Vojna na Ukrajine neskončí v blízkej budúcnosti, uviedol Guterres. Šancu na mier teraz nevidí

ta3 čtk
18.1.2023 14:03

Vojna na Ukrajine neskončí v bezprostrednej budúcnosti, je presvedčený šéf OSN António Guterres. Povedal to na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose a dodal, že na vážne mienené vyjednávanie oboch strán o mieri teraz šancu nevidí.

bn fh
TASR/AP

Ruská invázia na Ukrajinu, ktorá je v rozpore s Chartou OSN, podľa Guterresa vytvorila situáciu, z ktorej sa ťažko bude hľadať cesta von. "Je vždy veľmi zložité vyriešiť nezhody týkajúce sa minulosti," poznamenal v narážke na odlišné historické interpretácie oboch strán a tiež rôzne predstavy o tom, "kto je dnes Ukrajinec a Rus".

"Riešenie musí byť postavené na medzinárodnom práve a rešpektovaní teritoriálnej integrity," zdôraznil. Zároveň však podotkol, že na to teraz nevidia podmienky. "Nevidím koniec tejto vojny v bezprostrednej budúcnosti," odpovedal na otázku, či si myslí, že konflikt vyvolaný vlani vo februári Ruskom skončí ešte tento rok.

Situáciu, ktorá teraz panuje na svete, či už ide o medzinárodné vzťahy alebo klimatické zmeny, označil 73-ročný politik a diplomat za najhorší vo svojom živote. Aj studená vojna podľa neho bola jednoduchšia, pretože dva bloky proti sebe bojovali s pomerne jasnými pravidlami. Dnes je podľa neho konfrontácia nebezpečnejšia, pretože je menej mechanizmov, ako zabezpečiť, aby sa nevymkla kontrole.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok