Krym je ukrajinský, nemôžeme podporiť ruskú inváziu, vyhlásil srbský prezident Vučić

ta3 čtk
18.1.2023 18:02

Krym a Donbas sú časti Ukrajiny, povedal v rozhovore s agentúrou Bloomberg srbský prezident Aleksandar Vučić. Srbský líder, ktorý sa v nedávnych rokoch so svojím ruským náprotivkom Vladimírom Putinom často osobne stretával, tiež uviedol, že s Putinom už "veľa mesiacov" nehovoril.

Aleksandar Vučič, 1140x
TASR/AP

Srbsko je tradične jedným z najbližších spojencov Ruska v Európe. V poslednej dobe sa ale snaží udržať si od Moskvy určitý odstup a vojna na Ukrajine vnáša do rusko-srbských vzťahov napätie, poznamenala agentúra Bloomberg.

"Pre nás je Krym Ukrajina a Donbas je Ukrajina. A tak to aj zostane," uviedol Vučić. "Od samého začiatku sme hovorili, že nie sme schopní a nemôžeme podporiť ruskú inváziu na Ukrajinu," dodal prezident, ktorý podľa agentúry v minulosti bral hodiny ruštiny, aby mohol s ruským lídrom jednať priamo.

Srbsko je kandidátom na členstvo v Európskej únii, popri Západe sa ale snaží usilovať aj o dobré vzťahy s Ruskom. Vučičove výroky však podľa Bloombergu svedčia o tom, že odkedy Rusko rozpútalo pred zhruba 11 mesiacmi vojnu na Ukrajine, sa Belehrad od Moskvy postupne odkláňa.

Srbsko polostrov Krym ako súčasť Ruska nikdy formálne neuznalo, zároveň sa ale odmietlo pripojiť k sankciám, ktoré voči Rusku v súvislosti s annexou polostrova zaviedla EÚ. V minulosti tiež hlasovalo proti rezolúciám OSN, ktoré vyzývali Rusko na stiahnutie síl z polostrova. Rusko na oplátku opakovane odsúdilo vyhlásenie nezávislosti Kosova na Srbsku a stavia sa proti pokusom Kosova pristúpiť k medzinárodným inštitúciám, podotkol server Balkan Insight.

Belehrad sa nepripojil ani k novým západným sankciám, ktoré sa usilujú o ukončenie vojny na Ukrajine cestou ekonomickej izolácie Ruska. Vučić podľa Bloombergu sankcie odmieta kvôli tomu, že Rusko Srbsko podporuje vo veci Kosova a tiež kvôli vlastnej srbskej skúsenosti s ekonomickou izoláciou. Rusko okrem toho dodáva do krajiny zemný plyn za nižšiu ako trhovú cenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok