ONLINE: Rusko opäť zaútočilo na Záporožie. Ukrajina stále bojuje o udržanie Soledaru

ta3 TASR ČTK ČT24
12.1.2023 06:43

Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále "ťažká". Udalosti sme s vami sledovali online.

23:40 ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:22 Podľa generálporučíka Pavla Macka, bývalého veliteľa Výcvikového centra spojeneckých síl NATO, by dobytie Soledaru a Bachmutu malo pre Rusko význam, len ak by dokázalo nadviazať s ďalším operačným prelomom. "Ak by sa Rusom podarilo dobyť Bachmut a následne by sa im podarilo prelomiť ukrajinskú obranu ešte hlbšie, bol by to už väčší taktický problém," povedal v programe Udalosti, komentáre.

21:55 Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok oznámilo, že na svoj sankčný zoznam pridalo 36 britských politikov, členov bezpečnostných síl a novinárov.

21:01 Ruský prezident Vladimir Putin verejne pokarhal ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova, ktorému vyčítal absenciu zmlúv na obstarávanie civilných a vojenských lietadiel. Putin sa takto rozhorčil na stredajšom zasadnutí ruskej vlády, ktoré bolo prvým v roku 2023 a vysielalo sa v ruskej televízii. Informujeme na základe štvrtkových správ stanice BBC a denníka The Guardian.

20:33 Hovorca velenia ukrajinského letectva varoval pred možnosťou raketových útokov z Bieloruska. Povedal, že nedávne raketové útoky na Ukrajinu boli vedené predovšetkým z Ruska alebo z okupovaných území, územie Bieloruska je však neustále využívané ruskými vojskami. Hrozba teda stále pretrváva, uviedol. Dodal, že práve z bieloruského územia bola odpálená väčšina balistických rakiet na začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

20:10 "Všeobecne sa v smere na Bachmut snažia nepriateľské jednotky chopiť iniciatívy, podnikajú neustále útočné pokusy, ale nedarí sa im prelomiť našu obranu a dostať sa do tylu," povedal hovorca východných ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatij. Za posledný týždeň podľa neho vo východnom smere došlo k 355 vojenským stretom. V smere na Bachmut došlo za posledných 24 hodín ku 42 stretom.

20:01 Rusko vo štvrtok prepustilo na slobodu bývalého príslušníka amerického vojenského námorníctva Taylora Dudleyho, ktorého skoro rok väznilo. Uviedla to stanica CNN na svojom webe s odvolaním sa na hovorcu Dudleyho rodiny. Tridsaťpäťročného Dudleyho zadržali vlani v apríli ruskí pohraničníci v Kaliningradskej oblasti, najzápadnejšej výspeve Ruska, po tom, čo prekročil hranice z Poľska, kam zavítal na hudobný festival. Prečo sa ocitol v Rusku, nie je podľa CNN jasné, ale prípad sa až do štvrtka na prianie rodiny nemedializoval.

19:21 Uprostred tvrdých bojov uviazli v Soledare stovky civilistov, povedal ukrajinskej štátnej televízii donecký guvernér Pavlo Kyrylenko. Ide podľa neho o 559 ľudí, vrátane 15 detí, ktoré nebolo možné evakuovať.

19:08 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že kvôli prebiehajúcim bitkám o Soledar a Bachmut zvolal poradu ukrajinského vrchného velenia. Obrancom oboch východoukrajinských miest, ktorí čelia ruským útokom, sľúbil rýchle a nepretržité zásobovanie muníciou a všetkým potrebným. Na porade sa hovorilo aj o posilnení ukrajinskej armády zbraňami a technikou od partnerov. 

19:00 Rozhodnutie Poľska poslať Ukrajine tanky Leopard 2 nemeckej výroby bolo prijaté aj so zámerom podnietiť k podobnému rozhodnutiu ďalšie krajiny. Vo štvrtok to uviedol hovorca poľskej vlády Piotr Müller.

18:39 Ukrajinskí sudcovia si na svojom mimoriadnom zasadnutí zvolili posledných z ôsmich nových členov orgánu pre dohľad nad tamojším súdnictvom. Informuje o tom vo štvrtok agentúra Reuters s tým, že krok sa vo všeobecnosti považuje za zásadný v rámci snáh Kyjeva o reformu svojho súdnictva.

18:11 Na program "zlatých víz" britskej vlády, ktorý mal nalákať superbohatých investorov, sa zamerali ľudia s podozrením na kriminálne väzby a tiež desať ruských oligarchov, ukázalo podľa denníka The Guardian vyšetrovanie.

17:17 Ruský prezident Vladimir Putin verejne kritizoval svojho ministra obchodu a priemyslu Denisa Manturova za to, že neboli uzavreté zmluvy na výrobu lietadiel, uviedla agentúra Reuters.

V prejave na televíznom stretnutí s úradníkmi Putin Manturovovi povedal, aby urýchlil proces objednávok lietadiel s tým, že zmluvy by mali byť dokončené do mesiaca. Počas televízneho stretnutia Manturov vysvetľoval, že jeho ministerstvo malo v Petrohrade vyrábať vrtuľníkové motory, ktoré sa predtým vyrábali na Ukrajine – Putin ho prerušil a povedal mu, že oneskorenie je príliš veľké.

17:12 Ruská fregata Admirál Gorškov s hypersonickými strelami Cirkon (Zirkón) na palube preplávala Lamanšským prielivom. S odvolaním sa na oznámenie ruskej Severnej flotily o tom informovala agentúra TASS. Británia a Nórsko predtým vyslali vojnové lode, aby ruské plavidlo sledovali.

16:15 V Rusku sa možno zvýši horná veková hranicu pre občanov, ktorých budú už túto jar odvádzať do ozbrojených síl. V rozhovore pre oficiálne parlamentné noviny to povedal predseda branného výboru ruskej Štátnej dumy Andrej Kartapolov. Uviedla to vo štvrtok agentúra Reuters.

15:08 Ruský súd uložil päťročný väzenský trest 24-ročnému profesionálnemu vojakovi za to, že odmietol bojovať na Ukrajine. Oznámili to vo štvrtok ruské úrady.

14:54 Delegácia vedená zástupcom veliteľa ruských vojsk na Ukrajine Olegom Saľukovom navštívila vo štvrtok Bielorusko, aby preverila bojovú pripravenosť tamojších spoločných ozbrojených síl. Oznámilo to bieloruské ministerstvo obrany.

14:42 Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) vlani poskytla na investície rekordných 13,1 miliardy eur. Z celkovej čiastky ide zhruba 1,7 miliardy eur na Ukrajinu, kde ďalších 200 miliónov eur poskytnú partnerské banky. EBOR dnes uviedla, že je to prvýkrát, čo do najrôznejších projektov vložila v jednom roku viac ako 13 miliárd eur.

13:56 Nemecko by nemalo stáť v ceste vojenskej podpore Ukrajiny zo strany ostatných krajín. Povedal to vo štvrtok podľa agentúry Reuters nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck s poukazom na poľské úsilie o koordinované dodávky bojových tankov Leopard nemeckej proveniencie.

12:42 V Rusku vystrojili pohreb s vojenskými poctami žoldnierovi, ktorý bol predtým odsúdený za vraždu svojej matky a vo väzení sa nechal naverbovať do súkromnej Vagnerovej vojenskej skupiny. Jeho rakvu niesli vojaci a na smútočnom obrade prehovorili aj veteráni, ktorí vyzdvihovali žoldnierovo hrdinstvo. Uviedol to vo štvrtok spravodajský portál Meduza s odkazom na regionálne ruské médiá, ktoré priniesli z pohrebu reportáž.

12:09 Ukrajina vo štvrtok oznámila, že jej ozbrojené sily bojujú o udržanie si moci nad mestom Soledar v Doneckej oblasti na východe krajiny, ale situácia je tam stále "ťažká".

11:45 Všeobecný nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu potvrdzuje silu jednotnej reakcie na porušovanie ľudských práv. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) to uvádza v správe zverejnenej vo štvrtok.

10:47 Príslušníci ruskej polovojenskej Vagnerovej skupiny tvrdia, že našli telo jedného z dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí sa stratili na východe Ukrajine. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy denníka The Guardian. 

10:39 Moskva a Kyjev majú v budúcnosti záujem aj o ďalšie rozhovory na úrovni ombudsmanov, uviedla vo štvrtok ruská splnomocnenkyňa pre ľudské práva Tatiana Moskaľkovová. Napísala o tom agentúra Reuters s odvolaním na ruské médiá.

9:50 Plány Londýna dodať Ukrajine tanky Challenger 2 britskej výroby nezmenili postoj nemeckej vlády, ktorá zatiaľ odmieta výzvy, aby Berlín poskytol Kyjevu nemecké tanky Leopard 2. Uviedol to hovorca nemeckej vlády Steffen Hebestreit, ktorého cituje web Politico.

8:43 Ukrajinský vojak absolvoval úspešnú operáciu, počas ktorej mu z hrude odstránili nevybuchnutý granát. V Kyjeve to oznámili vysokopostavení predstavitelia, na ktorých sa vo štvrtok odvolal webový portál britského denníka The Guardian.

8:22 Bieloruského opozičného politika Andreja Dzmitryjeva, ktorý v roku 2020 kandidoval v kontroverzných prezidentských voľbách v Bielorusku, v stredu zadržala polícia. Uviedol to jeho tím v príspevku na sociálnej sieti.

8:15 Ukrajinská armáda v oblasti Soledaru zlikvidovala vyše 100 ruských útočníkov naraz, tvrdí generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl podľa agentúry Ukrinform. Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne nezávisle overiť. Podľa agentúry Ukrinform boje o mesto ležiace neďaleko Bachmutu na východe Ukrajiny pokračujú.

8:09 Neschopnosť Ruska riešiť nedostatok munície tento rok zrejme zabráni ruským silám udržať pôvodný rozsah útočných operácií na východnej Ukrajine. Vo svojej najnovšej analýze o tom informoval americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

7:50 Rusi v noci na štvrtok zaútočili na mesto Marhanec v Dnepropetrovskej oblasti, informoval predseda oblastnej správy Valentyn Rezničenko. Podľa neho nikto neutrpel zranenia, poškodených bolo niekoľko domov a hospodárskych budov.

6:41 Spojené štáty a ich spojenci pripravujú nové sankcie voči ruskej rope, uviedol denník The Wall Street Journal s odkazom na dva nemenované zdroje oboznámené s témou. Cieľom nových sankcií má byť zastropovanie cien ruského vývozu rafinovaných ropných produktov.

6:40 USA a Japonsko spoločne vyjadrili podporu Ukrajine a odsúdili ruskú agresiu. Ministri obrany a zahraničia oboch krajín tak urobili na spoločnej tlačovej konefrencii vo Washingtone, kde rokovali o prehĺbení spolupráce.

6:39 Rusko v noci na štvrtok opäť zaútočilo na juhovýchodné Záporožie, poškodilo infraštruktúru a domy, uviedol tajomník mestskej rady Anatolij Kurtev. Podľa predbežných informácií nebol nikto zranený.

6:35 Udalosti sme sledovali aj v stredu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok