ale aj zaistiť podmienky umožňujúce rýchlo vytvoriť oveľa silnejšiu armádu, určenú pre veľké vojny.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu okrem iného ohlásil, že Rusko obnoví moskovský a leningradský vojenský okruh, vytvorí nový armádny zbor v Karélii pri hraniciach s Fínskom, vytvorí nové samostatné zoskupenia vojsk na novookupovaných ukrajinských územiach a 12 nových mobilných divízií.

ISW predpokladá, že tieto a ďalšie zmeny svedčia o zámere Rusku reformovať svoje ozbrojené sily, aby boli schopné viesť rozsiahle konvenčné konflikty, a to nielen terajšiu vojnu proti Ukrajine. Podľa ISW nie je jasné, či bude možné zväčšiť ruské ozbrojené sily počas troch rokov tak, ako opísal Šojgu. Na papieri môže Rusko vytvoriť nové divízie, je ale otázkou, či ich dokáže v podmienkach pokračujúcej vojny náležite vybaviť vojakov a výzbrojí. Šojgu už skôr ohlasoval reformy, ktoré sa neuskutočnili, pripomenul americký inštitút.

Rusko od začiatku vojny pred takmer 11 mesiacmi stratilo 117 770 vojakov, odhaduje ukrajinské velenie. Tvrdenie strán vojnového konfliktu nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinské velenie sa zmieňuje o odrazení ruského útoku pri osade Sil (rusky Sol), ktorá je súčasťou Soledaru, a v ktorej sa nachádza železničná stanica, a tiež ruské ostreľovanie Soledaru. Tvrdí, že ukrajinská protiletecká obrana "v oblasti Soledaru" zostrelila ruské bojové lietadlo Su-25. Ruské ministerstvo obrany v piatok ohlásilo dobytie Soledaru, ale Kyjev naďalej hlásil pokračujúce boje o toto mesto pri Bachmute.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok